reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierworódki - czyli pierwsza ciąża, wątpliwości, obawy i inne pytania

Katalka nie ma za co i fajnie, że jesteście na wypoczynku i udało Ci się zrobić coś dla siebie-iść na zakupy na łaszki ;)):-D
Flo już zaraz 3 miesiące będzie mieć to już kawał baby ;) nie przelewki:-)
Moja Dziunia też na wiosce śpi fajnie ;)
Choć mój blok jest nad samym jeziorem i mieszkamy na Mazurach to w domu już tak fajnie nie śpi ;) choć ostatnio zaczyna drzemki sobie wyrabiać-w końcu-dłuższe...

reklama
zgadzam się. rodzice meldują dziecko gdzie chcą. mogą w miejscu urodzenia, albo w miejscowości meldunku ojca lub matki
Ale czy to ma jednak związek z miejscem urodzenia?? Mimo rodzenia w Poznaniu lepiej byłoby mi zarejestrować małą w Śremie, bo jazda do Poznania 50 km w jedną stronę chyba jest bez sensu skoro mogłabym tam. Chyba, że rejestrowałabym ją w dniu wyjścia ze szpitala...

AnnaJ007 i Malenstwo20 pewnie macie rację ale do tej pory byłam pewna, że jak tak jak mówię, bo ja i Patryk mamy 2 różne meldunki i w Urzędzie powiedzieli mu, że dziecko w takim wypadku melduje się przy matce.

Net-ka, Ainhoa obie macie racje. byłam w urzędzie wczoraj i wiem kilka rzeczy.
to jest tak że rejestracje robią oboje rodziców gdzie chcą ale akt urodzenia i nr PESEL dziecka wystawia USC w miejscu zameldowania matki. na PESEL się czeka do miesiąca.
Ja z moim B tez mamy inne miejsca zameldowania ale by jechać do mnie to ponad 100km dlatego przed narodzinami zmieniam miejsce zameldowania stałego.

U nas było tak Akt urodzenia wyrobiony w mieście, gdzie dziecko się urodziło ( w szpitalu) a jak rodzice nie mają tego samego meldunku, to ZAZWYCZAJ melduje się przy matce.
My w ogóle zameldowani wszyscy u moich rodziców, a mieszkamy w innym mieście:-)

reklama
U nas było tak Akt urodzenia wyrobiony w mieście, gdzie dziecko się urodziło ( w szpitalu) a jak rodzice nie mają tego samego meldunku, to ZAZWYCZAJ melduje się przy matce.
My w ogóle zameldowani wszyscy u moich rodziców, a mieszkamy w innym mieście:-)

i tj masz racje. ale PESEL i większość formalności u matki w miejscu zameldowania. ale dziecko możemy zameldować gdzie chcemy jak nie zrobimy tego to automatycznie przy matce meldowane jest

Do góry