reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

**********pielęgnacja**********

normalnie to jestem w szoku :-X glupia dieta a dzidzia nie chciala jesc w zyciu bym nie pomyslala ze to moze byc przyczyna

Ja teraz zaczelam sie przejmowac czy Ola dobrze przybiera na wadze ::) dziewczyny wprowadzacie mnie w kompleksy.Wg tej tabeleczki (przyrost masy ciala)to Ola sie miesci nie na tej ciaglej lini tylko ciut ciut ponizej ale naprawde nie wiele wiec nie martwilam sie ale przy Was to teraz zaczelam sie martwic :(
Powiedzcie mi ,jezeli Ola ma 61 cm i wazy 5700 to czy to jest dobrze ???

Pamcia to dobrze ze sie wyjasnilo wszystko 3mam kciuki

Co do debridatu to cholera lekarka nie powiedziala ze uzaleznia :( Co mam robic ??? bede dalej brac przez jakis czas a potem stopniowo go odstawie tak jak aOla

Wandzia zazdroszcze Ci tych balonikow pelnych mleka ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

reklama
Dziewczyny pije wode Aquarele. Mamy w domu taki mini dystrybutor z woda na ktory naklada sie baniaki 11 litrowe, ktore Ci przywoza. Ten dystrybutor ma opcje chlodzenia wody a ja lubie najbardziej lodowata wiec jest super. No i masz zawsze wode w domu nie musisz targac ze sklepu bo Ci dostarcza. Ale ona ma ogromnie duzo tych skladnikow ktorych nie powinna. A ja pije od 1 do 3 litrow dziennie.

Laski pijecie wszystkie dobra wode - jestem w szoku! Zywiec jest super pod tym wzgledem, ma malutko wszystkiego (bo troche moze byc, pewnie nawet musi). Ale Zywiec to jest jedyna woda ktora mi nie smakuje...taka mdla mi sie zawsxze wydawala. Moze wlasnie dlatego ze ma mniej pierwiatkow....? No ale juz wlasnie koncze butelke zywca i nawet mi smakuje. Wystarczy sobie pomyslec ze to dla Myszeczki i wszystko smakuje.

Wanda - plyny owszem, soki od biedy, ale wiesz ze herbata sie odwadniasz....? wypicie herbaty w zaden sposob nie uzupelnia plynow a wrecz przeciwnie. Wywoluje wydzielanie jakiegos zwiazku (chyba chormonu ale nie chce klamac) ktory uwalnia wode z organizmu i go odwadnia. Zauwaz ze po herbacie czesto chce sie siku - to m. in. to dzialanie wlasnie.

Martula powinnas jesc. Ja tez jem. Czasem 2 kolacje!!! I deserki (a nigdy nie lubilam ;) ). I mi nie wstyd!!!! ;) Ide o pirueta waniliowo czekoladowego.

A! no i mam miedzy posilkami Lence podawac 10-20 m wody zeby ja przeplukac z tych fosforanow. Ale ja sie troche boje ze jej tym apetyt utne....Ten jej apetyt rosnie powoli ale jest jeszcze taki kruchy....

a o 23 zjadla mi z cyca na spiaco 70!!! Uwazam ze duzo jak na kompletnie zaspana niunie. Tym bardziej ze o 20 zjadla od Tatusia z butlki 100 bo ja myknelam na joge.....

Wiolus tez bym nie pomyslala nigdy....Tym bardziej ze pediatra kazal mi wszystko jesc z umioarem a ona kolek nie miala...A co do wzrostu i wagi Twojego malenstwa to nie ma co wiazac tych dwoch parametrow. I czy mi sie wydaje czy Ola byla wczesniakiem? Wiesz wszystko zalezy jak przybiera na wadze i ile je. Sama "sucha" waga nic nie znaczy tak naprawde. No chyba ze w wieku 5 miesiecy dziecko wazy 5 kg.....ale takich przypadkow na szczescie nie mamy! :) A wydaje mi sie ze Olci parametry sa calkiem superasne!

Pamcia mysle ze najlepiej to jest wlasnie zakup wagi i wazenie malej tak jak Ty to robisz ale niestety ja jestem sknera i bede chodzic do poradni mala wazyc :D no Ola urodzila sie 2 tygodnie przed czasem kurcze jak to leci ten czas teraz patrze na suwaczek a tam za tydzien 4 miesiace :o :o :o

Właśnie chciałam sobie ściągnąć trochę pokarmu, ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. Niby cycki pełniusie, a ten laktator nic nie ciągnie. Może po prostu nie mam dnia. Ręcznie mi się nie chce, chociaż wtedy mleko tryska, porażka.

Martula nie przejmuj sie moj laktator taki tani za 30 zl podajrze wogole nic nie sciaga to dopiero porazka dzis sciagalam recznie i to na jedno posiedzenie z jednej piersi po karmieniu 30 bo wiecej mi sie nie chcialo zreszta sutki mnie zaczely juz bolec;)

Natalka u mnie problem z Lenka nie wynikal z tego ze mi zabraklo mleka a to ze Lenka nie chciala za nic jesc z piersi. Generalnie w ogole nie chcaila jesc. Najpierw nie chciala tylko w godzinach poludniowych potem sie ten zakres czasowy zwiekszal kiedy odmawiala jedzenia, doszlo do tego ze w zeszlym tygodniu moglaby jesc 1 raz dziennie. JAk ja zwazylam i sie okazalo ze nie przybrala ani grama przez 6 dni, to stwierdzilam ze chrzanie - zaczynam zciagac mleko i ja dokarmiac tym mlekiem butla. Ale w miedzyczasie, poniewaz ona malo jadla bo nie chciala, ja nie zciagalam mleka bo caly czas sie ludzilam ze za pol godziny zje (raz myslalam ze mi pekna piersi, juz zaczynaly bolec), no i bardzo szybko ilosc mleczka sie zmniejszyla. Wszystko co udawalo mi sie aventem recznym zciagnac to bylo 60-70 ml (kiedyc w 10 minut 125 lekko!). No wiec wypozyczylam medele elektryczna i nia sie doje regularnie i z dnia na dzien coraz jest lepiej. Zreszta jutro juz ja odddaje. Przed chwilka zciagnelam po calym dniu i po Lenki wypitych 70 ml jeszcze 130! Takze zagrozenie brakku mleczka zazegnane, ale kupie sobie te granulki zeby miec na wszelki wypadek. No i byc moze butla ja odrzuci od piersi, ale jezeli dziecko nie je w zaden sposob, karmienie strzykawka trwa 2 godziny i jestes w stanie wtedy dac raptem 70 ml, bo wiecej nie ma szansy zeby zjadla,pomiedzy tym zciaganie mleka wtedy jeszcze recznym aventem min. pol godziny - to uwierz mi - chrzanisz czy butelka odrzuci ja czy nie od piersi. Gdyby ona miala apetyt to by zupelnie inaczej to wygladalo. Ja szukalam i musialam znalez sposob na to zeby toto male cokolwiek mi zjadlo.

Ona ma niesamowity odruch ssania. Po urodzeniu w szpitalu byla nocami dokarmiana butla bo ja nie mialam pokarmu, potem w Centrum Zdrowia Dziecka co noc jadla tylko butla dopoki ja nie przyjezdzalam do niej rano i nie miala zadnych "uwag" do cycusiow. Wiec mam nadzieje (moze zgubna) ze i tym razem nie zapomni ze fajowo sie poprzytulkac do mamuni cycunia. Zreszta butla czesto ja karmie kladac ja sobie na uda, lub w ogole kiedy siedzi na wpol lezaco w lezaczku, nie przytulam jej. zeby nie myslala ze butla jest tak samo przyjemnie jak cyckiem tyle ze latwiwej. Gdzies to zaslyszalam i uwazam ze troche logiki w tym jest i stosuje - nie zaszkodzi a a nuz pomoze. Zreszta dowodem na to jest dzisiejsze w sumie 320 z cycka wypila a tylko 180 z butli! A wypilaby jeszcze mniej z tej butli tylko ja na joge popedzilam i Tomek ja karmil. No i znowu zaczelam zapisywac ile i z jakiego zrodla zjadla :)

Tak wiec tak to u mnie wygladalo...Jak widzisz nie rozowo. I wiem ze masz racje ale na szczescie nam sie chyba uda do cycunia wrocic.....

No to sie napisalam dzisiaj...ojoj...

Martula Isis jest swietny!!! Duzo nim zciagalam dla Lenki jak w szpitalu lezala. Tylko po pierwsze upewnij sie czy taki bialy zaworek poprawnie wlozylas...Jego sie tak wklada od spodu od strony butelki - wydaje sie ze wyleci ale nie wyleci, a jak nie jest tak zalozony to laktator nie dziala!!! No i musisz na poczatku kilka szybkich ruchow zrobic zeby zassalo sutek, a potem takie dluzsze i powolniejsze pompowania. Takie kolo 3sekund. Sprobuj sie tez troche pochylic do przodu. Zreszta odrobina cierpliwosci, poprobuj i jestem pewna ze dojdziesz do mistrzostwa bo to naprawde dobry laktator.

jak bylam u mamy kupilam Canpola za wlasnie kolo 30 zl - to bylo faktycznie gowno. Recznie w koncu zciagalam!

reklama
Zaworek dobrze założyłam. Początkowo sobie coś tam leciało, a za chwilę nic i już drugi raz strumyczka nie uzyskałam. Może brak mi dzisiaj cierpliwości. Albo mam mniej pokarmu niz myślę :(

Do góry