reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierworódki - czyli pierwsza ciąża, wątpliwości, obawy i inne pytania

Chyba faktycznie bo trądzik podobno piecze. Ale to 18 mało, może lepiej 20 a lżej ubierać? Skoro jednak on sam uważa że tak lepiej to super:-).

Ostatnio straszna nagonka była na pampersy że niby szkodzą chłopcą (za ciepło w kroku). Zaraz się znalazły "autorytety" również medyczne które potwierdziły to zagrożenie. Oczywiście wybawieniem okazała się pielucha wielorazowa (taka nowoczesna tetra). No i oczywiście ekologiczna.
I tak się zastanawiam czemu to niby w niej chłodniej jest?
Jak Miriam była malutka to było coś takiego. "Suche majki " z siateczką w środku i pod nią tetrę. No ale teraz jest nowy produkt i trzeba go wypromować.
Tak na marginesie tego ciepła mi się przypomniało.

reklama
Jagoda - jakoś mi Miriam na zbuntowaną nastolatkę nie wygląda - zbuntowana raczej bym nie pozwoliła rodzicom umieszczać na publicznym forum swoich obecnych zdjęć :-D

A co do pieluch - ja używam wielorazówek i jestem bardzo zadowolona. O tych "suchych majtkach" nie słyszałam, ale cieszę się, że jest jakaś alternatywa dla jednorazówek. I nie o ekologię mitu jakoś specjalnie chodzi, ale o możliwości jakie wielorazówka daje - jak chcę, zeby córka miała sucho, to wkładam odpowidnia wkładkę, jak chcę, żeby czuła, jak robi siku, to daję inną. Poza tym w wielo nie ma tyle chemii, a nie wierzę, że kontakt 24 na dobę pupy z warstwą sztuczności jest dokońca dla zdowia obojętny. No i wlory estetyczne :-)

Ostatnia edycja:
18 stopni w nocy synkowi pasowało :) do tego ciepły kocyk ;-) A za dnia jest 20 i też śpi dobrze;-)
Yeach wysypka zanika, już chyba znam jej powód;-) Mały musi być uczulony na krem J&J do buźki, smarowałam go przed wyjściem w niedzielę. Wiem, że 2 tyg. temu też posmarowałam akurat tym kremem i to samo się zaczęło:) więc czuję, że to jest to:)

Ja wlasnie nie moge na siebie patrzec:(. Przytylam na razie 11 kg wiec bez tragedi jednak chcialabym miec juz swoj plaski brzuszek, a na to bede pewnie bede musiala dlugo czekac. A smaruje sie dwa razy dziennie, masuje, peelinguje a rozstepy na piersiach wyszly mi juz w 5 miesiacu:/. Jakos musze sie z tym pogodzic ale na brzuchu rozstepow nie przezyje. Spodni ciazowych tez nie mam bo po prostu mi sie nie podobaja, chodze tylko w legginsach ale tez bym chciala zalozyc juz spodnie.

Czy to prawda ze na poczatku nie potrzebna jest poduszka i koldra? To w takim razie czym malego przykrywac? A w co ubierac na noc zeby go nie przegrzac?

Czy smarujecie pupe dziecka po kazdej zmianie pieluszki czy tylko czyscicie chusteczkami?

Jakie pieluszki wybrac na poczatek? Moj maly ma sie urodzic czterokilowy:szok:.

Ile czasu goi sie krocze po porodzie/ rana po cesarskim cieciu? Moglyscie wtedy wykonywac wszytskie czynnosci przy maluszkach?

Anna- wielorazówki dużo kosztują na początku, bo trzeba trochę na nie kasy wyłożyć, ale wydatek się zwraca już po kilku miesiącach. Ja już jestem na zero, a tak na serio, pełną gębą, to używamy od niedawna.

Aga- poduszka nie jest potrzebna, kołdra raczej jest - no chyba, że zamierzasz spać z maleństwem, to wtedy nie :-D Co do ubierania - to zależy od pory roku. Moje się zimą urodziło i zakładałam chyba pajaca. Na lato są fajne rampersy (cóś na przykład takiego Ostrzeżenie o przekierowaniu), ale można też zakładać dziecku samego bodziaka.
Smarownaie pupy- ja początkowo smarowałam przy każdym przewijaniu. Pupsko pod kran, smarowidło (ale nie Sudokrem, ani nic z cynkiem, bo to lecznicze, a nie zapobiegawcze) i pielucha. Przy wielorazówkach nie smaruję niczym.
Na każdym opakowaniu pieluch masz napisane od ilu do ilu kilogramów dziecka są. Pierwsze są 0.
Rodziłam sn, więc o ranach po cc nic nie wiem. Nie pamiętam dokładnie ile czasu trwało zanim się ran po nacięciu do końca zagoiła - ale do końca połogu było już zabliźnione. Przy dziecku i w ogóle w domu robiłam wszystko, bo nie miał mnie kto zastąpić. Da się :-)

Aga poduszki nie powinno się podkładać dziecko do jakiś dwóch lat. Chociaż, ja do wózka jak synek leży to mu daję;) Wtedy mam oko na niego. Kołderka może być do łóżeczka, ale jak dziecko spać położysz, to np. koniec kołdry zawiń pod materac, żeby dzidzia nie przykryła się nią;) Ja Szymka owijam w kocyk ( rożek może być) i dodatkowo na górę cienki kocyk. A ubieram w bodziaki z długim rękawem i śpioszki, lub pajacyk.
Ja używam na noc pieluch Pampers, bo są bardziej chłonne i nie muszę co budzenie przewijać dziecko ( lenistwo:-D) A za dnia używam z biedronki Dady są tanie, ale nam pasują. Jedyny ich minus jak mały nasika ze dwa razy w nią to przemaka:sorry:
Nie smaruje pupy po każdej zmianie pieluchy, co druga, trzecia zmiana i smaruję kremem ziajka zapobiegająca odparzeniom po każdej zmianie chusteczki:) Dzięki temu sposobowi raz mieliśmy lekkie odparzenie ( tfu, tfu) i wtedy sudocrem się sprawdził;-)
Ja akurat miałam cesarkę. Po dwóch dniach wstawałam z lekkim bólem, przez tydzień troszkę rana ciągnęła i szczypała. Czasem mały mnie nóżkami skopie i troszkę czuję bliznę, ale nie specjalnie. Szwy miałam rozpuszczalne i po 2 tyg. ich nie było już:)
Ha jutro mam wizytę u gina pierwszą po porodzie;) i tabsy czas kupić:-)

Jagoda - jakoś mi Miriam na zbuntowaną nastolatkę nie wygląda - zbuntowana raczej bym nie pozwoliła rodzicom umieszczać na publicznym forum swoich obecnych zdjęć :-D

A co do pieluch - ja używam wielorazówek i jestem bardzo zadowolona. O tych "suchych majtkach" nie słyszałam, ale cieszę się, że jest jakaś alternatywa dla jednorazówek. I nie o ekologię mitu jakoś specjalnie chodzi, ale o możliwości jakie wielorazówka daje - jak chcę, zeby córka miała sucho, to wkładam odpowidnia wkładkę, jak chcę, żeby czuła, jak robi siku, to daję inną. Poza tym w wielo nie ma tyle chemii, a nie wierzę, że kontakt 24 na dobę pupy z warstwą sztuczności jest dokońca dla zdowia obojętny. No i wlory estetyczne :-)

Myślisz że ją pytam? :-) Co do chemii to pełna zgoda dla tego częste są uczulenia. A co do czucia to będziesz ją opieluchowywać gdzieś około 2. roku i wtedy to jej wszystko zdejmij i jak poleci po nóżkach to szybko załapie.

Anna z Bibli. Odległość między oboma imionami (Miriam - Dobromiła) dzieci świadczy o tym, że każde z nas wybierało dla jednego dziecka.

JustY Dobra wiadomość i bardzo możliwe że masz rację u nas np. Dobrusia była uczulona na oliwkę Bambino. Okazało się idealnym sposobem na odroczenie szczepienia.:-D

agahttps://www.babyboom.pl/forum/members/aga17162-112838.html my np. smarowaliśmy przy każdej zmianie pieluchy Linomagiem w maści krocze a resztę w oleju. (to propagują w Bielańskim w Warszawie)
Cesarka u Jagody (a u niej to wszystko się ciężko goi) po tygodniu już była sucha a po 1,5 tyg. miała zdjęte szwy. Trochę ją bolał brzuch ale drugiego dnia już chodziła a trzeciego już mogła się dzieckiem zająć. Wiesz jak się ma pierwsze dziecko to jest Wam trudniej. Dziecko się przywozi ze szpitala w rożku i on po rozłożeniu stanowi idealną kołderkę. Pierwsze parę dni trzeba dobrze ubierać ale my nawet czapeczki nie zakładaliśmy bo w domu było ciepło.
To prawda że straciłaś figurę ale kobieta w ciąży ma w sobie masę uroku.:-) Jeśli przytyłaś np. 11-12 to dziecko + woda to
już połowa a z tego co zostało szybko stracisz 2-3 kilo. Co do piersi to przy karmieniu potrafią bardzo szybko zejść z rozmiaru jak się ma głodomora.:-) Jagoda miała przy drugiej bardzo duże ale teraz ma C a przed ciążą B więc zyskała.:-D

reklama
Jagoda - to ja bym się też buntowała gdyby mi rodzice takie rzeczy robili. Oj nieładnie, nieładnie umieszczać w necie czyjeś zdjęcia bez jego zgody :-D
A odpieluchowanie już zaczęte. Po co czekać do 2 roku życia? Przed roczkiem zaczęliśmy oswajać Potwora z nocnikiem i już pierwsze sukcesy są. Mam nadzieję, że do 2 lat zdążymy o pieluchach zapomnieć. No i jakoś mi się nie uśmiecha czyszczenie zsikanych kanap - wolę jak siku trafia w pieluszkę.

Do góry