reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze kłopoty z naszymi maluszkami

uffff ale ulga!!! Byłam wczoraj z małą na USG bioderek i wszystko jest ok :tak: :-) Bałam się, bo Maciek miał dysplazję (a to zwiększało prawdopodobieństwo, że mała też będzie mieć) i nosił szynę przez 3 m-ce :-( Niby nic takiego, ale wszyscy się męczyliśmy.
Jeszcze mnie czeka echo serca Maciaska, bo lekarz usłyszał ostatnio szmery. Wprawdzie dodał, że najprawdopodobniej to są tzw. szmery niewinne, ale że warto to sprawdzić. I tak kur...a jak nie urok to sraczka!!! :-(

reklama
Mamuska super ze u maluszka wszystko w porzadku :happy:

Ja za 2 tygodnie mam USG glowki, a za 3 miesiace badanie sluchu :happy:

Witajcie
U nas badanie słuchu robi sie zaraz po porodzie w 2 dobie życia - z klucza wszytskim noworodkom - u nas jest OK

Bioderka to jakiś koszmar bo terminy sa na styczeń a jak mam zrobić na początku grudnia

Mam pytanko - jak u Was z ilością pokarmu - bo mnie zalewa i martwie sie żeby jakieś zapalenie sie nie przyplątało - jak sobie z tym radzicie - odciągacie?

Agus u Nas tez bylo zaraz na drugi dzien badanie sluchu, ale w zwiazku ze Dawidek mial niski Apgar musimy go powtorzyc za 3 miesiace
Z pokarmem u mnie krucho :-( ... bylo mnostwo, a teraz gdybym miala przystawic Dawidka do piersi to biedactwo by glodne chodzilo ... sciagam tyle ile mam i chociaz w malej ilosci daje maluszkowi mojemu ... zawsze lepsze to niz nic :happy: .. oczywiscie plus mleko sztuczne

u mnie z pokarmem tak samo jak u Moniqi - pokarmu mam malo, wiec sciagam sobie i dokramiam sztucznym. i jakos idzie :-) przed chwila Ninka zjadal na raz 130 ml z butli plus cycek co jest jej rekoredem!!!

ja ide w srode do lekarza z mala - musze sie dowiedziec o szczepionki skojarzone, usg bioderek i czy podawac wit. D

a poza tym moja Ninka ma taka dziwna wysypke na buzi: malutkie krostki na czole i przy oczkach. rano sa zaognione i czerwone, a pod wieczor bledna. nie wiem co to moze byc :confused:

u nas dzis ciezki dzien, bo Nince ulewa sie i zwraca po kazdym prawie posilku :sick: zaczelo sie od karmienia w nocy - dostala butle i zanim ja przenioslam na ramie, to zwrocila. rano sie to powtorzylo i jeszcze miedzy posilkami sporo jej sie ulalo. mam nadzieje, ze to tylko dzi, bo cala jestem zestresowana. sama nie wiem ile zjadla i czy wogole jej cos w brzuszku zostaje po tych ulewaniach :unsure:

Mamuska - a jak u ciebie z problemem ulewania?

Gufi moja Madzie też niestety ulewa i to od samego początku i to dużo (dużo więcej niż ulewał Maciek), więc ja znana panikara od razu dopatrywałam się refluksu i poleciałam do lekarza, ale on mnie uspokoił (a mam do niego pełne zaufanie) i powiedział, że skoro mała przybrała już kilogram :szok: ;-) to on nie dopatrywałby się w tym ulewaniu jakiegoś stanu chorobowego i tyle. Od tamtej pory ignoruję ulewanie :tak: ;-)

Dziewczyny ja chetnie przyjme do wykarmienia jeszcze dwa maluszki :tak: bo mnie pokarm zalewa (tak jak Agnieszke18). Ja siedze caly czas z laktatorem, bo jak nie sciagne to piersi robia sie jak kamienie i bola. Coreczka je duzo i czesto, a i tak musze sciagac. Codziennie mroze pol litra pokarmu :szok: .

Ja musze podawac coreczce wapn w syropie i D3, bo mala ma miekkie kosci czaszki.
Jak bylam u pediatry to mowila, zeby sie nie przejmowac ulewaniami (niedojrzalosc ukladu pokarmowego), jesli dzidzia dobrze przybiera na wadze. Moja mala mecza tez czeste czkawki - tez ma samo przejsc za jakis czas.

Była u mnie położna i chciała przewrócić do góry nogami to co do tej pory robiłam....rozebrała mi małą do koszulki i powiedziała że tak ma byc bo jej ciepło - a zimne nóżki ???

Wszytsko żle - ale nie ma się czym przejmować i tak dużo sie od niej dowiedziałam - np co mogę jeść i jak załatwic becikowe

Jeśli chodzi o szczepionke skojarzoną u nas kosztuje 120 zł X 3

Wysypek nie mamy na razie,:happy: ale mała ściąg skarpetki z rączek i drapie sie po buzi - a pazurki ma narazie jak cieniutkie i nie ma za bardzo co obcinać

reklama
ktoś mi kiedyś udzielił dobrej rady - żeby u takiego maleństwa paznokietki nie obcinac tylko pilniczkiem PAPIEROWYM piłować. Robiłam tak z Maćkiem i małej tez piłuję, bo faktycznie nożyczkami to nie wiedziałabym jak się dobrac do tych małych pazurków :-)

Do góry