reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja styczniowych maluszków; kupki, skóra, itp.

dziewczyny.. czy to możliwe żeby ząbki już wychodziły? na dolnym dziąsełku małego jest małe białe "coś".. Wygląda ja biała krostka, ale jest twarda jak się dotknie :) Ale dziąsło nie jest czerwone ani powiększone..

Poza tym my się jeszcze nie przekręcamy.. ale ćwiczy zawzięcie :)

Ostatnia edycja:
reklama
dziewczyny.. czy to możliwe żeby ząbki już wychodziły? na dolnym dziąsełku małego jest małe białe "coś".. Wygląda ja biała krostka, ale jest twarda jak się dotknie :) Ale dziąsło nie jest czerwone ani powiększone..

Poza tym my się jeszcze nie przekręcamy.. ale ćwiczy zawzięcie :)

Zęby to bardzo indywidualna sprawa, nie ma reguł. Z reguły wychodzą trochę później ale niektóre dzieci rodzą się z zębami. Mówisz że jest twarde a czy lekko ostre - czy to dolna jedynka? Jeśli masz niedługo wizytę u pediatry to się spytaj - moja starsza córa nie miała czerwonych dziąseł przy jedynkach - tylko raz jej się zdarzyło przy kłach.

ivi pewnie, że możliwe - u córci kacha_wawa wyszły już, a prawie ostatnia ze styczniówek Jessi się rodziła;))

Ivi właśnie chciałam Ci napisać, ale Aga mnie uprzedziła ;-) Jessi ma już dolną jedyneczkę, co prawda od 3 tygodnia życia jej się przebija i przebić się coś nie może, ale za to pięknie w cycka już kłuje ;-):-pMłoda przyszła już na świat z białą plamką na dziąśle i położna mnie lojalnie uprzedziła, że szybko ząbek wyjdzie, ale i tak byłam lekko zszokowana. Troszkę się martwiłam tym, że tak długo ten ząbek się przebija, ale health visitor mnie uspokoiła, że czasami tak bywa, że troszkę czasu to zajmuje (ja już sobie wkrętki robiłam, że trzeba będzie dziąsło naciąć:zawstydzona/y:), Olisiowi też zęby się długo wyżynały. Dopiero teraz wyrżnęły Mu się dolne trójki, a zaczęły się wyżynać pod koniec 2009 roku:sorry2:

Może się komus przyda - to nasze ćwiczenia od rehabilitantki i pozycje do noszenia. My to mamy na asymetrie i na to by blokowała główkę przy ciagnięciu za rączki. Połapiecie się ze zdjęć - powycinałam z netu+ kilka moich:tak:
1. Na pleckach z nóżkami uniesionymi - rączki rozprostowane na kolankach lub pod posladki (troszkę taki supelek z dzidzi się robi)
2. Na brzuszku (na łóżku lub na kolanach - to drugie jak dziecko nie chce leżeć na łózku jest łatwiejsze) - łaki wyprostowane w łokciach przed siebie ma trzymać.
3. Pozycja na boku prawym i lewym - jedna nózka wyprostowana, druga podkurczona i łapki maja się łączyć, chwytać zabawki itp. (żeby nie układały sie jak na żabę, co u mojej występuje w pozycji na plecach) zdjęcie mojej Miski dla wizualizacji:tak:
4. Noszenie na ramieniu - łapki obie oparte o ramię i wyciągnięte do przodu.
5. Noszenie w pionie - łapki mają przylegac do ciałka (znowu, żeby nie na żabę) no i główka jest zablokowana przed skręcaniem się w ulubiona stronę - ponieważ nie znalazłam zdjęcia w necie wklejam swoje:-D
I na końcu mina mojej córci jak zaczynała ćwiczyc na brzuszku :-D

Załączniki

• 006..jpg
    006..jpg
    24,1 KB · Wyświetleń: 34
  • 6ffd456bf7fd627e0&#54.jpg
    6ffd456bf7fd627e0&#54.jpg
    22,5 KB · Wyświetleń: 37
  • 007..jpg
    007..jpg
    29,7 KB · Wyświetleń: 30
  • 03..jpg
    03..jpg
    52,8 KB · Wyświetleń: 34
  • 008..jpg
    008..jpg
    22,1 KB · Wyświetleń: 34
  • 01a..jpg
    01a..jpg
    68,5 KB · Wyświetleń: 41
  • 02..jpg
    02..jpg
    56,7 KB · Wyświetleń: 36
Sorki za taki temat w porze obiadowej, ale mam kupkowe pytanko ;-) moja mała od ok. półtora tygodnia robi bardzo rzadkie kupki ... praktycznie wyciekają z pampersów :baffled: pediatra twierdzi, że coś musiałam zjeść, ale ja w swojej diecie nic nie zmieniłam ...
biegunka to nie jest, bo dzidzia nie ma gorączki ani bóli brzuszka, ładnie je i śpi i jest mega wesoła :-)
daje je profilaktycznie probiotyk, ale kupki dalej rzadkie ...
jak mają wasze dzieciaczki, te które są tylko na cycu????

co do goraczki przy biegunce to wcale jej nie musi byc. Moja mala miala rotawirusa a goraczki wcale! Ale skoro mala je ladnie i spi to chyba ok.
Probiotyki jak najbardziej. Jesz nabial?
NIetolerancja laktozy moze sie ujawnic pozniej nie koniecznie od razu...

JoL moja robi takie rzadkie odkąd się urodziła:tak: i wszystko w porządku - u dzieci cycowych kupki są rzadsze - tak mi powiedziała pediatra. Czasem jak zrobi to wylewa się aż takie rzadkie i cała obkupkana jest wtedy:-D

Sel, nabiału nie jem, bo mała miała kłopoty z brzuszkiem ... jak miałam już powoli włączać go do diety, to się zaczęły te rzadkie kupki, więc cały zeszły tydzień się wstrzymywałam ... ale w tym tygodniu mam nadzieję zakończyć tą margarynowo-szynkową udrękę ;-)

agagsm, to mnie trochę pocieszyłaś, że nie tylko mojej małej żaden pampers nie straszny :-) niby wiem, że cyckowe kupki są rzadsze, ale trochę się wystraszyłam, bo wcześniej takie nie były ... a teraz jak nie przewinę małej w ciągu 3 min od kupy, to powódź :baffled: ale widocznie tak ma być :tak:

reklama
Agagsm...tak bardzo bardzo Ci dziękuję za ten opis i zdjęcia.Bardzo mi to pomoże.Sam opis bardzo obrazowy a jeszcze zdjęcia super:tak:.Jestes wielka!!!!

U nas kupki są też dosłownie płynne.Od samego początku tak było wiec się nie martwię,choc przyznaję ,że przeszło mi przez myśl czy aby nie ignoruje biegunki.Oczywiście sam cyc.

Do góry