reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

**********pielęgnacja**********

reklama
aOla ja nie wiem kiedy jest taki kryzys ja mam tylko nadzieje że mnie ominie bo teraz mam tak fajnie głowe myje raz góra dwa razy w tygodniu i tak gdzieś od 7 miesiąca ciąży a wcześniej musiałam myć co drugi dzien a nieraz nawet codziennie dlatego mam nadzieje że ten problem mnie ominie :) ;D

dziewczyny nie wiem jak wasze maleństwa ale moja mała strasznie lubi jak jej śpiewam kołysanki albo piosenke którą wymyślił jej tatuś :D :D :D ale to ja ją musze śpiewać więc nieraz mi się niechce albo chce poczytać forum albo jeszcze co innego a ona wymaga odemnie żeby jej śpiewać więc nagrałam w telefonie na dyktafonie te piosenki-kołysanki i teraz naokrągło jej włączam ;D ;D myśle że to jest dobry sposobik bo czasami od tych śpiewów to mnie szczęki bolały ;) ;) ;)

Dziewczynki napiszcie, jak wyglądaja pępki Waszych Maleństw ? Czy są zupełnie jasne, jak ciałko, czy są takie ciemniejsze w środku ??? Kamilek ciągle ma ten środek taki ciemny, myslę, że do tej pory powinien już być całkiem wygojony ???

aOla, podobno z tymi wlosami to jest tak - w czasie ciazy wypadalo nam mniej wlosow niz zazwyczaj, i teraz - po porodzie - jakby to nadrobimy. Podobno nie mozna temu zapobiec, ale nie nalezy sie tym martwic, bo w efekcie koncowym nie bedziemy mialy mniej wlosow niz przed ciaza :) Tak mi wyjasnila pani doktor, bo ja chcialam pic herbatki ze skrzypu polnego.

Ketsaa, morfologie i badanie moczu zrobilismy od razu na drugi dzien po Twoim poscie. Oczywiscie prywatnie, bo na NFZ byly jakies opory w mojej przychodni. Szlag mnie trafia... Ale niewazne pieniadze. Morfologia i mocz - prawidlowo. Pomysl z odstawieniem od piersi i podgrzewaniem pokarmu mialam, ale postanowilam po tych wszystkich wizytach nic nie robic i za tydzien zrobic kolejne badanie na poziom bilirubiny. Jutro idziemy z malym na wizyte do tej prywatnej kliniki, ale juz do lekarza, ktory zostal mi polecony przez znajomych. U niego bede chciala juz prowadzic Kubusia.

Dziewczyny, czy myjecie Waszym dzieciom dziasla po jedzeniu? Jeden pediatra zalecil mi zeby juz zaczac po kazdym karmieniu przemywac wnetrze buzi dziecka gazikiem zamoczonym w przegotowanej wodzie. Na razie jednak tego nie robilam, bo to dla dziecka na pewno nie bedzie nic przyjemnego.

Moj Kotek juz sie budzi na mleczko, wiec pedze go tulic :)

Pozdrawiam,
Agnieszka

www.agnesa.bobasy.pl

Agnesa ja małej przemywam dziąsła po kapieli, przy całej toalecie i ona to lubi bo zawsze łyknie sobie troche wody :D teraz już tak sie przyzwyczaiła, że jak jej myję twarzyczke to otwiera juz buźkę bo wie ze zaraz dostanie gazik z wodą ;D ;D
Bartyś małej pępek sie jeszcze papra i nie wiem dlaczego :p juz miała zagojony, a tu jednego dnia trochę zaczął krawić. Teraz znów ma zaschnięty, ale skórka na pepku jest tego samego koloru co ciałko :)
Dziewczyny jak teraz często jedzą wasze dzieci?? bo moja w dzień je średnio co 2-2,5 godz. :) a w nocy co 3 godz. i nie wiem czy powinna rzadziej czy tak jest dobrze??
Jutro idziemy do lekarza na ważenie, jestem ciekawa ile przybrała :)

pytam o włosy bo tak za 2msc chce isc do fryzjera i nie chce zeby to był ten miesiąc gdzie włosy sa najbardziej osłabione :p u mnie na razie z włosami ok ale cały czas biore witaminy Feminatal

u Piotrusia pępek wygląda normalnie tzn jet biały
Agnes u mnie pory jedzenia są dokładnie takie same

co do przemywania dziąsel to mnie zastrzeliłyście niby siedze w tym temacie ale zupełnie nie wiem musze zadzwonic do pracy i sie spytac

a małego kąpie codziennie on to uwielbia ale temperatura wody musi byc 41-42 taki piecuch z niego. Po kapieli jest czerwony jak prosiaczek ;D
age.png

[/url]

hej hej poznym wieczorkiem :)

ksiazeczki powysylalam, milego czytania zycze - jeszcze raz powtorze - szkoda, ze za te lekture troche wczesniej sie nie zabralam.

Donia dzieki za info o przychodni, to prawie kolo mnie ;)

Pamciaw przekonalas mnie superlatywami o poduszcze-klinie, ogladalam sobie w necie i zamowie, bo juz denerwuje mnie patent z ksiazkami pod materacykiem i zsuwajacym sie dzieckiem.

Agnesa ja jeszcze nie zabrałam się za dziąsła Kamilka, ale czytałam gdzieś, że dobrze jest zacząć już nie tyle myć, co masować dziąsła jakimś zmoczonym materiałem ( może gazikiem ??? ) w celu późniejszego łatwiejszego ząbkowania.

Apropo pępka to bylismy już dziś u pediatry i pani doktor stwierdziła, że Kamilek ma po prostu bardzo płytki ten pępek i że każdy pepek jest "na końcu" ciemniejszy, tylko jeśli jest głębszy i bardziej "pozwijany" to tego ciemniejszego nie widać. Zapomniałam tylko spytać, czy dalej trzeba przemywac ten pępek spirytusem ??? A Wy jeszcze przemywacie ?

Jesli chodzi o krosteczki na buzi to podobno jest to taka wysypka kontaktowa ( od dotykania, całowania,czy ubrań ) i że w zasadzie nie ma się czym przejmować, tylko przemywać dokładnie buźkę wieczorem ( nam poleciła wodę z Oilatum ). Także to nie żadna skaza białkowa na szczęście :)

Agnes.kol ja karmię Kamilka średnio co 3 godzinki, czasem rzadziej, ale zdarza się czasami że i częściej, a w nocy bywa, że mija aż 5 godzin od poprzedniego karmienia, juz tak bardzo się nie przejmuję, żeby i w nocy karmić co 3 godziny, tym bardziej, że dzis ważylismy naszego Szkraba i waży już 5300, więc w ciągu niecałych dwóch tygodni przybrał ponad 400 gram :)

Aha, apropo oliwkowania główki to pani doktor powiedziała, żeby nie oliwkować, bo to jest pierwszy krok do ciemieniuchy. Dziwne, bo myślałam, że ciemieniuchę można wyleczyć właśnie okładami z oliwki ??? Na szczęście Kamilek nie miał narazie ciemieniuchy, ale przeważnie główkę oliwkowałam...

A jeszcze jedna sprawa- czy Wasze dzieciaczki noszą w domciu na czapeczkę ? Pani doktor zaleciła noszenie czapeczki, a zmniejszenie temperaturki w mieszkaniu z naszych 22 do 20 stopni, żeby nie było aż tak suchego powietrza...

reklama
Bartys, czapeczke nakladam tylko po kapanku. Temperaturka w domku wskazana od 19 do 21 stopni max.
Ja nigdy nie oliwkowalam Oliwci glowki i odpukac nic nie ma, ale dokladnie czesze glowe po kapanku i dokladnie myje jej zawsze glowke...
Moze to i racja ze te krostki to kontaktowe, bo po nocce Oliwcia ma gladka buzie.... ::)
I w kwestii pepka poruszylam temat na grudniu ale jakos przeszlo bez echa :p Moja Oliwcia tez ma najwidoczniej plytki bo na srodku wlasnie taki ciemny byl, ale nic z tego nie lecialo, a pare dni temu jej wyskoczyl i mamy okraglutki guziczek, czyli dokladnie taki sam jak ja mam :( wolalabym zeby miala ladny schowany pepek ale tego juz nie zmienimy... :-[

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry