reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pieluchy wielorazowe

reklama
A ja zakupiłam wczoraj pierwsze pieluszki. Postanowiłam, że wezmę też jedną bambusową, dla sprawdzenia, co nam pasuje.
Moja jeszcze robi rzadkie kupki, ale nie jest ich już tak dużo. Ograniczyła się do 3 na dobę. Siuśki wiadomo. Przekarmiona cycem leje bez przerwy ;-)
To moje nabytki, nie wiem czy się sprawdzą, bo nie znam się:
pieluchy.jpg

Minky bamboo + 2 wkłady
Minky popper - z wkładem z mikrofibry ( 2 wkłady)
Do tego mam te dwa "ręczniki muślinowe z ikei"
Jakieś kocyki polarowe, zawsze można pociąć.
No nic, zobaczę ile warte jest takie pieluchowanie, i jak bardzo czasochłonne ;-)

Pieluszki z kupki spieram pod silnym strumieniem z prysznica i dosłownie "schodzi " samo :-D:-D
Pieluszka jest wtedy tylko mokra i ląduje do wiaderka z zasikanymi pieluszkami.
Nigdy na pieluszkach nie zostają mi slady po kupie :no:;-):-)

a jak mam spierać silnym strumieniem??? do wanny????
wolałabym do kibelka
ale nie dosięgnie mój prysznic tam

kiedyś widziałam taki patent ale oczywiście nie pamiętam gdzie :no::crazy:
że koło ubikacji był wąż podłączony i można było tak uzyskać silny strumiem
ale gdzie ten wąż podłączyć
jak to rozwiązać.... ech

Do_ti jak jest starsze dziecko i robi bardziej zwartą kupę to spokojnie możesz ją poprostu zrzucić do toalety, ale u noworodka to niestety tylko do umywalki lub wanny- przynajmniej tak mi się zdaje :-)

A ja się tak zaczęłam zastanawiać, czy najlepszym pomysłem nie będzie kupienie z 20 (albo i więcej) ręczników z ikei (1szt/1zł), ze 40 wkładów polarowych (albo jeden cienki koc, który potnę) i do tego z 5 otulaczy i 5 kieszonek. Dodatkowo mam 20 tetr. Na noc i wyjścia planuję używać pamków, ale w domu myślę, że taki zestaw mógłby całkiem nieźle się sprawdzić, a ceno wygląda rewelacyjnie. Do tego zarówno ręczniczki jak i wkłady polarowe można normalnie prać i jestem pewna szybko będą schnąć. W razie czego ręczniki można spokojnie wygotować i nic im nie powinno się stać. Jestem kompletny laikiem w tym temacie, więc proszę mądre głowy o odpowiedź, czy wyżej opisany sposób mógłby się sprawdzić?
przepraszam za tak długi wywód ... :-)

a jak mam spierać silnym strumieniem??? do wanny????
wolałabym do kibelka
ale nie dosięgnie mój prysznic tam

kiedyś widziałam taki patent ale oczywiście nie pamiętam gdzie :no::crazy:
że koło ubikacji był wąż podłączony i można było tak uzyskać silny strumiem
ale gdzie ten wąż podłączyć
jak to rozwiązać.... ech
może tam gdzie masz podłączoną wodę do pralki?
ja wyjmuje "korek" z umywalki, mam wielki otwór wtedy i leje pod kranem

Alicja ja próbowąłam takich rozwiązan z pieluchami, ręczniczkami i mi sie to wszytsko kotlasi. nie moge tego upchac, tragedia. Mam ściereczki z mikrofibry i ich uzywam ale musze je koniecznie pozszywac we wkłądy, bo mi sie wlasnie kotłaszą. Ja mam mało kieszonek, bo tylko 3, na noc pampki, wiec uzywam co 2 dzien. Musze dokupic ale dokupię tylko kieszonki. Wkąłdy mam ze śceireczek (wystarczy zszyc) no i polarkowe szmatki na wierzch.

No ja właśnie się zastanawiam, jakie rozwiązanie jest najlepsze i wystarczające na średnio 2-3 godziny..
Głównie siuśki, bo kupki ona robi ze 3 na dzień, w nocy już się nie zdarzają.

Kilolek bardzo dziękuję za odpowiedź, powiedz mi proszę jeszcze co masz namyśli pisząc, że wszystko się kotlasi, te polarkowe wkłady sama wycinałaś z koca czy kupiłaś gotowe, masz może linka do szmatek z których robisz wkłady? Przepraszam, że Cie tak zasypałam pytaniami. :-)

Alicja ja zielona jestem, nie znam sie zbytnnio. Moge ci tylko powiedziec co mi wychodzi z mojego kombinowania. "Kotłasi się" to miałam na myli, ze nie siedzi tak różnutko w kieszonce tylko każda warstwa po swojemu się zwija w harmonijke, podwija, przesuwa itp. Tak samo z tetrą jak ze szmatkami z mikrofibry. Jakby te szmatki zszyc dookoła to pewnie byłoby super. Jak tylko będę miala chwilę to obdziergam dookoła. Tetra poza tym, ze i jezdziły poszczegolne warstwy złożonej pieluchy to po chwili byla do wymiany, a w kieszonce zostaly nie wchłoniete siuski.
A ściereczki, które składam i wkałdam w kiesoznki są z biedronki Gazetka promocyjna Biedronka od 20-08-2012 do 29-08-2012 • Okazjum.pl str 7, obecnie w promocji 4 sztuki za 6,99. Na raz wkładam 2 ściereczki złozone na pół
a te polarki kupowałam, 1zł za sztukę. Są naprawdę cieniusienki. Nie widzialam w sklepach tak cieniutkiego polarku, wiec raczej dokupie jeszcze kilka sztuk niz bede ciela z duzego, bo to troszke chłodniej i wygodniej chyba jednak

reklama
hej,

Ja mam do sprzedania zestaw kieszonek. Nie są to topowe marki,ale sprawdzają się doskonale. Mam wkłady ale równie dobrze sprawdzają się ręczniki z IKEI za 1zl jak i wspomniane wcześniej ściereczki z mikrofibry
Pieluszki wielorazowe kieszonki zestaw plus wiadro (2586489623) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Powiedzcie mi jak sprawdzają Wam sie pieluszki i wkłady z bambusem?

ja miałam tylko wkłady z bambusa,ale przy mojej córce średnio się sprawdzały. Raczej jako awaryjne jak innych zabrakło:-D

Ostatnia edycja:
Do góry