reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

**********pielęgnacja**********

Ola - ja przechowuje w pojemnikach z aventu - to zwykle buteleczki, ale przystosowane do zamrazania, bo maja taka inna przyssawke niz zwykle buteleczki... Pokarm mozna przechowywac w lodowce do 48 godzin od pierwszego wstawienia do lodowki, a w zamrazarce do 3 miesiecy jesli mas delikatnie mrozaca i do 6 miesiecy jesli masz mocno chlodzaca - ale nie wiem o ilu stopniach mrozu byla mowa !!!

reklama
Bartyś Ingusia też ma zimne rączki i dlatego zakładam jej rękawiczki albo skarpetki.

aOla ja też w końcu zdecydowałam się na pojemniczki Aventu, droga impreza jak cholera, no trudno. Co do przechowywania pokarmu to z tego co wiem (wg książki o karmieniu piersią) to można przechowywać pokarm

- w temp. pokojowej do 12 godzin
- w lodówce do 48 godzin
- w zamrażalniku powyżej -10 stopni do 14 dni
- w zamrażalniku poniżej -10 stopni do 6 miesięcy

Agnesa Ingusia zaczęła się uśmiechać z dnia na dzień właściwie i miała gdzieś 1,5 miesiąca i pamiętam, że niektóre młodsze forumowe dzieciaczki już się wcześniej zaczęły uśmiechać. Nie martw się, na pewno doczekasz się tego momentu. :) Już niedługo! Uśmiechaj się do swojego synka jak najczęściej i mów ciepło do niego i zobaczysz, że niedługo odwdzięczy Ci się ślicznym szerokim uśmieszkiem! :laugh:

Natalia ja mam 10woreczków z awentu dostałam je razem ze specjalną butelką tylko za cholere nie wiem jak się do nich zabrać :p to o takich pojemniczkach mowisz?

aOla ja uzywam woreczkow z aventu do zamrazania i jest to bardzo proste. Poprostu wkladasz je do tej specjalnej butelki (choc i do zwyklej by dzialalo), brzegi nawlekasz na szyjkie, przykrecasz laktator i jazda! Ja je zamykam potem takimi plaskimi klipsami.

Bartyś Kacperek tez ma często zimne rączki i napewno z tego powodu nie jest mu zimno, nie martwię się tym :)

Dziewczynki zazdroszczę Wam że macie tyle mleczka w cyckach, że możecie jeszcze spuszczać i zamrażać. Mi ledwo starcza, żeby Kacper się najadł a czasami musze jeszcze dokarmić go sztucznym :( i chyba muszę się z tym już pogodzić, że nie będę miała więcej mleka :(

Kacperek też już się uśmiecha świadomie :) a nawet śmieje wielką gębą tak jak Któraś napisała. Najczęściej usmiecha się właśnie rano kiedy jest wypoczęty :) zaraz wkleje kilka zdjęć na których widać jak śmieje się Kacperek. Jednak nie zawsze usmiecha się gdy do niego podchodzę, zależy czy akurat ma na to ochotę, ale myśle że to kwestia czasu.

Agnesa no właściwie to już wszystko dziewczyny Ci napisał ja życzę cierpliwości to już niedługo :-) napewno
a swoją drogą zauważyłam pewną prawidzłowość wszystkie Nasze dzidzie uśmiechają się chętnie z samego ranka ;D

Paula może spróbuj po każdym karmieniu odciągać jeszcze laktatorem z 10-15 minut. Pobudzi Ci się laktacja i poza tym możesz zacząć robić zapasy. Po każdym karmieniu sobie odciągniesz ze 20 ml, dolewaj to do 1 butelki i po całym dniu zamroź. Ja tak robiłam w czasie kryzysu laktacyjnego i najpierw dokarmiałam Ingusię wieczorem mleczkiem odciągniętym w całym dniu, a potem zaczęłam zamrażać. Mam 6 pojemniczków.  :laugh:

aOla tosą takie kubeczki z nakrętką, nie słyszałam nigdy o woreczkach.

Dziękuje Natalio za radę :) spróbuje tak zrobić i zobaczymy czy mi przybędzie mleczka.
A te pojemniczki do zamrażania to można np. w aptece kupić???

reklama
Paula u nas ostatnio tez coraz wieksze toczenie sliny podobno przychodzi taki czas ze tak zaczyna sie dziac ... no i terazto juz do zabkowania chyba tak bedzie....

Pisałyście kiedys o przemywaniu dziaselek co jakis czas my wyczailismy fajna szczoteczke ktora mozna uzywac jeszcze przed wyzynaniem zabkow i do tego mały na zabawe przy czyszczeniu stracznie go to bawi i niezle miny wtedy szczela tak ze zaryzykuje stwierdzenie ze mu nawet przyjemnosc to sprawia

a to ta szczoteczka silikonowa:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=86583712

Do góry