reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze kłopoty z naszymi maluszkami

Dziewczyny, pamiętacie jak Wam pisałam, że moja mała ma jedną nóżkę krótszą od drugiej i to o ok. centymetr?! Otóż, pokazałam to zarówno pediatrze jak i ortopedzie dziecięcemu i obaj to potwierdzili :-( Madzia miała robione USG stawów biodrowych i to nie efekt dyspalzji (bo nierówność kończyn jest podobno często obajwem dysplazji). Stwierdzili, że jak leży na brzuszku to tą szparę między pośladkami ma skrzywioną w lewą stronę, co może świadczyć o jakiejś krzywiźnie w miednicy, albo kręgosłupie co unosi jedną stronę do góry przez co nóżki wydają się być nierównej długości. W każdym razie mamy skierowanie na RTG, a potem mamy wizytę o jakiegos profesora we Wrocławiu. Podobno facet jest wybitnym specjalistą. Kurcze, wiem, że pewnie moja nie zacznie chodzic razem z innymi dziećmi tylko później, ale mam to w dupie. Byle by rehabilitacja przyniosła szybkie rezultaty (oby tylko rehabilitacja była konieczna a nie operacja!!!! :no: )
Dzieci to ogromna radość, ale kur...a ile to zmartwień to tylko matka wie :sad:

reklama
Mamuska u Dawidka tez bylo podejzenie ze ma dysplazje .... ale z bioderkami OK i ... ma napiecie miesniowe, przez ktore wydaje sie ze ma jedna nozke krotsza od drugiej, ogolnie byl skrzywiony w lewa stone ... 15 spotkan rehabilitacyjnych zrobilo swoje i juz jest dobrze ... mam nadzieje ze u Madzi rowniez bedzie podobnie ... czego Wam zycze .... buziaczki i daj znac p RTG i wyzycie we Wroclawiu

Dzięki Moniqa! Naprawdę mnie pocieszyłaś :tak:
Słuchaj a ta różnica w długości nóżek w Dawidka wydawała się duża?

Dzięki Moniqa! Naprawdę mnie pocieszyłaś :tak:
Słuchaj a ta różnica w długości nóżek w Dawidka wydawała się duża?
W sumie to tak ... babka mi z rehabilitacji mowila nawet ze ogolnie to Dawidek jakby mial "krotsza" czesc miesniowa ( czy jakos tak) z lewej strony i po przez cwiczenia trzeba je "naciagnac" ... zobaczysz wszystko dobrze sie skonczy :happy: ... mnie tez jedna lekarka nastraszyla ze Dawid to ma bardzo bardzo powazne napiecie miesniowe i ze napewno szybko nie zacznie chodzic itd ... a jak poszlam do rehabilitatora okazalo sie ze wcale nie jest tak zle jak wyglada :-) i Dawidek faktycznie bardzo duze postep zrobil od stycznia :happy:

dziewczyny może to i głupie, ale dla nas to problem. Co robicie na spacerach jak słońce świeci prosto w twarz malcowi? Okulary p. słoneczne:cool2:?. mam wózek, który nie ma przekładanej rączki, ani żadnej osłonki p.słonecznej, a tyłem ciężko się ciągnie:confused:

Mamuśka mam nadzieję że u Madzi ta wada da się zredukować rehabilitacją.
Ja mieszkam w Anglii i tutaj wcale nie robi się usg bioderek dzieciom, ani nawet podczas wizyt nikt się im nie przyglada. Martwi mnie to powiem szczerze. W maju jadę do Polski i wybiorę się z Agatką do ortopedy zeby powiedział mi jak u niej bioderka itp.
Życzę Wam wszystkiego dobrego i trzymam kciuki za pomyślne wyniki rtg.

Asiuk ja też tak jak Mamuśka zakladam na budę pieluchę tetrową.

Ja nie pomoge bo mam przekladana roczke ... ale jak mi sie nie chce przekladac to ide tak zeby moj cien zaslanial buzke Dawidka, ale jak czasami troche mu poswieci to nic sie nie stanie , oczywiscie jest to bardzo krotko... musi sie przeciez tez przyzwyczaic do sloneczka:happy: ;-)

Mała_Mi dzięki!
Swoją drogą zadziwia mnie program służby zdrowia w niektórych krajach, naprawdę. Totalna olewka! :dry: No np. taka dysplazja, nie jest aż taką rzadkością, żeby dzieciaków nie badać pod tym kątem. A nie leczona może w najlepszym przypadku skończyć się kuśtykaniem! Bardzo dobrze, że z małą idziesz do ortopedy.

reklama
Hhhhhmmmm nic nie chcę mówić, ale czytałam MoniczQo ze wróciłas do pracy. Teraz też jesteś w pracy ??
Śmiać mi się chce bo pamiętam jak pracowałam i miałam trochę luźniejsze godziny to też przesiadywałam na internecie i zajmowałam się bynajmniej nie sprawami zawodowymi ;-) :-D
Tak trzymać !!! :biggrin2:

Do góry