Dziewczyny, co do wlasciwego przybierania na wadze i zyskiwania cm na dlugosc to warto poslugiwac sie od poczatku siatka centylowa. Wtedy bedziecie mialy ciaglosc rozwoju Waszego dzieciaczka i poznacie prawidlowosc jego rozwoju, a wszelkie nieprawidlowosci od razu beda widoczne. Ja mam siatke centylowa w ksiazeczce zdrowia i juz ja zaczelam prowadzic. Z siatki tez dowiecie sie czy Wasze dziecko ma nadwage, czy moze niedowage, itd. Takze zachecam.
Niedawno wyczytalam, ze dziecko w pierwszych 3 miesiacach rosnie 10cm, ale to srednio, wiec wydaje mi sie, ze jesli urosnie 7 to tez nie mozna powiedziec ze nie jest w normie. Pozniej dzieci rosna wolniej.
Co do mierzenia Paula, to ja mam te same watpliwosci jak sie powinno mierzyc. Mnie wlasnie wyszlo jak mierzylam tak jak Twoj pediatra, ze dziecko jest krotsze niz przed urodzeniem
Ale zmierze moze dzis jeszcze raz, bo wtedy chyba malo dokladna bylam. Problem mam jedynie z tym jak ustalic czubek glowy dziecka
czy mierzyc od prostopadle przylozonej do podloza jakiejs powierzchni przylegajacej do glowy dziecka do stop, czy moze od srodka glowy (gdzie wlosy sie rozchodza na wszystkie strony
) do stop, i jak przykladac miarke - czy ma byc ona naciagnieta, czy po wszystkich zaglebieniach? Wydaje mi sie ze po wszystkich zaglebieniach to jakos dziwnie, bo np. grubszy dzieciaczek bedzie mial bardziej pulchna pupe, centymetrow mu w ten sposob sie dolozy, a to nie ma nic do jego dlugosci przeciez... Ale ja sama nie wiem... napiszcie prosze jak wiecie jak to fachowo sie mierzy? Moj Kubus dzis skonczyl 2 miesiace. Wagowo jest przy 75 centylu i chcialabym wiedziec czy wzrostem tez.
Pozdrawiam,
Agnieszka