reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja styczniowych maluszków; kupki, skóra, itp.

reklama
Dawnymi czasy kiedy to lekarze wykazywali się wiekszymi umiejętnościami niż maszyny dziecko miało sprawdzane bioderka bez USG a na nie kierowane były tylko takie, które ewentualnie coś niepokoiło lekarza.
Teraz moda na USG wszystkiego. Myślę jednak, że to zalecenie jest takie odgórne - że sprawdzić nie zaszodzi a nie, że taśmowo wszystkie na to lecą.

Ciekawa jestem jak to jest w innych krajach :confused:

Tu chyba bioderek nie sprawdzaja. Nie wiem nic o tym. Na pewno bedziemy miec badanie sluchu - w Polsce chyba juz robia wszystkim dzieciaczkom w szpitalu (Owsiakowo). Czekam na health visitor, ale sie na razie nie pojawia. Jutro przyjdzie polozna, to dopytam. I mam nadzieje, ze juz koniec tych wszystkich wizyt.

Witajcie :-)
Moj maluszek od 12 dni jest na tym swiecie ;-) a mnie pcha na spacerek. Tak sie zastanawiam czy juz moge. Jak Wy stycznioweczki siedzicie w domku, czy juz troche wietrzycie swoje maluchy.
Dzis wystawilam go na pare minutek w oknie....
heh patrze na prognoze pogody i jestem zlamana, ze bede musiala siedziec w domu do wiosny, a obowiazki wzywaja musze strsza do i z przedszkola odbierac.
Napiszcie jak Wy do tego podchodzicie:nerd:

Sisters ja to wyrodna matka jestem i z pierwszym synkiem wyszłam na spacer zaraz po powrocie ze szpitala (czyli po tygodniu) i wcale taki krótki spacerek to nie był, bo poszłam z Młodym do miasta :-p Jak tylko położna wyraziła zgodę to od razu wycięłam z domu;-):-p Teraz też jak tylko wyjdę ze szpitala zamierzam z Młodą wychodzić:tak:
Macy znajomym w lipcu urodził się synek i położna po wymacaniu go stwierdziła, że może mieć coś z bioderkami, więc wysłała list do szpitala z prośbą o usg (tym bardziej, że mamusia Patryka ma problem z biodrami). Na szczęście usg pokazało, że wszystko jest w porządku. Tutaj nie robią usg na zaś, tylko jak coś położnej nie pasuje to wysyła list do szpitala.
A tak w ogóle to jak sobie pomyślę o tych wizytach położnych i health visitor to już mi się wszystkiego odechciewa:baffled: Nie wiecie czy można się od tych wizyt wymigać? I tak już dużo specjalistów do Olisia przychodzi:cool2:

jeżeli idzie o bioderka to w Polsce są to badania przesiewowe tak jak słuch i serducho i chyba to nie jest jednak takie złe;-)znam kilka osób, które mają problemy - efekt niewykrytej wady w wieku niemowlęcym. Mało tego mojej opiekunki córa lat 10!!! jest po prostu krzywa, ale oni jej nie leczą, nie ćwiczą, a dziecko może mieć problemy... Pediatra u dziecka szwagra też nie widział problemu z biodrami, ale poszli jednak na usg i mała jest zapieluchowana:-(

Ja kurde sie boje na takie zimno z małą wychodzic:zawstydzona/y:
nie wiem... starsza rodziłam latem wiec z nia wychodziłam odrazu, ale na te -10 nie usmiecha mi sie wychodzic wiec siedzimy w domku:tak:
Ale jutro małż przywiezie wózek od moich rodziców i moze w weekend na 10 minut wyskoczymy...
Mam nadzieje, ze sie cieplej w koncu zrobi:zawstydzona/y:

My lazikujemy, ale u nas to ok. 7 stopni jest na plusie, wiec jest wiosennie.
Kacha_wawa, dzieki za wiadomosc o tych bioderkach. Co do poloznej i calego tego nawiedzania - moze powiedz, ze jestes matka po raz drugi i ze za czesto przychodzic nie musi. Jakby co, dasz znac - telefony istnieja. Do nas przychodzila przez pierwsze dwa dni, potem przerwa, bo bylam w szpitalu z mala, potem przyszla inna glupia krowa nie polozna. I nastepnie w poniedzialek zeszly i czwartek, a teraz sie pojawi jutro, bo chciala skontolowac zoltaczke. I chyba na tym sie skonczy. Health visitor mial(a) zadzwonic i przyjsc po 14 dniach, ale na razie ni widu, ni slychu. Moze sie pojawic, bo chce sprawe szczepien omowic. Nie podoba mi sie to, ze 3 szczepionki na raz podaja, wiec chce negocjowac. Ciekawe, czy sie da.

reklama
Agagsm ja mam w zaleceniach w wypisie z szpitala kontrole stawow biodrowych pomiedzy 4 a 6 tyg zycia wiec dlatego pytam a z tego co wiem to robi sie takie badanie w kirunku dysplazji. ja poki co zapislaam nas do szpitala na Lindleya. a co do pediatry to my juz bylysmy 2 dni temu i bylo wszystko ok.a dzis wyladowalysmy znowu w przychodni z wymiotami;( lekarka swtierdzila ze mala sie przejada i stad te wymioty i ze mam jej ograniczyc jedzenie tzn nie dawac piersi na kazde zadanie tylko nie czesciej niz co 2 godz. sprobujemy...poki co od 16 zero wymiotow wiec moze cos w tym jest.
Emilia011 z tego co weim to lekarz ortopeda jak ma jakies watpliwosci po badaniu to wtedy zleca usg. a czemu wy najpier zapisujecie sie na usg a nie do lekarza na wizyte?

Do góry