reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze kłopoty z naszymi maluszkami

Gufi,mała urodziła się z wagą 3250.jak skończyła okrągłe 2 tygodnie,byliśmy u pediatry i stwierdził że małą za mało przybiera na wadze.przez ten czas(2 tygodnie) przybyło jej tylko 200g a podobno powinno 500g.i troche mnie to martwi,bo ona ciągle jest przy cycu,ciągle dokarmiana i dopijana.a nie przybiera na wadze.

reklama
Aninaaa to moze idz doradz sie jeszcze jakiegos innego lekarza pediatry ? :confused:

My dzisiaj na 16:20 idziemy do okulisty ... Inesku juz poinformowalam meza ze to on idzie ;-) ... trzymajcie kciuki :happy:

aniaa - pytanie tylko, czy przybyla 200g liczac od wagi urodzeniowej czy wagi przy wypisie??? bo to ogromna roznica... generalnie noworodek powinien osiagnac wage urodzeniowa najpozniej do 2 tygodnia.

Gufi mam nadzieje że sie wszystko wyreguluje, bo naprawdę zwłaszcza w nocy to odbijanie mnie wykańcza:baffled:
Jeśli chodzi o wagę to też jestem ciekawa ile mój Wiktorek przybywa, zobaczę pewnie dopiero za 2 tygodnie podczas pierwszej wizyty u pediatry.
Dziewczyny pomóżcie mi w kolejnych moich dylematach:
* jestem sfrustrowana jesli chodzi o ubieranie małego, nie wiem czy dobrze. W mieszkaniu utrzymujemy temp. ok. 22 st.C, maluszkowi zakładam body z krótkim rękawkiem, koszulkę/kaftanik, z długim rekawkiem, śpiochy, skarpetki, no i jak leży w łózeczku to okrywam go polarowym kocykiem, czy tak jest oki?
* dziś po raz pierwszy "wietrzyliśmy się" i tez miałam schizę w co go ubrać, i do powyższego zestawu dołożyłam welurową bluzę, kurtkę której nie zapięłam, czapeczkę, nakryłam go kocykiem, i przyłożyłam tą ochronką gondolki, czy tak oki?
* i ostatnie moje pytanie, jak kąpiecię swoje pociechy? nasza położna pokazała nam i preferuje kapiel na sucho (najpierw namydla małego a potem do wanienki i opłukiwanie), ale mam wątpliwości czy to najlepsze wyjście:baffled: Mały dostał delikatnych wyprysków jest obawa że to od Nivei, wiec przechodzimy na Oilatum emulsje, powiedzcie jak go stosujecie? czy dodajecie do wody, czy tym myjecie, i spłukujecie?

czarodziejka - ja wezwalam pediatre na prywatna wizyte jak Ninka miala tydzien.

nadia - co do Twoich watpliwosci:
* u nas tez jest temp. 22-23 i ja ubieram Ninke tak samo: spiochy i kaftanik albo body z krotkim i pajacyk. do spania okrywam ja kocykiem
* tutaj juz trudno mi powiedziec - ja zawsze na spacerze sprawdzam, czy Ninka ma cieply kark i buzie co jakis czas. jesli twoj Wiktorek jest cieplutki po takim wietrzeniu, to znaczy, ze bylo mu cieplo :-)
* ja tez kapie na sucho - tzn mydle na przewijaku, a potem plucze w wanience, do ktorej dodaje nakretke oilatum

Moniqa, dzieki za reakcje. Ostatnio w dzien jest jako tako nadal plucze mu nosek serum jak zalecila pediatra, ale nie wiem czy to pomaga, czy nie. Bruno wydaje zwlaszcza noca takie dzwieki(jak to podsumowal moj maz)jak kon na mrozie! Probuje odciagac gruszka, bo stwarza to wrazenie jak okropnie zapchany nos, ale tylko z rzadka cos wyciagne. Moze to faktyczne sapka. W poniedzialek ide z Czupurkiem na kontrole i zobacze co tym razem powie lekarz.

Nadia - moj maluszek spi w kaftaniku i spioszkach, czasem w samym kaftaniku i skarpetkach ... przykryty kocykiem ; jesli ide na spacer wozkiem ubieram kombinezon cieply a pod spioszki, kaftanik i cieplejsza koszulke + czpka i buciki ... do samochodu kurteczka, spodenki, czapka + zestaw pod kaftanik i spioszki - najwazniejsze aby dziecko sie nie przegrzalo , czyli moim zdaniem robisz wszytko bardzo dobrze:happy: ; malucha kapie w wannie odrazu ... co juz uwielbia - tez mialam kapac na sucho, ale po dwoch razach stwierdzilam ze to jest zbyt meczace i ... synalek do wanny ;-)

Czarodziejko mi polozna powiedziala zeby isc z mlodym do lekarza w 3, 4 tyg. ... maluch powinien dostac witaminki, ale podaje je sie i tak dopiero jak skonczy 4 tygodnie ( przynajmniej tak pisze na opakowaniu ) :happy:

Macao Dawidzio tez tak furka;-) ... wtedy w ruch idzie wacik z sola fizjologiczna a jak nie pomaga sam wacik to pomagamy sobie jeszcze gruszka ... daj znac co powiedzial lekarz:happy:

Dziewczyny, moze podpowiecie co robic i co to oznacza - moja corcia jak robi kupke, kiedy jest rozwinieta, to tak dziwnie syczy pupcia i kupka jest pienista (ta piana potem opada), ale kolor i konsystencje ma normalna. Martwie sie czy cos jej nie dolega, bo ma kolki i dostaje esputikon i debridat.
Z gory dzieki za pomoc.

reklama
Witajcie

Jeśli chodzi o spacerki to ja mam śpiworek i mała w niego pakuję, a ubieram podobnie jak Wy - i jest Ok nie budzi się i nie ma potówek

NAdia - Jeśli chodzi o kąpiel to próbowałam na sucho i na "mokro" mam wrażn\enie że na sucho dokądniej mała jest umyta ....
Ale kąpię w Oilatum 1/3 zakrętki - dolewam to do wody i w tym kąpię i nie spłukuję i ma ładna skórę

Żmijka - Jeśli chodzi o pienistą kupkę - pediatra mi powiedział że to kupka z bączkami i mam sie nie przejmować

Mam do Was pytanko mała ma tylko na buzi jakieś kropki czerwone - co z tym zrobić ??

Do góry