reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze kłopoty z naszymi maluszkami

reklama
Dziewczyny, czy wasze dzieci dużo śpią? Bo moja Paulinka to w dzień prawie wcale nie śpi - zdaża się, że tylko 2 godziny. Jak ma lepszy dzień to czasem 4-5. Nawet nie to, ze cały czas płacze, tylko trzeba się nią zajmować. A ja się martwię, czy taka ilość snu jest dla niej wystarczająca. Nocki przesypia ładnie (z przerwami na karmienie) ale przecież taki noworodek powinien spać około 20 godzin na dobę! Jak jest u was?

Słonko, witaj w klubie :-( Moja córa przez pierwsze 3-4 dni spała non stop, więc cieszyłam się ogromnie bo w domu był taki spokój :tak: :-) . Niestety sielanka się skończyła i jest u mnie tak jak Ty to opisujesz. Nie martw się, że to coś złego, bo są niestety takie dzieci, które snu nie potrzebują w takich ilościach jak to opisują w książkach. Mój Maciek też był taki, córa mojej przyjaciółki też bardzo mało spała a oboje są zdrowi i wyspani ;-) :-)
Miałam nadzieję, że skoro Maciek spał tak mało, to drugie dziecko będzie spało cały czas, ale cóż, pozostaje zaakceptować, że trafił się znowu taki "egzemplarz" ;-)

Ja jako mamula nie mogę sie jeszcze wypowiedziec na ten temat ale na przykladzie mojej siostry (tzn. jej synka) mogę powiedziec ze tez malo spal...zwlaszcza w dzien...teraz ma 4 lata i przyznac musze ze spi wiecej niz jako noworodek:-D

Moj Dawidek ladnie spi - w nocy i w dzien ... a przynajmniej spal ;-) ... dzisiaj w ciagu dnia zaczal podmarudzac ... ale to raptem 4 godzinki i lulu ... w nocy rowniez budzi sie tylko na karmienie ... zobaczymy jak bedzie dalej ;-) ... ooo aktualnie nie spi ... odpoczywa :happy: (szykuje sie pewnie na karmienie - w koncu nadchodzi pora :happy:)

Ahh no i dzisiaj pepus mu odpadl :laugh2:

Moja Hania budzi sie w nocy 24-1,4-5.Co mi sie niezwykle podoba,gdyz jestem wyspana:-).
Poniewaz przyszedl taki okres w jej zyciu,ze zaczela miec okresy czuwania w nocy,zaczelam ja wybudzac w dzien co 2 godzinki.Weszlo to jej w krew i sama sie budzi,a nocki mam spokojne.W dzien ma 3 dłuzsze okresy poznawania swiata,pomiedzy 9-10,ok.15,po 20 po kapieli.
Teraz juz spi.
A jak Wasze dzieci zasypiaja?Typowo jedzac przy piersi?Bo Hania jest zupelnie inna niz Zuzia,Ona sie naje,puszcza piers i zasypia bez niej.W ciagu dnia,odkladam ja do lozeczka i zasypia sama w wiekszosci przypadkow,jesli ma problem,wystarczy ja poglaskac lub przytulic.Zuzia ciagnela cyca ile wlezie :), a wnocy budzila mi sie co godzine,to byl horror...;-)

Z Hania mam problem polegajacy na tym,ze praktycznie po kazdym karmieniu dostaje czkawkę i od 3 tyg.swojego zycia musi brac zelazo i wydaje mi sie,ze zaczelo jej sie bardziej ulewac,czasem bardzo mocno.Acha i pepek jeszce nie odpadl.Najpierw robilam gencjana,teraz robie spirytusem i nic sie nie dzieje.Mala ma bardzo gruby ten kikut (Zuzi odpadl rowno po miesiacu,tez byl gruby),polozna zapowiedziala,mi,ze jesli do nastepnego
poniedzialku nie odpadnie,bede musiala isc z mala do chirurga:szok:.On go usunie:szok:.

A jest cos czego Wasze maluchy nie lubia?Bo moja mala nie lubi przewijania i wscieka sie jak jej spadnie skarpetka i noga bladzi gdzies w spiochu.

Dziewczeta wlasnie sobie przypomnialam ze z tym nie spaniem w ciagu dnia to przyczyny mozna szukac w szczepionce, ktora maluchy dostaja zaraz po porodzie ... moj maluszek od wczoraj wieczora zrobil sie marudny ... chce spac a nie moze, szuka ratunku w placzu i jedzeniu :eek: ... uspakaja sie na rekach, albo jak go trzymam za raczke w lozeczku ... polozna mowila mi ze wlasnie tak bedzie reagowal na tą szczepionke ... nie jest chory, ale zachowuje sie jakby byl ... moze u Waszych maluszkow tez tak jest ? :confused:

A czego nie lubi Dawidek ? nie lubi kapieli na plecach ;-) wierzga noziami i raczkami ... wystarczy obrocic go na brzuszek ... cisza :happy:

Troszkę mnie pocieszyłyście (Katka jak ja Ci zazdroszczę!!!), szczególnie Mamuśka, ale nadal się martwię. Widzę jak to dziecko się męczy, chce spać a nie może i nie wiem jak jej pomóc. Jest coraz bardziej zmęczona a tym samym rozdrażniona i coraz trudniej jej zasnąć. Moze to faktycznie reakcja na szczepionkę? Pierwsze dni po powrocie ze szpitala spała pięknie a teraz jest coraz gorzej. Co robić???

reklama
moja Ninka ma ostanio taki rytm:
23-4 sen, karmienie
5-9 sen, karmienie
10-12 aktywnosc, karmienie
13-17 spacerek, sen, karmienie
18-22 aktywnosc, kapiel, mala drzemka, karmienie

czsem miedzy tymi duzymi karmieniami chce sobie possac cycka na uspokojenie, ale nie za czesto.

a nie lubi przewijania - zawsze sobie poplakuje i nigdy nie udalo mi sie jej jeszcze na spiaco przewinac :tak:

a dzis ja wazylismy i przez tydzien przybrala 240g :-)

Do góry