reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze kłopoty z naszymi maluszkami

Kajnenko,
czy podajesz swojej malej Zyrtec,czy uzywalas masci advantan?Czy rzeczywiscie jajka przepiorcze,slabiej uczulaja niz kurze????????Czy,gdy mala cos zje niewlasciwego dla niej,pogarszaja sie jej stolce?
Mam zastosowac diete u Hani.Wielu rzecy nie ma jesc przez jakis czas,ale mleko moze.Powiedz mi co to sa barwniki spozywcze: zolty,czerwony,pomaranczowy?

3mu pytam??????
Dziewczyny jestem juz zmeczona,powaznie zmeczona calymi tymi specjalistami,do ktorych chodze z Hania.Tydzien temu bylam z nia u hematologa.Znowu parametry pospadaly,Hania bierze wiec wieksza dawke zelaza.Mowie do lekarki,ze potwierdzily sie jej przypuszczenia wczesniejsze.Hania ma alergie pokarmowa,stad te spadki w morfologii.Pokazalam jej nawet zmiany na skorze,bo wyszly znowu.Ona faktycznie jest alergia,ale poniewaz Hania miala ostatnio 2 razy jelitowke,brala antybiotyk,musimy przeczekac kolejne 2 miesiace.I znowu ta sama spiewka,trudno teraz okreslic,czy to u Hani taka uroda,czy to z winy chorob,czy alergii,czy czegos tam jeszcze????????????? Mam mala obserwowac,pod wzgledem alergii,strac sie zeby nie miala jelitowek<tzn.jak???>,i dobrze by bylo,zeby brala bez przerw to zelazo,teraz do kolejnej wizyty.Nie rozumiem tego,skoro podejzrewala alergie,ale nie mialysmy dowodow,to 3mu teraz jak sa,nie zbada tego dalej!!!???Powiedzcie mi jako ktos patrzacy na to z boku - no albo uznajemy,ze u Hani jest taka urida i dajemy spokoj jej wreszcie albo uznajemy,ze to np.alergia i staramy sie to uleczyc,a nie czekac?!

Wkurzylam sie i postanowilam to sama sprawdzic,na co mam czekac.Do 20 lat bedzie to wszytko pila?
Bylam dzis z Hania u dermatologa<do allergologa sa dlugie terminy>,poniewaz ma zmiany na skorze,wiec przynajmniej ktos kopmetentny je zobaczy.Pani zbadala Hanie i stwierdzila,ze Hania ma w typowych miejscach zmiany jak przy azs,ale nie ma skory atopowca.Mowila mi cos o jakis grzybach, ktore sa w jelitach i jak sa pobudzone,to tez moga byc takie zmiany.Dala mi skierowanie do gastrologa - zeby spr czy u Hani jest prawidlowe wchlanianie<spr przedluzajacej sie niedokrwistosci> i przyczyne tych czestych jelitowek.Mam zastosowac diete.

reklama
I mam kolejne pytanie.
Juz w sumie podjelam 100% decyzje co do tego,ale ciekawa jestem zdania innych osob,czyti WAS,ktore nie podejda tak emocjonalnie do spraw zwiazanych z Hania.Bede miala namiary na dobrego pediatre - homeopate.Czy Wy udalybyscie sie do tego specjalisty w przypadku Hani?Chodzi mi o sprawy z jej anemia,pije cale swoje zycie te preparaty i caly czas to samo,moze taka osoba jest w stanie pomoc.

Katuś bardzo ci współczuję problemów z Hanią:no:. Moim zdaniem powinnaś spróbować jeszcze u tego lekarza- może on ci rozjaśni sytuacje Hanusi. Być może właśnie on znajdzie dobry sposób leczenia małej. Dla własnego spokoju idź i porozmawiaj z tym lekarzem, a może wam pomoże - czego życzę wam z całego serca.

Katuś wiem, że pytałas Kajenki, ale ... ja włąsnie używam advantan ... u Dawidka pomaga ... stosuje go przez 3 dni ... i odstawiam ... używam jeszcze cutiveite ... to samo działanie ... tyle ze staram się jak najmniej bo to wszystko na sterydach ... Zyrtec tez pije ...
Jesli chodzi o lekarzy to ja bym poszła do tego pediatry ... może faktycznie w koncu powie Ci cos konkretnego ...
a robiłas badania IgE całkowite??

Katka - ja uwazam, ze dobry pediatra, to polowa sukcesu w leczneniu. moze podpowie cos nowego, a moze homeopatia zadziala... ja bym na pewno poszla!

Moim zdaniem powinnaś spróbować jeszcze u tego lekarza- może on ci rozjaśni sytuacje Hanusi. Być może właśnie on znajdzie dobry sposób leczenia małej. Dla własnego spokoju idź i porozmawiaj z tym lekarzem, a może wam pomoże - czego życzę wam z całego serca.

Podpisuję sie pod słowami Iwonki...

Katuś...spróbuj leczyć Hanię właśnie od tej strony...a nóż pomoże i dziecko nie będzie ciągle na lekach które wszyscy wiemy jakie mają skutki uboczne...

POWODZENIA!!!

MoniQa - przepraszam,ze Cie pominelam w pytaniu,w koncu i Ty borykasz sie ze zmianami skornymi,wiec i do Ciebie pytanie moge kierowac:zawstydzona/y:.Ja tez mam advantam uzywac 3 razy z rzedu na noc,gdyby byla poprawa przeciagnac do 5 dni maksymalnie i odstawic a potem znowu.Dodatkowo mam uzywac balsamu i kremu Emolium lub Alaanatn Balsam.
Tego Ieg nie robilam gdyz u mnie w przychodni osiedlowej nie ma tego na liscie w laboaltorium.Hematolog twierdzi,ze to badanie jest malo wiarygodne.Dermatolog,pytalam sie o to wczoraj,tez uwaza,to za malo wiarygodne.Tym bardziej,ze alergia pokarmowa nie jest stwierdzona,tylko podejrzenie jest u Hani.Gastrolog ma sie wypowiedziec.Do dermaltolog ide 6 marca,do tego czasu mam podawc Zyrtec,Czy Wasze dzieci tez maja po Zyrtecu cofke?
Czy Wasi lekarze oprocz diety,kazali weliminowac z otoczenia maluchow takie materialy:jak welna,plusz,flanela,jedwab?Czy mozecie uzywac ziol?Ja moge przyprawiac tylko sola.

Katka podaje Pauli 10 kropel Zyrtecu dziennie. Nie ma cofki a nawet sie oblizuje, choc to paskudztwo (probowalam:dry:) Uzywamy bezsterydowej masci Elidel. Innych nie mialam. Daje jej tez probiotyk, u nas sprawdzil sie bezmleczny Dicoflor30.

Tak- jajka przepiorcze podobno sa mniej alergizujace. U Pauli po kurzych zoltkach bylo zle, po przepiorczych nie idealnie, ale daje je Pauli raz w tyg. 2 zoltka.

U nas czasem zdarza sie brzydka kupka ze sluzem, ale rzadko. Teraz, bo do pol roku to byla masakra:no: Nawet krew sie pojawiala:no:.

Juz wczesniej mialam Ci zaproponowac wizyte u gastrologa, ale... zapomnialam:zawstydzona/y:
Moze faktycznie caly Wasz problem bierze sie z 'nieszczelnych' jelit. Wydaje mi sie, ze to moze byc tez przyczyna alergii.

Rozumiem, ze juz Cie denerwuje hematolog, ale to dobrze, ze szuka roznych przyczyn tej niedokrwistosci. Inna sprawa, ze to juz tak dlugo trwa...:no:

Ja wybralabym sie do homeopaty dopiero wtedy, kiedy mialabym diagnoze.

Badanie IgE calkowitego ma wlasnie na celu stwierdzenie, czy jest alergia, czy nie. Moja alergolog tez uwaza, ze sa malo wiarygodne, ale inni lekarze na nich bazuja. Pisalam juz o tym, ze mam przez to metlik w glowie.

Nam nie kazano usuwac dywanow, firanek, pierza, welny itp. Pewnie gdybym spytala o to alergolog, to by stwierdzila, ze nie zaszkodzi usunac, ale ja przezornie nie pytalam...
Zadnych ziol nie uzywam. Tylko sol i ostatnio ociupinke bialego pieprzu. I zielony koperek, ale nie jestem pewna, czy nie zaszkodzil.

edit: odpowiedzi na drugi post Katki:tak:

Jesu Katka bardzo Ci współczuję i wszystkim mamom alergików, to musi byc męczące. Nie mapiszę Ci nic innego co moje poprzedniczki, bo ja to sie w ogóle na lekach i lekarzach nie znam... 3 maj się i Piekne też:tak:

reklama
I mam kolejne pytanie.
Juz w sumie podjelam 100% decyzje co do tego,ale ciekawa jestem zdania innych osob,czyti WAS,ktore nie podejda tak emocjonalnie do spraw zwiazanych z Hania.Bede miala namiary na dobrego pediatre - homeopate.Czy Wy udalybyscie sie do tego specjalisty w przypadku Hani?Chodzi mi o sprawy z jej anemia,pije cale swoje zycie te preparaty i caly czas to samo,moze taka osoba jest w stanie pomoc.

ja bym poszła akurat do homeopaty nawet bez diagnozy ale popytaj czy leczy cały czas homeopatycznie czy chemicznie tez.,

Do góry