reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze 4 kólka - na co sie zdecydować?

Ja mam cichą nadzieję , że wystarczy mi jeden wózek ....

xmamuska napisz dlaczego potrzebowałaś drugiego wózka...może twoja opinia pozwoli nam dokonać optymalnego wyboru , jeśli chodzi o wózki trójfunkcyjne.

sa_raa wiesz zagiełaś mnie-ja myślałam , że to cena za komplet , ale teraz mam już spore wątpliwości...na dole strony jest link na stronę firmowa Mikado z listą dystrybutorów...ceny trzeba chyba sprawdzić ossobiście w terenie...

Mi bardzo podoba się wózek X-lander model x1 http://www.x-lander.com/pl/. Za komplet wyjdzie mi około 2000 zł. Mój facet zrobił niezłe gały ::) jak mu powiedziałam cenę wózka...  ;D
Ale mam nadzieję, ze  znajde coś tańszego....

Pozatym wydaje mi się , ze te gondole do x-landera sa malutkie. Zauważyłam, że na allegro są wystawione te gondole...a przy jednej kobieta napisała, ze jej dziecko szybko z niej wyrosło....wymiary wewnątrz to 75/34 - to chyba mało - jak myslicie?

reklama
Jeśli w styczniu urodzi się maleństwo mierzące ok 56-58 cm to za 2 -3 miesiące będzie miało spokojnie ponad 60 cm.
A ja bym chciała zapytać mamusie posiadające już bąbelki ... kiedy nasze pociechy będą mogły przesiąść się na spacerówkę i jak szybko rosną ???

Witajcie!
Przeczytałam ten watek i skoro pojawilo się pytanie o to jak szybko rosną maluchy to spiesze odpowiedzieć. Olek ma cztery miesiące i ma już około 68cm długości. Ubranka mam teraz na 68/74. Widuję małe gondolki od np Xlandera i wydaje mi się, że Olo już by się tam nie mieścił a jest lato i ubrania niewiele a do przykrycia tylko kocyk ewentulanie. Oczywiście Wasze maluchy rosnąć mogą wolniej, ale nawet w wieku pięciu miesięcy (około maja) chyba jeszcze nie będziecie się mogły przesiąść na spacerówkę, bo maluch dopiero będzie myslał o siadaniu. Przemyście małe gondole albo wejdźcie do mam styczniowych one już mają swoją opinię o wózkach na tą porę. Ja rodziłam w kwietniu i kupiłam deltima Voyagera Easy. To jest 2w1 z taką pseudo gondolką. W sam raz na lato, chociaż kolor niezbyt trafiony. Ważna jest waga wózka dla mam które mieszkają wyżej niż na parterze! Ja chyba przesadzuiłam z tym 15kg! Chociaż już mam opanowaną metodę wjeżdżania i wjeżdżania.
Życzę powodzenia w poszukiwaniach idealnego pojazdu dla dzidzi!

Irlandia dziękujemy ci bardzo za rady. Na pewno nam się przydadzą, a ja osobiście zaraz zajrzę do mam styczniowych. :laugh:

Ja właśnie przeczytałam cały wątek o wózkach. Dzewczyny polecają niektóre typy wózków. Ale znowu pojawiają się opinie, ze czasami lepiej miec oddzielną spacerówkę....no sama nie wiem. Podobno te 3-funkcyjne sa ciężkie...

Monika77 pisze:
Kamilala1   myślę, że nasze maleństwa zmieszczą się w gondolach wózków trzyfunkcyjnych (nawet w śpiworkach). No chyba, że urodzi się mały wielkoludek (mierzący np. ponad 60 cm), a jak będzie już ciepło to pewnie będziemy mogły wykorzystać spacerówki.

hehe no mam wrażenie, ze moja córcia bedzie takim małym wielkoludem :) jak teraz ma już 24 cm :D
a swoja drogą pytałam ową zaczepioną w "Smyku" mamę z X-Landerem o gondolke. Wymiary na długość ma raczej klasyczne, chyba jak większość, jest jednak węższa. Dzidzia, ktora w niej leżała była już sporych rozmiarów, taka wyrośnieta 4 miesieczna panienka :) ale mieściła sie swobodnie.. z tym, ze mamy lato..

A jednak te X-Landery są godne uwagi mimo wszystko.. tym bardziej, ze jakos teraz mialy pokazać sie w sklepach nowe kolekcje..
Zastanwaiam się też poważnie nad Hauck Traxxem. Wydaje sie byc równie funkcjonalny no i sporo tańszy.. szczególnie jesli ma sie np. znajomych, którzy mogliby zakupic go za nasza niemiecka granicą.. hm... poszukam takich znajomych :):)
a tak na serio.. zamierzam wszystkie swoje internetowe typy przetestować w sklepie :)

a apropos zakupów to w rzeczonym "Smyku" zakupiłam dla naszej córci pierwsze śliczne disneyowe body :) Nie moglam sie powstrzymac :)

AbEjA no ty już wiesz, że będzie córcia....ja jak tylko będę znać płeć też coś maleństwu kupię (czyli za 2 tyg). Narazie omijam szerokim łukiem sklepy dla maluszków, bo jak już wejdę to za uszy mąż mnie musi wyciągać , a potem śmieje się ze mnie tydzień , że " ja tylko oglądałam..."

A tak wogóle to kiedy zamierzacie zaopatrzyć się w wózek i całą wyprawkę? Ja myślałam, ze w pażdzierniku juz zaczełabym coś kupować, żeby potem nie wlec nogi za nogą w sklepach- bo może nie będę miała sił, a dotego potem będzie jeszcze śnieg padał....itp.
Jak powiedziałam swojej rodzicielce, to ta oburzyła się , że niby to za wcześnie. Chyba nie będę czekać do świąt?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wczoraj u Mamuś styczniowych 2006 przeczytałam, że najlepiej wózek kupić w grudniu, bo są przeceny. Od nowego roku ponoć wprowadzane są nowe modele i wówczas cena jest zdecydowanie wyższa. Zamierzam to sprawdzić w jakimś sklepie. A tak w ogóle to przejrzałam ileś tam stron z wózkami i ich wymiarami (przede wszystkim te trzyfunkcyjne) i zauważyłam, że rozmiary gondoli potrafią być na prawdę różne: jedna miała zaledwie 68 cm długości, a inna 76 cm. Myślę, że te sześćdziesięciocentymetrowe mogą okazać się za krótkie i nasze dzieci mogłyby wyrosnąć z nich zanim zacznie się maj.
Zrobiłam sobie listę wózków, które chcialabym zobaczyć na żywo w jakimś sklepie i ewentualnie na jakiś się zdecydować. Ale z oglądaniem na pewno nie będę czekać do końca roku. ;)

reklama
Czesc mamusie ;D,
Coraz intensywniej przegladam rozne strony z wozkami, na stronach sklepow i producentow mozna uzyskac techniczne i wizualne informacje. Nam potrzeba troche opinii uzytkownikow i mam ktore ogladaly wozki w sklepach.
Osobiscie interesuja nas wozki uniwersalne, zarowno do miasta, ale czesciej pewnie beda uzywane w terenie, bo jestesmy dosc aktywni i lubimy spedzac czas na spacerach w lesie.
Moze pomoga wam w wyborze moje obserwacje, na razie teoretyczne, nie ogaldalam jeszcze wozkow w sklepach..
Rozejrzalam sie to tu to tam ::) i wysnulam wniosek, ze potrzebujemy wozka na duzych pompowanych oponach (maja lepsza amortyzacje) dodatkowo fajnie byloby znalezc wozio z amortyzatorami o regulowanej twardosci. Poza tym marzy mi sie latwy w prowadzeniu wozek, najlepiej ze skretnymi przednimi kolami, ale raczej stabilna 4-kolowka niz trzykolowiec- ktory moze sie na waskiej sciezce lesniej wywrocic :mad:
Podobno wazny jest kosz na zakupy, powinien byc pojemny, dobrze tez gdy wozio ma raczke z mozliwoscia przelozenia, czyli zmiany kirunku jazdy dla bobasa, daje to dodatkowa ochrone przed sloncem i zaspokaja potrzeby co bardziej ciekawskich maluchow, ktore lubia ogladac swiat, a nie tylko mame ;D
Nie wiem na ile i jak dlugo sie to przydaje, ale wersja gleboka wozkow moze byc wyposazona w gondole, lub w nosidlo, ktore sie w nia zamienia po wlozeniu na stelarz wozka. Jak dzidzia jest malenka chyba sie przydaje takie nosidelko w samochodzie, czy w gosciach....
Z dodatkami do wozkow jest roznie, czasem producenci daja dobra cene za komplet nawet z fotelikiem do samochodu i roznymi foliami i moskitierami, czasem trzeba placic oddzielnie a cena wtedy roznie dosc szybko w gore...
No wreszcie modele... kierowalam sie rozsadkiem, wozek ma byc wygodny, ale jego cena w granicach przyzwoitosci szacujemy max 2tys.
Patrzylam na wozki polskich producentow: Implast, Deltim, tu zamieszczam linka do innego forum, gdzie dziewczyny wypowiadaja sie o tych wozkach
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3196587&start=0
Milego czytania, ja mam juz metlik w glowie ::) ::) ::), chyba za duzo teorii, musimy cos obejrzec w sklepie, moze w weekend... ;)
Buzka
NASZ MALY BABELEK[/glow]

Do góry