reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Pierwsze kłopoty z naszymi maluszkami

Monia, mąż wrócił z apteki z Plantexem dla małego gdyby się to powtórzyło, a dla mnie z jakąś herbatką, ale ona oprócz kopru ma anyż i coś tam jeszcze i jest na niej napisane mlekopędna:szok: i sama nie wiem czy ja pić, bo pokarmu póki co Ci u nas dostatek:baffled:
Aga, dzięki za "przepis" na spacerki, zastosujemy się, dziś jednak ominelismy wietrzenie, bo w Krakowie było paskudnie, lało jak z cebra, wiało i było zimno;-)
Renik nie pomogę Ci chyba bo odpukac u mojego szkraba pupa OK. Ja przemywam pupcię chusteczkami Nivea Sensitive, uzywam Pampersów 1 a smaruję pupinę maścią kremem robionym na zamówienie w aptece, wypróbowany na nie jednym szkrabie=zero odparzeń, a przepis to- lanolin+wazelina+3% sd.acidi borici wszystko w równych proporcjach.. acha nie wiem czy ma być "sd" czy "sol" bo na kartce było źle napisane ale w aptece będa wiedzieć;-)

reklama
Renik - u mojej corci pupka jest ladna, ale ja mimo wszystko zawsze po kupie myje pupe woda przegotowana. moim zdaniem te chusteczki tak do konca nie wyczyszcza skory. zawsze woda jest najlepsza.

nadia - koperek i anyzek sa niestety mlekopedne ... no i wg mojej pani doktor nie wszystkim dzieciom koperek sluzy, bo czasem zamiast pomagac, to szkodzi, bo jest jeszcze wiecej gazow w brzuszku! ale sama musisz dojsc do tego, co mu pomoze.

u nas chyba lepiej po tym debridacie :-) mala bardzo duzo spi przez ostanie dwa dni - chyba odsypia te nieprzespane noce (ja tez ;-)). troche mniej przez to je, ale na razie dam jej sie wyspac.
gdzies przeczytalam, ze takie kolki moga byc od nabilau, wiec chwilowo odstawilam wszelkie mleczne rzeczy i znowu prawie nic nie moge jesc ...

Renik Dawidzio tez mial krostki na tyleczku i w okolicach zapiec pampersow, myslalam ze to uczulenie na pampersy... uzywalam wczesniej Sudokremu ... zmienilam na puder Nivea i krostki pieknie znikly ... moze sprobuj pudrowac tyleczek Emilce

Ja sie dowiedzialam ze dzieci moga byc tez bardzo marudne po Witaminie C ... odstawilam witamine C i Dawidzio znowu jest grzeczniusi :happy:

Dziękuje bardzo dziewczyny - kupie puder i sprawdze a w tym tygodniu idziemy do lekarza więc się może więcej cos dowiem.

Renik ja na tyłeczek Matiego używam cały czas maści Bepanthen i jak narazie sobie chwalę:tak:

Ile robicie mleczka maluszkom bo sama niewiem czy nie daję mu za mało bo Mati cały czas głodny wsuwa paluszki smoka ciągnie jak smok i cały czas szuka dziobkiem a na jedzonko rzuca się zachłannie - je przeważnie co 3 h - 90 ml czy mam mu robić więcej :confused: Pije też herbatkę ale mało około 30-40 ml.

Podajecie już witaminke D3 i cebion ile kropelek :confused:

Loja ja robie 125 ml mleka ... czasem Dawid wypija wszystko, a najmniej 80 ml z czestotliwoscia co 3-5 godzin (zalezy jak sie obudzi)... herbatke tez mu daje i na dzien wypija okolo 110 ml (chlopcy podobno wiecej pija niz dziewczynki) ... witaminki D3 daje mu od tygodnia(1 kropelka dziennie) ... a Cebion przestalam bo jak wczesniej pisalam( ale jak dawalam to 1 raz dziennie 5 kropelek) ... mlody byl bardzo marudny po nim

U nas pupcia śliczna używamy LONOMAG - to maśc żółta (z tetry się nie spiera) ale skuteczna i działa jak do tej pory super
Husteczki też uzywamy Pampers sesnitiv i sprawdzają się w 100% - pupa czysta i śliczna bez krostek i plamek

Jeśli chodzi o wit D3 - po 1 kropelce (to jakaś nazwa kropli, nie pamiętam)
A cebion multi - 3 kropelki

Hej - mi kazano podawać Cebion od 3 miesiąca dopiero, a teraz ma mały dostawać po jednej kropli Wit. C. Vigantol tak się nazywa ta wit.D3 - Agnieszko:-).
Słuchajcie mam inny problem, dziś zauważyłam,jak małemy tak dziwnie zdrżała bródka, tak jakoś nerwowo:szok::szok::szok:Kurcze Miałyście coś takiego z waszymi maluchami, czy to normalne??? Mam iść do lekarza z tym????
I cały czas małemu ropieją trochę oczka, jak się budzi to często ma sklejone ropką. Przemywałam rumiankiem, przegotowaną wodą, teraz przemywam naparem z herbaty. Lekarz zapisał mi jakieś kropelki do oczu ale tam jest napisane, że można podawać dziecku po ukończeniu 1 miesiąca życia, a mały dopiero ma 2 tygodnie i 4 dni. Co myślicie mam je podać czy jeszcze poczekać???

Właśnie miałam Was dziewczyny pytać o witaminkę D3, od kiedy zaczełyście ją podawać szkrabom, czy na własną rękę czy po wizycie u lekarza? Czy ten Cebion to każdy maluszek ma brać i na co on jest?
Kiedy mam iść na pierwszą wizytę do pediatry? Mówiono mi w szpitalu że ok.4 tyg. życia, no ale czy to nie za późno skoro ponoć wit D powinno sie dawac począwszy od 3 tyg.życia, i poza tym jak mam stwierdzić czy mały przybywa na wadze gdy go nie waże, i zweaze dopiero na wiycie:baffled:
I ostatnie pytanko kiedy poszłyście na usg stawów biodrowych??

reklama
nadia u nas usg bioderek w 6 tyg życia
aha nie ma limitów na ten rok i trzeba prywatnie

mnie położna powiedziała kiedy isc na pierwsza wizyte do pediatry i on przepisał te witaminki

masz racje rudykotku - to vigantol,
a to drżenie to może mu zimno jak go akurat przebierałas ?

Do góry