reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

**********pielęgnacja**********

Magi faktycznie Oliwka malutko przybrala. Ja bylam z Lenka dzisiaj u fantastyczneo lekarza! Nareszcie. Powiedzial zeby sobie na siatce centylowej zaznaczac poczawszy od wagi urodzeniowej wage dziecka co miesiac i kontrolowac czy jest na tym samym lub wyzszym centylu. Wtedy jest ok, jak spada na nizszy centyl - nie jest ok, wiec tym ktore sie martwia ze dzidzia za malo przybrala polecam zaznaczenie sobie na czerwono wszystkich tyc wag i sprawdzenie czy centyl ten sam lub wyzszy czy moze zlecialo w dol. U Lenki lekko zlecialo....

Lekarz kazal mi tez inaczej ja do karmienia trzymac!!! Nie poziomo jak to do tej pory robilam (bo tak mi w szpitalu pokazali) a bardziej pionowo, a wlasciwie po ukosie. mam ja jakby sadzac sobie na kolanku i podpierac tylko jedna reka pod glowka. wtedy pokarm ladnie zlatuje na dol i dziecko ma miejsce na zjedzenie wiecej. Nie jest to glupie! No i nie wiem czy przypadek czy efekt nowego trzymania ale Lenka zjadla poltorej piersi, a mleka mam w nich ok 120-150 na jedna piers! Zreszta poyslcie ile zjecie na siedzaco a ile uda sie na lezaco. Poza tym okazalo sie ze kupka jest sluzowata (ja tego nie dostrzeglam), dobrze ze Mloda nawalila zaraz po wejsciu do gabinetu. No i ze jeszcze raz posiew mam zrobic moczu i bardziej dbac o diete, nic nie eliminowac ale bardziej uwazac na to co jem, bo ja oczywiscie zre wszystko !!! I zero owocow i warzyw noi to mam zaczac jesc. Co tam jeszcze.....

Wanda - slyszalam ze wlasnie przy dziaselkach dzieci nie chca jesc bo jak zaczynaja ssac to je boli i placza. A moja druga hipoteza to ze ona jest po prostu wieczorem tak glodna ze ja drazni ze z piersi nie leci na ten tychmiat! A z butli wiadomo leci od razu. Lenka jak byla glodna to tez mi sie tak darla zreszta do dzisiaj jak jest glodna i zmeczona to jest afera, ale ja juz sie nauczylam ja pacyfikowac....;) Ale moze rzeczywiscie sprobuj Paulinke nakarmic wczesniej. Moja kolezanka np swojego syna musi karmic przed kapiela bo po to on jest tak gldny i z tego wkurzony ze nie jest w stanie zjesc pomimo ze jest na butli! A modyfikowane nie jest rozwiazaniem. Ono jest sto razy paskudniejsze od naszego mlesia i nasze ksiezniczki o tym dobrze wiedza wiec jezeli podawalas jej dzisiaj z butli modyfikowane to moze byc ze dlatego ani cyca nie chciala (bo sie niecierpliwila ze trzeba sie napracowac) ani butli - bo tam byl syf. W kazdym razie moja proba dania Lenie modyfikowanego skonczyla sie po 2 minutach bo byla tragedia! wiecej nie bylam tak bezczelna i corki nie oszukiwalam...;)

Emma no to mniej wiecej wiem gdzie. Ja w tej drugiej czesci Klaudyna mam dzialke - od Lutoslawskiego. Ulica Stefaniego. Sasiadkami bezposrednimi nie bedziemy ale bardzo blisko mamy do siebie...:)

ufff....ale sie napisalam!

reklama
Pamcia - to Ty karmilas caly czas na poziomo ??? hehe :) no tak, pierwsza dzidzia :) Ja juz od jakiegos czasu karmie wlasnie na bardziej siedzaco i myslalam ze to oczywiste jest, ale widac nie :p :)
A to calkiem byc moze ze nie chce jesc bo ja dziaselka draznia :( Bidulka tak sie wydzierala strasznie :( No ale koniec koncow wolala cycka :) A nie modyfikowanego - co mnie wcale nie ciesz az tak bardzo, bo dziecko mleko pic powinno, a nie zamierzam karmic do 2 lat !!!! I co wtedy ??? Z Wikim nie mialam w ogole problemow, ani z karmieniem mieszanym cyc-butla, ani mieszanym moje mleko-modyfikowane ;D takze Wiktor byl latwiejszy w obsludze ;D ;D ;D
No ale najwazniejsze ze w koncu zjadla cycka :)
A jezeli chodzi o jej glod przy kapieli, to to chyba nie o glod chodzilo tylko o te dziasla wlasnie - ja tak jak Twoja kolezanka - musze karmic na 10 minut przed kapiela bo inaczej bym nie wykapala ;D a po kapieli znowu cyc (przy normalnym, bezbolesnym dniu), bo to maly zarloczek ;D ;D ;D
No ale mam nadzieje ze bedzie dobrze i ze przy cycku zostaniemy :) Bedzie trzeba to bede odciagac - chociaz cos ostatnio ciezko mi to idzie :( ale nie trace nadziei - w koncu modyfikowane to 10 zeta za pudelko, a ja ekonomiczna jestem ;D ;D ;D

No to nam spadlo o jeden centyl :(
Pamciu ja tez od dawna karmie juz tak jak Wandzia pisze, nie wiem jakbym miala mojego kloca trzymac w poziomie ;) :)

No to Ola mi nie spadla z centyla ;D ale dalej nie chce jesc, moze cos z pozycja do karmienia bo ja TYLKO ja karmie na lezaco bo inaczej sie drze.Teraz to musze pierw ja uspac i na spiocha karmic bo inaczej jest ryk.Jutro na szczescie na badania ide ;D

wiolus pisze:
No to Ola mi nie spadla z centyla ;D ale dalej nie chce jesc, moze cos z pozycja do karmienia bo ja TYLKO ja karmie na lezaco bo inaczej sie drze.Teraz to musze pierw ja uspac i na spiocha karmic bo inaczej jest ryk.Jutro na szczescie na badania ide  ;D

Wiolus - ona Cie terroryzuje !!!! straszne to co piszesz !!!

Oj Wandzia jakbys mnie teraz zobaczyla jestem padnieta.Ona normalnie nic nie chce jesc chyba mysli ze z milosci do mamus zyje :p ale tak naserio to jestem zalamana patrze jak moje dziecko odmawia wsztkiego i wyc mi sie chce.Juz wszystkie sposoby przewalkowalam i narazie na spiocha pomaga.Ale ja chce normalnie karmic.Niby nie spadla z centyla a lekarz powiedz ze w porwnaniu do poprzednich tygodni to malo przytyla bo tylko 150 na tydzien ::)

A ja od jakiegos czasu karmie wylacznie w poziomie, ale oczywiscie nie trzymam moje najdrozsze 7 i pol kilo w rekach, bo by mi uschly ;D ale klade sie i go klade przy cycu. Lezy zupelnie poziomo, nawet nie ma glowki wyzej. On tak lubi najbardziej i dla mnie to jest najwygodniejsza pozycja. Nawet gdy go sadzam na kolanach a jedna reka mam trzymac jego glowke i tulow to jest mi ciezko przetrwac to pol godziny karmienia. Robimy tak jedynie w miejscach publicznych, a i tak nie zawsze konczy sie to pelnym sukcesem, bo Kubus woli na lezaka i protestuje po kilku min. Takze to zalezy od dziecka.
Pozdrawiam,
Agnieszka

My mamy poduszke do karmienia na ktorej na poczatku Ati caly lezal, a teraz tylko opiera glowke. Od poczatku jest w pozycji pol poziomej - tak ze lepek ma wyzej niz reszte cialka. Bardzo fajna jest taka poducha!

No zadzwonilam do lekarki w sprawie tej wagi Oliwci mnie niepokojacej, i kobieta mnie uspokoila ze na razie nie ma co sie przejmowac, poniewaz taki przyrost jest w normie, i w ogole dzieci karmione piersia mniej przybieraja - dodala ze tak jest lepiej, bo nie grozi dziecku nadwaga ;) Powiedziala ze Oliwcia bardzo ladnie wyglada, zdrowa jest i mam sie nie niepokoic. No i stwierdzila ze poczekamy do pol roku, jesli wtedy sie okaze ze ten przyrost jest maly to porobimy wszystkie badania ::) Czyli czekamy 1,5 miesiaca... No nic, niby czuje sie ciut uspokojona :)

reklama
Moja Ola nie spadla z centyla a lekarka mi napisala w ksiazwczce ze nie dobor masy ciala :( :(

ale nic, bylam z nia na tych badaniach(pobranie moczu u dziewczynki graniczy z cudem chodzi mi o te woreczki ;D) no i ona nie chce jesci ba zabek jej pierwszy ponoc wychodzi i dlatego nie chce ciagnac cycuszka bo ja to boli.No ale jutro i tak ide po wyniki zeby sie uspokoic ;) tylko co tu zrobic bede musiala narazie ja lyzeczka karmic bo ssac nie chce :(

Do góry