reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja niemowlaka

Myślę, że najlepiej gdyby w tej kwestii wypowiedział się lekarz dziecka.
Ja z doświadczenia polecam emulsję Oilatum na bazie parafiny, którą wykorzystywałam do kąpieli a także bezpośrednio na skórę w najbardziej suchych miejscach i z polecenia lekarza, krem tłusty Clobaza, do kupienia bez recepty w aptece. W naszym przypadku sie świetnie sprawdził :tak:

reklama
Kochane kobietki!

Moja mała Liwia była "przeterminowana" 10 dni i teraz (ma tydzień i 2 dni) strasznie schodzi jej skórka z całego dosłownie ciałka. Najgorzej jest na nadgarstkach, w jednym miejscu ma taka grubą złażącą skórę :-(

Smaruje ją Bepanthenem, bo jest tłusty i ma goić skórę niemowląt, ale zastanawiam się czy dobrze robię. Może powinnam uzywac innego środka? I ile razy dziennie powinnam ją smarować? Dodam, że kąpiemy ja raz na dwa dni, żeby nie wysuszać niepotrzebnie skóry.

Z góry dziękuję za rady!

U nas bylo to samo ale po ok miesiacu przeszlo. Z tego co wiem to tak sie dzieje jesli dziecko przbywalo za dlugo w wodach plodowych. Rowniez polecam kapiele w oilatum;-)

U nas bylo to samo ale po ok miesiacu przeszlo. Z tego co wiem to tak sie dzieje jesli dziecko przbywalo za dlugo w wodach plodowych. Rowniez polecam kapiele w oilatum;-)

O matko, cały miesiąc??? To strasznie długo :-( Mieszkam w Irlandii ale Oliatum jest tu chyba dostępne, z tego co wiem. Dzięki za radę mamuśki :-)
Moja Liwka urodziła się 10 dni po terminie więc na pewno przebywała za długo w wodach płodowych.

Ja urodziłam mała kilka dni przed terminem i też jej schodziła skórka.z plecków, brzuszka, buźki nawet, rączek a na nóżkach już nie wspomnę.ja ją tylko kąpałam w oliwce i lekko gąbeczką myłam a po kąpieli jeszcze raz smarowałam oliwką.kilka dni mi to zajęło.jeszcze w ciągu dnia jak pampersa jej zmieniałam to ją smarowałam oliwką.i teraz jest gładziutka:))

Ja urodziłam mała kilka dni przed terminem i też jej schodziła skórka.z plecków, brzuszka, buźki nawet, rączek a na nóżkach już nie wspomnę.ja ją tylko kąpałam w oliwce i lekko gąbeczką myłam a po kąpieli jeszcze raz smarowałam oliwką.kilka dni mi to zajęło.jeszcze w ciągu dnia jak pampersa jej zmieniałam to ją smarowałam oliwką.i teraz jest gładziutka:))

Też myślałam o oliwce, to pierwsze co przychodzi do głowy przy tak suchej skórze, prawda? Ale położna powiedziała mi, że oliwka jest dobra w przypadku, gdy skóra ma już w sobie wilgoć i służy do zatrzymania wilgoci w skórze, a w przypadku tak suchej skórki pogorszy tylko sytuację... :baffled: Ale widzę, że niekoniecznie tak jest skoro w Waszym przypadku to poskutkowało.

A calutką ją smarowałaś za każdą zmianą pieluszki?

Też myślałam o oliwce, to pierwsze co przychodzi do głowy przy tak suchej skórze, prawda? Ale położna powiedziała mi, że oliwka jest dobra w przypadku, gdy skóra ma już w sobie wilgoć i służy do zatrzymania wilgoci w skórze, a w przypadku tak suchej skórki pogorszy tylko sytuację... :baffled: Ale widzę, że niekoniecznie tak jest skoro w Waszym przypadku to poskutkowało.

A w naszym przypadku oliwka wlasnie pogarszala wszystko wiec przestalam calkowicie jej uzywac i zaczelam kapac malego w Oilatum i wlasnie to bardzo mu pomoglo;-) i do dzisiaj uzywamy tej emulsji, bo skora po tym jest naprawde super nawilzona i gladziutka i nie trzeba juz nawet niczym jej smarowac;-)

u nas było i jest okej.tak całą.nawet dupeczkę:-)niunia miała na stópkach straszne skórki i to najgorzej schodziło.ale jeszcze ta gąbeczka pomaga trochę bo ta skórka schodzi.jak małej od sudocremu w pachwinach się zaczęło coś robić to też smarowałam oliwką i teraz w pachwinki niczego innego nie daje oprócz oliwki po kąpieli.

KlaudusiaNK, przesyłam Ci poradę naszego eksperta: „ Potówkom można zapobiegać, przede wszystkim unikając przegrzania. Jeżeli się jednak pojawiają, to aby uniknąć zakażenia należy dziecko kąpać w jasnoróżowym roztworze nadmanganianu potasu, który ma właściwości przeciwzapalne i dezynfekujące. Pojedyncze pęcherzyki trzeba przecierać spirytusem. Nie powinno się stosować maści, kremu ani pudru. W przypadku nasilonych zmian chorobowych konieczna jest konsultacja z lekarzem pediatrą i ewentualnie zastosowanie miejscowych środków przeciwbakteryjnych.”
Ela, redaktorka Mamopedii

Dziękuje za podpowiedzi :-)
Jak na razie Wikuś jest czyściutki pomimo lekkieo upałku jaki miesliśmy przez kilka dni :tak:
Ja już nie wiem w co mam o ubierać jak jest gorąco! Lata w samych bodziakach bo przecież na golasa go nie będę wozić :baffled:

Dziś idę na pierwszy dłuższy spacerek do cenrtum miasta to kupię to Oliatum, ale Małej już się polepsza. Jednak ten Bepanthen działa nieźle :)

reklama
Dziś idę na pierwszy dłuższy spacerek do cenrtum miasta to kupię to Oliatum, ale Małej już się polepsza. Jednak ten Bepanthen działa nieźle :)

tego Olatum używa moja siostra i ponoć jest rewelacyjny.zamierzam go wypróbować jak sie pojawie w Polsce bo tutaj gdzie mieszkam tego nie ma:-(a o bedaphenie nie słyszałam. co to dokładnie jest??kremik jakiś???

Do góry