reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

**********pielęgnacja**********

reklama
Bartyś, ja laktator codziennie wieczorkiem wyparzałam, na wszelki wypadek. Tak samo robie z butelkami, bo nie mam sterylizatora.

A mam jeszcze pytanko. Któraś stosował Emle przed szczepieniem i czy ona pomaga? My idziemy w poniedziałek, a Gabrysia ostanio płakała bardzo. Chciałabym jej troche bólu oszczędzić.

Zważa mi ja tez porzadnie. Tak sobie ostatnio porównywałam wagi naszych dzieciaczków i Miki Beatki urodził sie tego dnia co Gabrysia i wazył niewiele wiecej. Za to teraz wazy juz prawie 7 kg a Gaba nawet 5, 5 jeszcze nie ma. tak mi przynajmniej wychodzi z tych moich wazen. No, ale dziewczynka musi byc drobniejsza. Dobrze ze moja tesciowa nie ma dostepu do internetu, bo bymi dała popalic. Ona chciałaby, zeby Gabrysia wygladala jak poczus i ciagle mówi ze jest za chuda. Jakąś dziwna rywalizacje urzadza ze swoja przyjaciólka która w czerwcu tez babcia została. Tamta malutka duzo wiecej wazyła w tym samy okresie. Tylko nikt nie bierze pod uwage ze urodziło sie o kg wieksza, Gaba 3170, a tamta 4100. No ale co sie nasłucham to sie nasłucham.

Ja mojego brzdąca przez kilka dni dokarmiałam butelką i mały nie chce jeść teraz z piersi. Jak go przystawiam to wrzeszczy strasznie i się denerwuje, a jak dostanie butelkę to zaraz spokojniejszy.
Więc ściągam i podaję mu z butelki. Przez to ściąganie pobudziła się laktacja i teraz ściągam tylko i daję przez cały dzień moje mleko. Sztuczne odstawiłam
A co do ilośc i to już sama nie wiem ile dziecko powinno wypijać.
Na Humanie pisze, że 2 miesięczne powinno dostawać 120 ml a na NAN że 150ml. I bądź tu mądry :) :)

Klucha - wspolczuje tej rywalizacji, wiem jaki to bol w tylku. Siostra mojej babci ma wnuczki dokladnie w moim wieku i w wieku mojej siostry no i uwieeeelbiala nas porownywac - tyle ze tak, zeby to te jej wnuczki byly lepsze niz my... He he...

mnie też okropnie wkurza to porównywanie i wtykanie sie do karmienia, moja mama co prawda za bardzo mi sie nie wtyka ale byłam dzis z małą u kolezanki ktora ma tez corke z lipca wiec ma juz prawie 8 m-cy i nadal je co godzine ??? ??? nawet w nocy, nasza Idunia w nocy śpi, ma juz super uregulowane: jemy o 20 potem o 3 i o 7 rano, przybiera w normie i wszystko ok, troche mi tam u nich marudzila ale ja wiem ze robi kupe a głodna nie moze byc jak jadła godzine temu ale oczywiscie matka tej mojej kolezanki juz mi od razu wciska ze mam jej dac cycka i pewnie uwaza ze ją głodze chociaz mi tego wprost nie powie, wrrrr...

ja jeszcze mam pytanko odnosnie wit. D, wiem ze juz była o tym kiedys mowa ale spokoju mi to nie daje bo mi sie wydaje ze moja lekarzyca ( to chyba Kluchy określenie ale pasuje jak ulał do tej mojej konowałki ;D ) zaleciła mi za duze dawki, Ida dostaje 3 krople vigantolu + 3 cebionu multi, a na vigantolu pisze jak byk 1-2 krople ??? ile Wy dajecie swoim dzieciaczkom ??? tez fakt z drugiej strony ze i tak zawsze część zostaje na łyżeczce ale to chyba i tak za dużo

Gochna - moja Paulinka tez ma juz unormowane godziny wlasciwie wszystkiego :) a dzisiaj dala po sobie poznac ze chce spac o 19 a nie byla jeszcze kapana (zawsze kapie ja kolo 18-18:30, ale dzis czekalismy na tatusia) no i byla juz najedzona, ale spac nie chciala skubana... a jak tylko Pawel wrocil i ja wykapalismy (o godzine pozniej niz zwykle) to juz cyca nie chciala tylko smoka i tak se spi od tej 20 caly czas :)
A co do D3 to faktycznie wydaje mi sie ze zbyt duza dawke dajesz !!!! Ja daje Vigantolu 2 krople i tylko !!! Mi pediatra powiedziala ze to starczy i Cebionmulti narazie w ogole nie podaje, ale za to podaje Juvit, czyli witamine C :) 3-4 krople na dobe :) no i ja nie podaje na lyzeczce, tylko od razu do buzki wkrapiam z buteleczki (wprawiona juz po Wiktorku ;D ;D ;D ) no wiec nic nie zostaje na lyzeczce !! Moze zglos sie do innego pediatry ???

Wandzia męża zabawiać ale już ;D ;D ;D ;D nie no serio to fajnie ze jestes ::)
tak sobie właśnie mysle ze powinnam isc do innego pediatry ale to chyba prywatnie bo umnie na wsi nie ma zbyt wiele możliwości niestety :(

no to jest najgorsze, jak mala miejscowosc (wies) i nie ma do kogo pojsc :(
no a teraz juz zmykam jednak :) meza zabawiac :p

reklama
Do góry