reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja styczniowych maluszków; kupki, skóra, itp.

reklama
mamusie chłopców a wy coś robicie z siusiakami u dzieci?

zapytam się dziś położnej co robić i w sumie nie wiem co powie ale ona ma dziwne pomysły :baffled:

nic nie robimy a cos trzeba?:szok::szok:

no nie wiem więc pytam :confused:

w szpitalu pediatra mi kazała ściągać napletek i myć w czasie kąpieli :baffled:a ja się boję nawet go tam dotknąć wiec chyba oszalała :baffled: ja myślałam ze nic się nie robi :no: i jak na razie nic nie robię :no:

będę się pytać połoznej zobaczymy co powie :dry:

Byłyśmy wczoraj na USG bioderek i niestety okazało się że lewe nie jest do końca prawidłowe. Pani dr zaleciła szerokie pieluchowanie i do kontroli za 6 tyg. mam pytanie czy któras z was stowowała to pieluchowanie?? czy jak na pampersa założę dwie tetrowe i na to pajacyka to wystarczy, czy on je przytrzyma na swoim miejscu??
powinno byc dobrze spioszki to przetrzymają spokojnie bo i ja z Dominisiem tak musiałam robić co robiłam takie "kółka"żabkowe nóżkami i pieluchy tetrowej pakowałam między nóżkami ale nie długo i było ok:-)

zapytam się dziś położnej co robić i w sumie nie wiem co powie ale ona ma dziwne pomysły :baffled:
GOSIA nie rób nic ani troche ja Dominisiowi nic od początku nie robiłam i super wszystko :tak:ból możesz sprawić tylko maluszkowi sam później do tego dojdzie a ba nawet nie bedzie wiedział bo chłopcy potrafią się tak "bawić"swoimi susiakami że je aż wyciągają :-D

no ja po wizycie położnej :baffled::baffled::baffled:

oczywiście młodego mi wpakowała w pieluszki że mam "bioderkować" i co do siusiaka to mam nie ruszać a kontrolować u pediatry przy okazji np szczepień i powiedziała że jak będzie taki siusiak jak jest to iść do chirurga do 7-8 miesiąca i że ma mu naciąć:szok: :baffled:

oczywiście młodego mi wpakowała w pieluszki że mam "bioderkować" i co do siusiaka to mam nie ruszać a kontrolować u pediatry przy okazji np szczepień i powiedziała że jak będzie taki siusiak jak jest to iść do chirurga do 7-8 miesiąca i że ma mu naciąć:szok: :baffled:
nie martw się na zapas synek co dopiero się urodził a już "majsterkować"w siusiaku spokojnie ;-)

Gosia nie rób tego!!! Mój miał stulejkę i powoli, jak był starszy podczas mycia delikatnie ściągałam napletek i teraz jest ok. W ogóle się teraz nie majstruje jak napisała Patrysia, bo natura to sama załatwia- zabawy siusiakiem;-) mój też tak robił;-). Nacięcia tylko w uzasadnionych przypadkach!!!:baffled:

raczej państwowo ale jak masz dobrego specjaliste prywatnie to tez chetnie skorzystam.

i jeszcze jendo pytanko- jak u was ze szczepieniami?myslalyscie juz o tym? ja jestem chyba bardziej sklonna kupic szczepionki skojarzone tyle ze jak poznalam ceny wszystkich to mi rece opadly...

Dawnymi czasy kiedy to lekarze wykazywali się wiekszymi umiejętnościami niż maszyny dziecko miało sprawdzane bioderka bez USG a na nie kierowane były tylko takie, które ewentualnie coś niepokoiło lekarza.
Teraz moda na USG wszystkiego. Myślę jednak, że to zalecenie jest takie odgórne - że sprawdzić nie zaszodzi a nie, że taśmowo wszystkie na to lecą.

Ciekawa jestem jak to jest w innych krajach :confused:

A w innych krajach, jesli o mnie chodzi to Wlochy jest tak:-)
maly w dniu wyjscia ze szpitala mial robione usg i badane stawki. Koniec kropka.

Dziewczyny co macie przeciwko odparzeniom?
BO ja w zasadzie mam tylko sudocrem. Ale jego stosuje się na istniejące odparzenia, a co zapobiegawczo?
W ogóle stosować coś zapobiegawczo?

Ja mam tylko wode. Pupe czyscze tylko czysta woda. Ew. jak jest jakies zaczerwienie lekarz kazal powietrzyc przez jakies 5 min.

Kazali nic nie robic. Takze zostawiam jak jest.
Tak samo nie kazali obcinac pazurkow, ale moj ma dlugie i nie wiem co zrobic. Czy Wy juz obcinaci?

reklama
no nie wiem więc pytam :confused:

w szpitalu pediatra mi kazała ściągać napletek i myć w czasie kąpieli :baffled:a ja się boję nawet go tam dotknąć wiec chyba oszalała :baffled: ja myślałam ze nic się nie robi :no: i jak na razie nic nie robię :no:

będę się pytać połoznej zobaczymy co powie :dry:

Faktycznie oszalala...Nic nie rob....

A w innych krajach, jesli o mnie chodzi to Wlochy jest tak:-)
maly w dniu wyjscia ze szpitala mial robione usg i badane stawki. Koniec kropka.

Ja mam tylko wode. Pupe czyscze tylko czysta woda. Ew. jak jest jakies zaczerwienie lekarz kazal powietrzyc przez jakies 5 min.

Kazali nic nie robic. Takze zostawiam jak jest.
Tak samo nie kazali obcinac pazurkow, ale moj ma dlugie i nie wiem co zrobic. Czy Wy juz obcinaci?

Moj urodzil sie z tak dlugimi,ze szok,tez nie kazali obcinac nawet do 6 tz.Zakladalam na poczatku niedrapki a z czasem te pazurki zaczely sie wykruszac....Nawet nie zauwazylam kiedy sie ''skrocily'' w ten sposob;-)

Do góry