Kaja nie wiem czy to "zakrapianie" robią przy rodzeniu przez cc.Mi się wydaje ,ze to tylko przy SN.A mnie ciekawi coś innego - pamiętacie, że byłam przewrażliwona na punkcie ingerencji dla Tymka po porodzie. Kiedy kilka godzin po porodzie zaczęło mu ropieć oczko zapytalam co to moze być. Natychmiast mi odpowiedziano, że to nic groźnego i to naturalne po zakropieniu oczek. Wściekłam się, jakie zakropienie, prosiłam mnie informować o wszystkim. Na szczęscie po dobie ropka zeszła a w domu poczytałam szczegółowo tym bardziej, że mam w książeczce wpis Zabieg Credego - tak
Więc co to jest?
Zabieg Credego
Zgodnie z obowiązującymi przepisami, położna zakrapia do worka spojówkowego każdego oka noworodka, tuż po urodzeniu, jedną kroplę 1% azotanu srebra. Zabieg ten ma na celu ochronę przed zakażeniem rzeżączką.Jest to tak zwany zabieg Credego, po którym występuje przemijający odczyn zapalny spojówek, czym matka nie powinna się niepokoić. Po powrocie do domu, jeśli nadal utrzymuje się stan zapalny, należy oczy przemywać rumiankiem kilkakrotnie w ciągu dnia, ewentualnie przegotowaną wodą. Oczy należy przemywać czystym wacikiem ? od kącika oka w kierunku nosa, a nie odwrotnie. Wacik można użyć tylko jeden raz. W razie dłuższego utrzymywania się ropienia, należy koniecznie zwrócić się o poradę do okulisty.
jeszcze z wikipedi
Zabieg Credégo – zabieg wykonywany na noworodku w profilaktyce rzeżączkowego zapalenia spojówek wprowadzony w 1880 z zastosowaniem 2% roztworu azotanu srebra przez Carla Credégo[1][2]. Niektórzy nie zalecają wykonywania zabiegu ze względu na działania niepożądane[3].
Obecnie często stosuje się 1% roztwór azotanu srebra, którym należy zakropić oczy. Po wykonaniu zabiegu oczu nie należy przemywać solą fizjologiczną (wytrącenie chlorku srebra).
No jasny gwint mnie strzelił, jakie obowiązujące przepisy znowuU nas jednak więcej nie yyropialo ale dawać antybiotyk na ropiejące oczko a ono ropieje bo otrzymało azotan srebra w świetle przepisów
Więc moja teoria sprawdzić ten trop.
Może się mylę ale nie kumam z jakej racji noworodkowi tak bez przyczyny ma ropieć oczko.
Kubiaczka super ,że jest poprawa w oczkach.My jednak już umówieni do okulisty.