reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

**********pielęgnacja**********

kiedy najlepiej sciagac mleczko?Pamietam że nie po karmieniu.Ile może stać w lodówce? I czy można robić "zlewki" z róznych ściągnięć? Chciałam zrobić sobie parę zapasów z zamrażalniku a i ile ściągać na jedno karmienie?

reklama
hej aOla wydaje mi sie, ze w lodowce moze byc do 48 godz. Tak, mozna robic zlewki przez caly dzien do jednego pojemniczka, pod warunkiem ze buteleczka stoi w lodowie a nie w zamrazalniku. Ale nie wiem w jakim czasie po karmieniu, chyba jak sie robia cycki pelne ???

Agnesa Stas od czasu do czasu tez sobie urzadza tzw dzien spania - spi np od 15 do 22 kiedy to musze go budzic na karmienie, i potem spi dalej od 23 do 6 ::) najczesciej zdarza sie tak kiedy poprzedni dzien mial "ciezki" :p

Agnesa czemu nie można ściągać od razu po karmieniu? Ja tak robię. :-[

Co do przechowywania pokarmu to tak:

-w temperaturze pokojowej do 12 godzin
-w lodówce nie dłużej niż 48 godzin
-w zamrażalniku powyżej -10 stopni do 14 dni
-w zamrażalniku poniżej -10 stopni ok. 6 miesięcy.

Natalio, ja nic nie pisalam ze nie mozna sciagac po karmieniu. Sama tak czasami sciagam, ale ja tak troche mieszam z cyckami :) Sciagam do konca ta co nie zostala do konca oprozniona i troche z tej nie ruszonej. Robie tak po pierwsze dlatego ze ta druga jest przewaznie twarda jak kamien, a po drugie chce zeby w sciagnietej porcji bylo tez troche mleka z tej pierwszej fazy. Nie wiem czy robie dobrze, tak sobie wydedukowalam. Na pewno mozna laczyc mleko z roznych sciagniec.

Ja sciagam roznej wielkosci porcje - zalezy jak wyjdzie - i mam np. zamrozona porcje 60, 80, 120, 140ml. Mysle ze tak najlepiej, wtedy gdy jeszcze okres przydatnosci jest dlugi (do pol roku) mozna kombinowac w zaleznosci od sytuacji - laczyc, wybierac mniejsze lub wieksze porcje. Niektore zrodla podaja zeby mrozic porcje nie wieksze niz 60ml, inne ze 120ml. A ja mam pojemniczki Aventu na 180, jednak tak wielkiej porcji jeszcze nie mam :)

Szczerze to sie zastanawiam czy gromadzenie pokarmu jest naprawde takie dobre. Bo podobno mleko matki sie zmienia w zaleznosci od wieku niemowlecia i tak samo od pory dnia. Dostosowuje sie do jego zapotrzebowan. Wiec czy dla zalozmy polrocznego brzdaca bedzie dobre mleko z drugiego miesiaca. Nie wiadomo. Ale moze to jest wybranie lepszego zla - lepsze takie, ale naturalne, niz modyfikowane. Jak cos wiecie na ten temat to napiszcie.

Pozdrawiam,
Agnieszka

wlasnie wyprobowuje wasz sposob - karmie siedzac przy komp. :)

agnesa sorki, pomyłka, chodzilo o aole

aOla czemu nie mozna sciagac po karmieniu???

dziewczyny nie pamiętam czemu ale wiem że na pewno nie można bo tak mam zapisane w notatkach ze szkoły rodzenia
może dlatego że organizm produkuje wtedy więcej mleka ???
gdzies wyczytałam ze najlepiej ściągać 1h po karmieniu bo wtedy jest juz dużo mleka i zdąży napłynąć do następnego karmienia.

Co do wagi Kamilka, to już będzie dobijał do 6 kg, bo w ostatni piatek ( czyli w 7 tygodniu ) ważył 5700 :) ale tak jak Karolek, miał dużą wagę urodzeniową - 4100.
Poza tym, nie wiem jak to jest, ale on tez bardzo mało śpi w dzień- średnio max. godzinkę ( jak dziś na spacerze ) plus takie drzemki 5 lub 10-minutowe, jak mu się przyśnie na rękach. Na szczęście przesypia całą noc ( zasypia dopiero po 23 a nawet o północy), a budzi się tylko 2 razy na karmienie ( wtedy karmię go na śpiąco i nawet nie zmieniam mu pampersa bo wtedy na bank by się obudził :( )
Za to coraz bardziej męczące jest to noszenie go w pionie ::) on generalnie okropnie nie lubi pozycji horyzontalnej, domaga się noszenia w pionie, a co gorsze, nie wystarczy stać albo siedzieć bo wtedy kwęka, trzeba z nim spacerować :( Nie mam pojęcia jak go tego oduczyć bo głaskanie po główce i czułe przemawianie nie pomaga :(

reklama
Do góry