reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja styczniowych maluszków; kupki, skóra, itp.

Pozycja na plecach nie jest naturalna pozycja dziecka - na ile was to zdziwi. Dziecko to ssak :tak: ssaki pierwsze swoje ruchy wykonuja na brzuchu pełzając. Leząc na plecach każde zdrowe niemowle ma odruch Moro - odrzuca rączki szeroko na boki. Czuje się zagrożone. Oczyiwście - nie znaczy to, że robi tak ciągle - jesli jest ubrane, przykryte, przytulone nie czuje takiego niebezpieczeństwa czy dyskomfortu.
Dzieci z zaburzonym rozwojem jak Olis kachy czy moj starszy ten odruch mają przetrwały - dlatego moj syn do dzis nie lubi tak leżeć choć swoja korą mózgową bo ma ją już rozwiniętą jak dorosły hamuje ten instynkt. Oliś płacze a szczęśliwy jest na brzuszku.
Dla zdrowych maluchów powtarzam do normalne - aczkolwiek dla dziecka niemiłe choc to stymulacja jego rozwoju.
W wodzie bywa różnie - dlatego tez dobrym pomysłem jest kładzenie na brzuszek cieplej pieluszki, polewanie wodą, odwaracanie uwagi.
Jak tylko zobaczyłam tummy tub zrozumiałam jego sens natychmiast i od początku korciło mnie to kupić
Klara - kupiłam na allegro licytując za chyba 50zl (heh uwielbiam) na kup teraz są - za około80zł, pojawia się dużo aukcji, nie kupiłam podstawka za drugie tyle, stawiamy na ławie.
Ile może dziecko w tym byc? Ja myśle ile ono chce jak w kąpieli każdej innej. To bedzie od was zależalo. My narazie kilka minut bo nadal nie chce zbyt moczyc kikucika.
Jak bedzie straszy tez sam w niej siedzi i sie bawi. Oczywiscie nie wywalam tradycyjnej wanienki, moze z czasem wrócę do niej i jak mały będzie wiekszy to się pochalpie w niej ale narazie nie chce nawet o niej myslec.
Tu masz okazję
Tummy Tub - wiaderko do kąpieli (888974708) - Aukcje internetowe Allegro
poza tym sa tu:
Kąpiel Tummy Tub wiaderko do kąpieli - wanienka (881650466) - Aukcje internetowe Allegro

Ostatnia edycja:
reklama
ja też bo jak tylko napisałam małżowi o wiadrze to prosił bym obdzwoniła okoliczne sklepy:-D no ale jeszcze poczekam na Kaję za ile cudo kupiła i co mi napisze bo może uda się kilka groszy zaoszczędzić:tak::-p

edit...
a tak w ogóle to widzę że w Poznaniu jest przedstawiciel producenta, jakieś zagłębie więc tu mamy...hmmm
TummyTub®: DomoVital Vertriebs GmbH

Powodzenia:-)

Jeszcze nie odpisalam na wszystko :tak:
Można w tym umyć - ile sie szoruje malucha? My tez robimy tak, ze na przwijaku juz masuje Tymka naszym płynem do kąpieli
LINEA BIMBI - Żel oczyszczający do kąpieli twarzy, ciała i włosów -
a potem w wodzie tylko go zmywam i polewam główkę.

Co do pieluszek my też używamy happy bella. Tanie i dobre. Może jak Tymkowe kupki beda wieksze to się mniej sprawdzą ale narazie super. agagsm - spokojnie bądź patriotką. ;-)

Kaja dzięki Ci dobra kobieto...
ja to "w gorącej wodzie jestem kąpana" i wszystko chce już... dzięki...zobaczę jeszcze po ile obok nas są te wiadra ale pewnie masz rację taniej niż na alegro nie znajdę...też nie chcę podstawki ale tylko dlatego że szkoda mi kasy....
Ja też jak przeczytałaś nie wyrzucam wanienki bo chce mieć do popluchania jak Cypi urośnie, albo jak czehow pisze, jak będzie się kaczuchą bawił :)
Czehow dzięki - mam nadzieję, że z wiadrem nam pójdzie znacznie lepiej niż z wanienką!

edit:
Kaja u nas jako że mały tak krzyczy też najpierw na przewijaku go omywamy w strategicznych miejscach... zaczynamy oczywiście od twarzy- tylko używam soli fizjologicznej lub przegotowanej wody a do reszty emolium, żelu do mycia a potem szedł do wanienki na plukanko... i głowa też w emolim które wlane do wanienki już było(emulsja lub olejek....ale przeszliśmy na emulsje bo olejek 1. mąż kupił przez pomyłkę i dziecko jest b. ślisgie po tym, 2. olejek to mnie się widzi że pory zatyka...) No i główkę moczyliśmy na końcu i po emolium, nie trzeba spłukiwać ... - no ale widzę, że po tym Twoim też nie trzeba spłukiwać i u Ciebie jak zawsze króluje sama natura w składzie:)

a co do wiadra...mąż znalazł w p-zniu więc odbierze jeszcze dziś osobiście i będzie można dziś wypróbować, ale cena faktycznie 79 zł bo to kup teraz....zawsze lepsze to niż 116 zł w sklepie :)

a jeszcze co do patriotyzmu lokalnego i pieluch- to jak pisałam u nas bella wcale nie są tańsze niestety...

Ostatnia edycja:
Moja mała też czkająca ale to przecież normalne:tak: Jeszcze troszkę może się pomęczyć niestety. Ja daję cyca , okrywam ciepło i pomaga:tak:

dziewczyny z Warszawy i okolic - mam pytanko: gdzie jest dobry ortopeda dziedcieccy?chodzi mi o badanie stawow biodrowych.
zapisywalyscie juz swoje malnstwa?to badanie wykonuje sie pomiedzy 4 a 6 tyg zycia tak?

Moja mała też czkająca ale to przecież normalne:tak: Jeszcze troszkę może się pomęczyć niestety. Ja daję cyca , okrywam ciepło i pomaga:tak:

Też tak robię ale tak mi go szkoda:-(

dziewczyny z Warszawy i okolic - mam pytanko: gdzie jest dobry ortopeda dziedcieccy?chodzi mi o badanie stawow biodrowych.
zapisywalyscie juz swoje malnstwa?to badanie wykonuje sie pomiedzy 4 a 6 tyg zycia tak?

Ja mam w pobliżu szpital ortopedyczny więc tam zapisuję, ale mi pediatra mówiła że ok 3 miesiąca bada się stawy.

reklama
Beti chodzi prywatnie czy państwowo?

raczej państwowo ale jak masz dobrego specjaliste prywatnie to tez chetnie skorzystam.

i jeszcze jendo pytanko- jak u was ze szczepieniami?myslalyscie juz o tym? ja jestem chyba bardziej sklonna kupic szczepionki skojarzone tyle ze jak poznalam ceny wszystkich to mi rece opadly...

Do góry