reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

**********pielęgnacja**********

Kurcze dziewczynki jak czytam ile wasze malizny jedzą mleczka to zastanawiam się czy moja nieje za mało :p chociaz niepłacze, że jest głodna :p Otóż Weronika je średnio co 2-3 godziny i czasem z jednej piersi, a czasem z dwóch, ale gdy ściagam jej na wieczór to max wypije 110 ml ::) i zastanawiam się czy to niezamało :p
Bartyś ty tak dużo ściągasz za jednym razem :o ja max ściągne na raz 60 ml :( chyba że mam pierś pełną aż twardą to ściągne te 120-130 ml Staram się dużo pic i wydaje mi się że mała niejest głodna, ale teraz to zwątpiłam :-[

reklama
mamuski ile sciagacie swojego mleczka i ile jedzą wasze dzidziole?Tak orientacyjnie?Musze mu sciagac jak bede na weselu i nie wiem ile

No ja koszmar przezywam!!! dzisiaj caly dzien placze juz ledwie zipie. zjadla o 7 (piersia wiec nie wiem ile zjadla ale pewnie nie zawrotnie duzo) potem do 14 nic nie chciala....0 14 zjadla ok 105 ml ( wiec jak na nia niezle ) i potem o 16 ku mojemu zaskoczeniu i radosci zjadla 70!!! Ale jestem wykonczona.....

No i problem sztuczne czy moje mam z glowy - ona nie chce sztucznego i wcale jej sie nie dziwie bo probowalam i jest okropne. Wiec mam dping zeby sobie zciagac. Nawet mi sie udaje niezle. coraz lepiej.

I wlasnie przeczytalam posta Pati o zachowywaniu na pozniej mleka. Ostatnia porcje dalam jej zaraz po sciagnieciu wiec nie podgrzewalam, zostalo na dnie pewniz 10 ml ale ze mi tego mojego kazdej kropli szkoda to dolalam ta reszteczke do innego mleka ktore sciagnelam wczoraj wieczoram i mam w lodowce. No i teraz sie troche przestraszylam po tym co Pati napisala. A mam w tamtej butli 140 ml wiec jak pomysle ze mam to wylac to mi sie plakac chce......:( Napiszcie szybciutko co robic.....??? ?

Pamciaw spoko, mysle ze raz Lence nie zaszkodzi. Generalnie mysle ze nie warto na dluzsza mete tak robic, ale raz powinien byc ok. My tez raz podalismy podgrzane 2 razy mleczko i bylo ok. :laugh:

Pati dzieki za odpowiedz ale oczywiscie zanim przeczytalam odpowiedz juz jej podalam. Doszlam do wniosku ze dlugo nie stalo a podgrzewane nie bylo no i moze moja corka nie naplula sobie w kasze.... ;) w koncu to Noblistka! :)

Pamcia - och jak ja Ci wspolczuje tych przejsc !!!!! Oby wszystko bylo dobrze, no przeciez Lenka musi jesc !!! Na pocieszenie powiem Ci tylko ze z Wikim mialam tak - i mam caly czas... on je generalnie baaardzo chetnie, ale wybrane produkty i generalnie jedzenie mu sie nudzi szybko... no a poza tym je wszystko wlasciwie w biegu - skutkiem tego jest jego waga, bo wazy 16kg !!! A to baardzo malo na 4-latka !!! Pocieszam sie tym, ze moze bedzie jakims sportowcem ;D ;D ;D Moze Twoja Lenka tez bedzie sportem zainteresowana (w przerwach miedzy konstruowaniem atomowki ;D ;D ;D ) - wiesz, zawsze szczuplym osobom latwiej w sporcie ;D ;D ;D no nie mowie oczywiscie o walkach sumo !!! hehe :)
mam nadzieje ze chociaz troche Cie pocieszylam ;)

Czytam tak o tych cyckowych problemach i jestem troche zla.Bo niby karmienie piersia jest naturalne a tu do cholery kazda ma jakis tam problem .Dziwie sie ze wasze dzidzie tyle jedza fat ze ola dobrze przybrala na wadze to nie wydaje mi sie zeby duuuuzo jadla.Moze mam glupi laktator bo nie umie sciagnac ani 20ml mleka i niestety nie umie sprawdzic ile ola wcina :(

Wioluś nie przejmuj się tym laktatorem, ja ściągałam 60ml z dwóch piersi, a moja Malutka nie narzeka i przybiera na wadze i długo połyka więc myślę, że sie najada. Nasze maluszki masują językiem sutek i jestem pewna, że w ten sposób więcej wyciągają niż laktator. Lekarka tez mi powiedziała, że laktator nie pokaże nam ile dziecko zjada. :)

Pamcia mam nadzieję, że wszystko jakoś się ułoży. Trzymam kciuki!!!!

aOla moja Malutka jak byłam u fryzjera to zjadła z butelki moje mleczko i było to ok 160ml. Ale niestety żeby tyle ściągąć to cały dzień maltretowałam moje sutki :)

Pamciu dopiero teraz tu dotarłam i przeczytałam o Twoich problemach z karmieniem. Po pierwsze kup sobie granulki homeopatyczne na laktację Ricinus Communis 5 CH. Naprawdę pomagają. Ostatnio miałam mniej mleczka, kupiłam sobie te granulki i w tej chwili Ingusia się najada, a jak nacisnę cycka to jeszcze mleczko całkiem swobodnie leci. Bierze się po 5 granulek pod język, 3 razy na dzień. Po drugie to możesz mieć ten sam problem co ja z Ingusią - czyli, że dokarmiłaś Lenkę butelką i odrzuciła pierś. Ja nakarmiłam Ingusię tylko 2 razy i już cycka nie chciała. Napisz, czy jest to możliwe, że tak się stało. Nie powinno się dokarmiać dziecka butelką pod żadnym pozorem, także bądź twarda i dawaj jej uparcie cycka, a dokarmiaj ewentualnie strzykawką (chyba nawet coś pisałaś, że tak robisz) albo cewnikiem do karmienia. A jeśli nie możesz sobie poradzić z tym problemem idź do poradni laktacyjnej, tam na pewno dojdą do tego dlaczego Lenka nie chce jeść.

reklama
Emma dzieki za kciuki - im wiecej tym lepiej!!! :)

A ja wracam do dawnej formy mlekowej - wlasnie dochodze do dwusetnego mililitra wydojonego mleka po tym jak Lenka z jednej piersi wypila 50 (wiem bo mam dla niej wage tralalala! ;)  ;D )

A a propos ilosci mleka ktore Ola powinna zciagnac to w dorej formie Lenka zjadla 150 miesiac temu u mojej mamy jak bylam u kosmetyczki. Ale proponuje zciagac mleko i podawac jej w malych porcjach (np po 60) zeby w razie czego jak nie bedzie chciala - nie zmarnowac reszty. Ja daje jej najpierw zawze 50 a potem po 20 dogrzewam.

Do góry