reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja styczniowych maluszków; kupki, skóra, itp.

Ja używam tego: Linomag płyn 70 g - Apteka internetowa Kosmetyki naturalne Odchudzanie Tanie leki - Fabryka Zdrowia

Po kąpieli smaruję nim całe ciałko Polciowe, a przy zmianie pieluchy pupcię.
Kąpielowo - rozsmarowuje w dłoniach i robię masażyk (zamiast oliwki)
Pupciowo - moczę wacik w linomagu i przecieram.

Jeśli chcesz bardziej stałą konsystencję to polecam maść a nie krem (bardziej tłusta i lepiej chroni skórę pupci) :
Linomag maść 0.2 g/1g 30 g - Apteka internetowa Kosmetyki naturalne Odchudzanie - Fabryka Zdrowia

reklama
przy dużych odparzeniach (tak na przyszłość) - można poprosić pediatry o maść robioną w aptekach na odparzenia - jest genialna (nie pamiętam całego składu ale jest tak witamina A, gliceryna, woda)

Na małe krostki (nie tylko na pupci) polecam zwykłą maść (jakieś 2 zeta) z witaminą A - jest niezastąpiona przy obtartym nosku (od kataru np.) czy zaczerwienionej skórze

Dzięki Pumpkin. Za trzy tygodnie przyjadą teściowie, to nam przywiozą. Właśnie robię listę leków i kosmetyków. A teraz musimy się jeszcze przemęczyć. Mam nadzieję, że nie będzie tak źle. Kurcze, mam już czterolatka, a czuję się jak nowicjuszka. :zawstydzona/y:Dwójka dzieci a są tak różne.:szok:

Jeszcze o linomagu w płynie - buteleczki są bardzo małe ale super wydajne. Ja jestem w 1/3 mojej pierwszej buteleczki a stosuję codziennie non stop. Przywiozłam sobie z PL 5 i pewnie starczy na sto lat.

dziewczyny, czy u którejś z Was maleństwo ma uczulenie na Pampersy? :baffled:
U mojej Zuzi wyskoczyły wielkie, czerwone burchle na cipeczce :-( boje się,że ją to boli, a nic zupełnie nie pomaga.. Położna powiedziała kilka dni temu,że to prawdopodobnie uczulenie na chusteczki Nivei, kazała je odstawić.. więc myjemy dupcię przegotowaną wodą i tyle. smarowaliśmy sudocremem,żeby te krosty wyleczyć i nadal nie ustąpiło,a nawet jest ich więcej :baffled: sudocrem odstawiliśmy wczoraj rano- dziś nowe krostki wysoczyły! więc pozostaje tylko Pampers?! :baffled::baffled:

U mojej Zuzi wyskoczyły wielkie, czerwone burchle na cipeczce :-( boje się,że ją to boli, a nic zupełnie nie pomaga.. Położna powiedziała kilka dni temu,że to prawdopodobnie uczulenie na chusteczki Nivei, kazała je odstawić.. więc myjemy dupcię przegotowaną wodą i tyle. smarowaliśmy sudocremem,żeby te krosty wyleczyć i nadal nie ustąpiło,a nawet jest ich więcej :baffled: sudocrem odstawiliśmy wczoraj rano- dziś nowe krostki wysoczyły! więc pozostaje tylko Pampers?! :baffled::baffled:

Gabi dostała mega uczulenia na pampersy jak miała jakieś 6 miesięcy - zrobiła jej się otwarta rana na cipce i strasznie cierpiała - najpierw myśleliśmy że przez wodę, później zmieniliśmy chusteczki i dopiero kiedy przeszłam na inne pieluchy (czeskie z lidla) wyleczyłam małą. Niestety czasami pampersy uczulają - odstaw, kup inne i zobacz - daj sobie 1-2 dni. Jeśli nie jest to otwarta ranka to spróbuj oprócz kremów smarować odrobiną zwykłej maści z witaminą A - potrafi zdziałać cuda - jest świetna

U nas był też podobny problem tylko nie wiem czy od pampersów czy jak...ale chyba jakoś mu się obtarło..odparzyło... teraz się trochę zagoiło- sposób położnej zastosowaliśmy.... - przy przewijaniu smarujemy roztworem nadmanganianu potasu ( kryształki nadmanganianu 1,8zł i też pewnie na sto lat starczą), a na osuszoną skórę mąka ziemniaczana zamiast perfumowanych pudrów które ponoć podrażniają mocno.... skóra po siuśkach najpierw umyta wodą z szarym mydłem. albo jak u dziewczyn które wcześniej pisały ciepła woda...... chusteczek używamy tylko sporadycznie...i na te miejsca nie... tylko jak grubsza pachnąca sprawa idzie i jak pan C obsika nam swoje nóżki w trakcie przewijania....)... Generalnie do przemycia wodą czy nadmanganianem używam też miękkich płatków kosmetycznych....
A jeszcze co do sudocremu też nam powiedziano że za silny i używaliśmy go albo bepanthenu sporadycznie jak było mocno źle przemiennie z mąką ziemniaczaną....ale przy maściach ponoć trzeba pamiętać by skóra była osuszona bo nałożenie maści na wilgotną ponoć tylko pogarsza sprawę....

Aha wiadro do kąpieli się sprawdza, ale dziecię nie może być "wściekle" głodne :)
5c12d64f18718677med.jpg

dca021cf3aadc790med.jpg

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry