reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

**********pielęgnacja**********

reklama
Bartyś, ja laktator codziennie wieczorkiem wyparzałam, na wszelki wypadek. Tak samo robie z butelkami, bo nie mam sterylizatora.

A mam jeszcze pytanko. Któraś stosował Emle przed szczepieniem i czy ona pomaga? My idziemy w poniedziałek, a Gabrysia ostanio płakała bardzo. Chciałabym jej troche bólu oszczędzić.

Zważa mi ja tez porzadnie. Tak sobie ostatnio porównywałam wagi naszych dzieciaczków i Miki Beatki urodził sie tego dnia co Gabrysia i wazył niewiele wiecej. Za to teraz wazy juz prawie 7 kg a Gaba nawet 5, 5 jeszcze nie ma. tak mi przynajmniej wychodzi z tych moich wazen. No, ale dziewczynka musi byc drobniejsza. Dobrze ze moja tesciowa nie ma dostepu do internetu, bo bymi dała popalic. Ona chciałaby, zeby Gabrysia wygladala jak poczus i ciagle mówi ze jest za chuda. Jakąś dziwna rywalizacje urzadza ze swoja przyjaciólka która w czerwcu tez babcia została. Tamta malutka duzo wiecej wazyła w tym samy okresie. Tylko nikt nie bierze pod uwage ze urodziło sie o kg wieksza, Gaba 3170, a tamta 4100. No ale co sie nasłucham to sie nasłucham.

Ja mojego brzdąca przez kilka dni dokarmiałam butelką i mały nie chce jeść teraz z piersi. Jak go przystawiam to wrzeszczy strasznie i się denerwuje, a jak dostanie butelkę to zaraz spokojniejszy.
Więc ściągam i podaję mu z butelki. Przez to ściąganie pobudziła się laktacja i teraz ściągam tylko i daję przez cały dzień moje mleko. Sztuczne odstawiłam
A co do ilośc i to już sama nie wiem ile dziecko powinno wypijać.
Na Humanie pisze, że 2 miesięczne powinno dostawać 120 ml a na NAN że 150ml. I bądź tu mądry :) :)

Klucha - wspolczuje tej rywalizacji, wiem jaki to bol w tylku. Siostra mojej babci ma wnuczki dokladnie w moim wieku i w wieku mojej siostry no i uwieeeelbiala nas porownywac - tyle ze tak, zeby to te jej wnuczki byly lepsze niz my... He he...

mnie też okropnie wkurza to porównywanie i wtykanie sie do karmienia, moja mama co prawda za bardzo mi sie nie wtyka ale byłam dzis z małą u kolezanki ktora ma tez corke z lipca wiec ma juz prawie 8 m-cy i nadal je co godzine ??? ??? nawet w nocy, nasza Idunia w nocy śpi, ma juz super uregulowane: jemy o 20 potem o 3 i o 7 rano, przybiera w normie i wszystko ok, troche mi tam u nich marudzila ale ja wiem ze robi kupe a głodna nie moze byc jak jadła godzine temu ale oczywiscie matka tej mojej kolezanki juz mi od razu wciska ze mam jej dac cycka i pewnie uwaza ze ją głodze chociaz mi tego wprost nie powie, wrrrr...

ja jeszcze mam pytanko odnosnie wit. D, wiem ze juz była o tym kiedys mowa ale spokoju mi to nie daje bo mi sie wydaje ze moja lekarzyca ( to chyba Kluchy określenie ale pasuje jak ulał do tej mojej konowałki ;D ) zaleciła mi za duze dawki, Ida dostaje 3 krople vigantolu + 3 cebionu multi, a na vigantolu pisze jak byk 1-2 krople ??? ile Wy dajecie swoim dzieciaczkom ??? tez fakt z drugiej strony ze i tak zawsze część zostaje na łyżeczce ale to chyba i tak za dużo

Gochna - moja Paulinka tez ma juz unormowane godziny wlasciwie wszystkiego :) a dzisiaj dala po sobie poznac ze chce spac o 19 a nie byla jeszcze kapana (zawsze kapie ja kolo 18-18:30, ale dzis czekalismy na tatusia) no i byla juz najedzona, ale spac nie chciala skubana... a jak tylko Pawel wrocil i ja wykapalismy (o godzine pozniej niz zwykle) to juz cyca nie chciala tylko smoka i tak se spi od tej 20 caly czas :)
A co do D3 to faktycznie wydaje mi sie ze zbyt duza dawke dajesz !!!! Ja daje Vigantolu 2 krople i tylko !!! Mi pediatra powiedziala ze to starczy i Cebionmulti narazie w ogole nie podaje, ale za to podaje Juvit, czyli witamine C :) 3-4 krople na dobe :) no i ja nie podaje na lyzeczce, tylko od razu do buzki wkrapiam z buteleczki (wprawiona juz po Wiktorku ;D ;D ;D ) no wiec nic nie zostaje na lyzeczce !! Moze zglos sie do innego pediatry ???

Wandzia męża zabawiać ale już ;D ;D ;D ;D nie no serio to fajnie ze jestes ::)
tak sobie właśnie mysle ze powinnam isc do innego pediatry ale to chyba prywatnie bo umnie na wsi nie ma zbyt wiele możliwości niestety :(

no to jest najgorsze, jak mala miejscowosc (wies) i nie ma do kogo pojsc :(
no a teraz juz zmykam jednak :) meza zabawiac :p

reklama
Do góry