reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze kłopoty z naszymi maluszkami

Gufi,my mamy taki sam problem:-( .dzisiaj zakupilismy espumisan za radą pediatry.troche się boje go podawać,bo jest to lek do stosowania od 1 miesiąca życia.ola zaczeła trzeci tydzień.mam nadzieję że ten pediatra wie co robi.narazie nie widze poprawy.ale tłumacze sobie to tym,iż dostała narazie pierwszą dawkę.mam nadzieję ze to pomoże bo moje maleństwo bardzo się męczy,a ja nie moge jej zbytnio pomuc.szkoda tylko że nie znam przyczyny takiego stanu.

reklama
aniaaa - moja malutka wlasnie spi juz druga godzine po drugiej dawce. mam nadzieje, ze spokojnie przespie noc. no i ze Waszej corci tez pomoze. niestety przyczyna takicj kolek i bólów brzuszka jest zwykle jedna: niedojrzałość przewodu pokarmowego. i nic się na to nie poradzi ...

Rudykotku tyle co przeczytalam o obsikiwaniu ciuszkow moj mlody to zrobil :laugh2:...
Ja na plesniawki daje mlodemu Aphtin - w aptece bez recepty 1,60 - kropelke na smoczek 3 razy dziennie ... moze sprobuj tego to jest specjalnie na plesniawki ... uzywam tego od wczoraj i znikly nawet resztki mleczka na jezyku Dawidka :happy:

Loja juz trzese portkami na jutrzejszy dzien ... caly zreszta chodze jakas przybita ... ja chce juz jutro 12sta :-:)-(

Mariczkę też boli brzuszek i też ma kłopoty z robieniem kupki. Stęka, jęczy pręży się a kupka nie idzie :-( Daję jej espumisan od ok 5 dni już i widzę poprawę ale nadal się męczy... Lekarz Mariki mówi że ten lek zaczyna działać po kilku dniach regularnego stosowania dopiero :-( Ja czasem Mariczce pomagam mierząc temperaturkę w pupci... to za radą lekarza w szpitalu dziecięcym. Sposób rewelacyjny, kupka jest od razu i ulga dla małej ale nie chce robić tego za często bo boję się czy nie spowoduje to tego że będzie jej trudno nauczyć się radzić sobie samej z robieniem kupki...
A tu wyjaśnienie dlaczego tak się naszym skarbom dzieje: "Specyfiką wieku niemowlęcego jest jeszcze tzw. dyschezja, czyli nagle pojawiający się piskliwy krzyk, trwający 10-30 minut, połączony z zaczerwienieniem twarzy i poprzedzający oddanie miękkiego stolca. Zaburzenie to występuje u niemowląt w wieku 1-3 miesięcy. Nie są to kolki ani zaparcia, ale skutek niewykształconej jeszcze koordynacji defekacji z zaciskaniem głośni, co jest niezbędne do skutecznego zwiększenia ciśnienia wewnątrzbrzusznego. Płacz jest wówczas ekwiwalentem parcia. Zaburzenie to nie wymaga leczenia, ustępuje samoistnie około 3 miesiąca życia, gdy dziecko nauczy się zaciskać głośnię w celu uzyskania skutecznej defekacji."
Tylko że tu piszą 10-30 minut a u nasz trwa nieraz to i ze 2 godziny zanim małej uda się zrobić kupkę... :-( Oby to ustąpiło jak najprędzej bo mi serce pęka jak na nią patrzę jak się tak męczy :-(

espumisan nie był rewelacją w naszym przypadku.kolejna ciężka noc za nami:sick: ,ale rano mała wypiła PLANTEX i po około 15 minutach zrobiła śliczną kupke:-D.teraz odsypia noc i od rana nie mamy problemu z brzuszkiem.

DZiewczyny bo tak sobie czytam i widze ze wiele z Was karmi piersia, ale dokarmia jeszcze butelka ... moze sprobujcie dac maluchom Bebiko omneo łagodzi on zaparcia, wzdecia, kolki i ulewania ... ja dalam wczoraj Dawidkowi pierwszy raz ( zjadl dwie buteki ) i zrobil dwie piekne kupki :happy:

Bylam dzisiaj na USG glowki ... jestem przeszczesliwa .. wszystko w porzadku .. torbieli juz nie ma :happy: .. w piatek ide jeszcze do okulisty :happy:

to super Moniqa!!! :tak: Domyślam się jak bardzo Ci ulżyło :-)
A my jutro na szczepienie. Niestety musimy dać tą szczepionkę 5 w 1 i dodatkowo WZW B bo dzwoniłam na informację i okazuje się, że w całej Polsce skończyła się ta 6w1 -nie ma jej w żadnej hurtowni. Dopiero mają dostarczyć :wściekła/y: Jedyna nadzieja, że jakaś apteka jeszcze ma na składzie, ale nie w Nysie, bo wszystkie obleciałam :-(

Acha a jak wyglądaj kupki Waszych maluszków ??

Pediatra mi powiedział że ma być jak jajecznica żółta z włókienkami białymi

A zieloności świadczą o przekarmieniu lub o błędach zywieniowych mamy (raz na jakiś czas jestOK)

A co oznacza kupka lekko pomarańczowa?

reklama
Agnieszka ta 5w1 kosztuje 130 zł (za jedną!) a musza być trzy :-(
A ta 6w1 220!!!!!!! :szok: oczywiście też za jedną - HORROR!

Do góry