reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

**********pielęgnacja**********

Dzięki dziewczynki za Wasze odpowiedzi, jesteście kochane :) Chyba naprawdę cuduję i powinnam skupić się tylko na tym, jak Kamil przybiera. Ale dziwne jest to, że gdy zadzwoniłam do pediatry spytać o ten mały przyrost ( 200 g w ciągu 3 tygodni ) to powiedziała, żeby absolutnie nie dokarmiać, ważne że przyrost wogóle jest, a Gingger pisała, że jej od razu kazał dokarmiać... Zważę Kamilka w przyszły piątek przy okazji szczepienia i wtedy będę się martwić, jeśli znowu tak mało przybierze. Póki co nie płacze, że jest głodny ...
Agnesa jeśli chodzi o wit.D to w zasadzie dajemy aż 1400 jednostek ( 20 kropel Multi Tabs rano = 400 jednostek i do tego 2 krople Devikap wieczorem = 1000 jednostek ), ale często zapominamy :-[ i zdarza się, że Kamilek dostanie tylko 400 na przykład.
Mam jeszcze do Was pytanko apropo sterylizacji laktatora: orientujecie się może, jak długo wysterylizowane części laktatora, butelki i smoczek pozostają sterylne ? Czy jeśli wygotuję butelkę i smoczek i założę tą nakładkę na smoczek to mogę użyć takiej butelki po paru godzinach ?

reklama
Bartyś, jak moja mała w ciągu dwóch tygodni przybrała tylko 200 g też mi lekarzyca kazała dokarmiać, a jak zapytałam, czy mozeliwy potem bedzie powrót do samej piersi, to skomentowała to, że jak chce zagłodzić dziecko to moge próbowac. Mila nie? Następnego dnia pojechałam do poradni laktacyjnej i kazali nie dokarmiac tylko jeszcze tydzień spróbowac podawac tylko piers. I po tygodniu okazało się ze tym razem przyrost był 200 g w tydzien. Co lekarz to koncepcja.
Kontrolnie waże Gabe co kilka dni, a że nie mam wagi dla dzieci, to się z nią waże na elektroniczniej, a potem waze się sama i z róznicy wiem czy przybiera. Tylko zawsze o tej samej porze ją to trzeba robić, zeby było wiadomo czy przybiera. tzymaj sie wszytsko będzie ok, zobaczysz

Dzięki Klucha :) No to faktycznie co lekarz to inne podejście :( Chyba sprawię sobie wagę elektroniczną, może będę spojniejsza ;)

Bartys, nie chce Cie przestraszyc tym co napisze, bo do konca sama nie jestem pewna, ale wczoraj ogladalam w tv rano taki program "dzieci odkrywcy" czy cos podobnego, i tam bylo o witaminie D, o niedoborze i o przedawkowaniu. Mnie to tak bardzo nie interesowalo, a poza tym Kubus mi wtedy marudzil, wiec nie zapamietalam zbyt wiele z tego, ale dlatego spytalam Cie o ta wit., bo wlasnie w programie bylo o przedawkowaniu wit. D i o malym przyroscie wagi (tak cos mi sie kojarzy). Nie mialam pojecia, ze Ty tyle tej wit. dajesz. Moze poszukaj czegos w necie na temat przedawkowania wit. D, moze na jakims forum napisz gdzie lekarze odpowiadaja.

Mam nadzieje, ze Cie nie przerazilam, po prostu tylko daje Ci sygnal, ze cos mi sie wydaje ze jest zwiazek zbyt duzej ilosci wit. D i problemow z przybieraniem na wadze. A przedawkowanie wit. D podobno jest gorsze od niedoboru, wiec moze poszukaj czegos na ten temat. Chociaz jeszcze raz podkresle, z tego co mi mowili, jesli jest przyrost to sie nie nalezy tym zbytnio martwic.

W poradni laktacyjnej nie kazala mi babka sciagac pokarmu w nocy gdy przepada mi karmienie. Mowila, ze nie zmniejszy mi sie ilosc mleka. Jedynie jak nie bede mogla wytrzymac na piersi to mam troche odciagnac zeby sobie ulzyc :) Dzis w nocy wstalam do lazienki zeby sobie ulzyc :D, wycisnelam troche recznie :D ulzylo :D Ale Kubus sie zaraz obudzil i pomogl matce :D Takiego mam dobrego Synusia :)

Pozdrawiam,
Agnieszka

joeey a Ty jakich używasz 2 czy 3 ??? bo jak tak czytam to wychodzi na to że moje Ida najmniejsza ??? my jeszcze ciągle na dwójkach i mam jeszcze jedną pake ale zastanawiam sie czy je w ogóle otwierac czy może sprzedać bo może juz za małe ???

Agnesa dzięki za te info, wiesz, że Ketsa już kiedyś pisała o tym przedawkowaniu i o tym małym przyroście wagi ? Może coś w tym jest... Jutro idziemy jednak do przychodni na ważenie i do pediatry, także jeszcze raz spytam o tą witaminę. No i przede wszystkim zobaczymy, ile przybrał w ciągu 2 tygodni ...

bartys koniecznie daj znac po jutrzejszej wizycie :-[
Gosia a wiec ja wciaz jade na 2, wlasnie dzis otwieram ostatnia na stanie jumbo pake 2 ale nastepne kupie juz 3, Adula jest dluga ale chuda i one nadal sa na nia dobre, a wazy obecnie gdzies 4,5 tak mysle dlatego pytalam kiedy dobry moment na zmiane :) :) takze Adunia jest najlzejszym forumowym dzieckiem ;D ;D ;D

Joeey napisz mi proszę, czy gotujesz butelkę i smoczek przed każdym użyciem ? czy wystarczy umyć i przelać wrzątkiem ??? Podejrzewam, że tak samo będzie z laktatorem ???

Bartyś ja czasmi uzywam butelki i tylko przemywam ja po myciu wrzątkiem Lekarz mi powiedział zeby nie przesadzac ze sterylnościa bo potem będzie szybko łapał choróbska

reklama
Do góry