reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

**********pielęgnacja**********

Agnes dziękuję za odpowiedź :) Kacperek ma tylko troszkę tuż przy czółku takie jakby łuski właśnie ale nie są one twarde, mam nadzieję ze mu znikną  :p

Paarica Twój sposób też jest ciekawy :)

Magdus  my uzywamy pieluszek Dada ale nie wiem ile kosztuje największe opakowanie i ile ma sztuk, bo mąż kupuje, ale to zalezy jaki rozmiar. Paweł mówił, że im większy rozmiar tym pieluszki są tańsze. Dada mają takie przylepce jak pampersy i bardzo dobrze sie trzymają. Powiem Pawłowi, żeby następnym razem zobaczył ile kosztuje największe opakowanie :)

Zdanka w pieluszkach Dada nie robią się grudki, bardzo ładnie siuśki wsiąkają (moim zdaniem) :)

reklama
Fuczak - no ja nie moge z tego zdjecia Kacperka, ktore masz w podpisie - cudne!! Trudno sie nie usmiechnac! Ja tez sobie takie wielkie zrobie! ;D

Cyprysiowa tu Ci napisze o tych herbatkach otóż ja ostatnio nie podaje w ogóle kupy są bardzo dobre, bez zatwardzeń żadnych a Maks jakiś specjalnie spragmiony nie jest...... wiec eksperymentuje i nie podaje (a jakąś jedna wypowiedz lekarza kiedyś widziałam że nie jest to konieczne ponieważ te mieszanki sa teraz bardzo podobne do naturalnego mleka...)
a wcześniej podawałam hippa ułatwiającego trawienie ok. 1 raz dziennie około 50-60 ml. i nie wiem czy od tego czy nie ale wcześniej Maks bardziej narzekał na brzuszek a teraz właściwie w ogóle

Hello :)

Gabi no pewnie tak, nawety nie liczyłam jak to wychodzi za sztukę, ale faktycznie ostatnia promocja w Realu na Pampersy była niezła :)

A ja wczoraj próbowałam odciągnąć mleczko, żeby dać Kamilkowi dziś ( byłam u dentysty na usunięciu dziąsła przy ósemce i miałam znieczulenie ) i nie miałam kompletnie mleczka :( :( No i musiałam dać Kamilkowi Bebiko. Przygotowałam mu tylko 100 ml ale zjadł bez protestu. A dziś z kolei jak wróciłam od tego dentysty, chciałam "pozbyć się" tego mleczka po znieczuleniu i udało mi się odciągnąć ok.140 ml w nawet krótkim czasie, które musiałam wylać do zlewu :( No i bądź tu mądry :( nie wiem w końcu czy mam mleczko dla Małego czy nie ??? Kamilek cały czas krótko ssie ( po paru minutach mu się usypia ) i nie wiem, czy to dlatego, że nie mam już mleczka w cycach ? Już naprawdę nie wiem co robić. Bardzo się powstrzymuję, żeby go znowu nie zważyć ( bo ostatnio przybrał tylko 200 gram w ciągu 3 tygodni ) Już jestem zmęczona ciągłym zamartwianiem się, że Kamilek tak krótko i mało ssie. On w życiu nie zjada tyle ile powinien pod koniec 3 miesiąca.
Macie jakiś pomysł co dalej robić ???

dzieki paula juz wiem ile kozsztuja:):)mame wyslalam i tak chodzi codziennie do biedronki:):)ale za informacje bardzo przydatne.a tanie sa bo 48 zl za 108 szt:):)

Bartys, czy maly jak ssie to przelyka, ile minut ssie bardzo intensywnie - zalozmy 1 pociagniecie, przelkniecie, 1 pociagniecie, przelkniecie - w takim tempie, albo jednoczesne ciagniecie i przelkniecie? Takie duze szkraby jak nasze juz nie ciagna po kilkadziesiat minut, a po kilkanascie maksymalnie, bo juz ciagna bardzo efektywnie. Moj do niedawna potrafil przy cycku spedzic godzine, a od jakiegos czasu oproznia mi cycki w kilkanascie minut, a pozniej ciagnie puste :D Ja sie tym nie martwie, czuje, ze czasami mam za malo pokarmu wieczorami, ale tez sie juz tym nie stresuje, bo maly zasypia i spi mi od kilku dni minimum 6 godzin w jednym ciagu bez karmienia. Dzwonilam dzis nawet do poradni laktacyjnej (chcialam dowiedziec sie co mam robic zeby nie stracic pokarmu gdy maly mi nie je w nocy nawet 8 godzin a ja pokarmu nie sciagam tylko sie mecze z piersiami kamieniami) i sie zapytalam o to, ze mam mniej pokarmu czasami wieczorami i ze moze mam sciagnac pokarm w nocy gdy przepada mi karmienie i podac ten sciagniety wieczorem z butelki. Ona powiedziala, ze skad wiem ze maly sie nie najada? ze gdyby byl glodny to by nie zasnal i by nie spal tyle godzin i ze zbedne jest takie cudowanie. WIec ja sie bawic w to nie bede. Pytalam tez przy okazji o to, ze maly potrafil w ciagu dnia przybrac 130gram, a teraz czesto jest ze przybierze tylko srednio na dzien 20. Powiedziala, ze teraz juz dziecko nie bedzie tak intensywnie roslo, i ze jesli przybiera to sie nie martwic.
Na Twoim miejscu ja bym nie wytrzymala i zwazyla jednak malego, bo lepiej wiedziec jesli nie przybiera, a moze okaze sie, ze Twoje zamartwianie sie jest daremne? Ja mojego waze co 2 dni jeszcze, maz moj sie wkurza, ze traktuje dziecko wg jakichs tabel, i ze zawsze musze miec jakis problem :) a jak nie mam zadnego, to ze niby cos zawsze sobie wymysle :D

Na pewno nie musisz sie martwic tym, ze dziecko krotko ssie i zasypia. Bo to znak ze ssie efektywnie i sie najada, bo inaczej by nie zasnal. Tak tez mi mowily babki w poradniach gdy ja swego czasu wydzwanialam i sie stresowalam, ze moze nie mam wystarczajacej ilosci pokarmu.

Bartys, jeszcze pytanie, a ile dajesz wit. d?

Pozdrawiam,
Agnieszka

Bartys ja tez jestem takiego samego zdania co Agnesa podobno pokarm jest w tedy kiedy chcemy karmic czyli w glowce i nie ma co sie zamartwiac.Ja tez czasami mam puste cycki ale jak Ola nie marudzi ze jest glodna (tak sadze) to nie ma powodu do zmartwien .Cala rodzina mi mowi ze ola jest glodna i mam jej dawac butle.Widzisz ja ich nie slucham i jeszcze nigdy nie dalam Oli butelki i mam nadzieje ze dobrze przybiera dowiem sie za tydzien bo w tedy ide do lekarza ;)

Bartys, czy ja dobrze pamietam, ze Kamilek na poczatku bardzp duzo przybieral? No i zdaje sie, ze w ogole sie duzy urodzil? Jesli tak to moze on poprostu teraz wyrownuje wage? Mama mi mowila ze czesto tak jest ze jesli dzidzia na poczatku duzo przybiera to czesto potem ma okres ze bardzo wolniutko rosnie - ale dokad przybiera cokolwik to nie ma co sie martwic. Martwic sie nalezy jezli dziecko stoi w miejscu albo wrecz ubywa mu wagi.

Bartyś, a moze byś sie skonsultowała z poradnią laktacyjną. allbo z pediatrą. Oni bedą wiedzieć czy mały przybiera w normie. A jak przybiera to nie ma co się martwić ze się nie najada. I tak jak pisze Agnesa dzidziolki nasze nauczyły się ssać efektywnie i nie jedzą juz tak długo. A poza tym w drugim kwartale zaczynają wolniej przybierać. NAjważniejsze, zebyś się nie martwiła, bo stres żle wpływa na produkcje mleczka.

reklama
Agnesa moja Emilka też już tak długo śpi w nocy i ja też nie odciągam. A co Ci powiedzieli w tej poradni czy odciągać w nocy czy nie?

Do góry