reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja niemowlaka od A do Z

dziewczyny a przychodnie z których przychodzi do Was położna przed porodem to też Wasze przychodnie czy tylko malucha tam zapisałyście? bo u mnie w przychodni gdzie ja jestem zapisana nie ma pediatry i nie wiem teraz co zrobić, siebie też przepisywać czy położna jakby od nienarodzonego jeszcze dziecka przychodzi?

reklama
natolin - ta do której zapiszę Małą jest tez od niedawna i moją przychodnią + ma "w zestawie" pediatrę także przynajmniej tyle. A co do zapisów to na 99% jest tak, że dziecko możesz zapisać do dowolnej przychodni tyle, że wtedy położna przychodzi dopiero ileś tam dni po urodzeniu dziecka. Nie ma możliwości zapisania noworodka przed urodzeniem, bo do takiego zapisu potrzebne są dokumenty, które szpital wysyła do danej przychodni zaraz po urodzeniu maleństwa (plus chyba jeszcze PESEL ale co do tego nie jestem pewna). Także najlepiej byłoby gdybyś poszła do tej przychodni, która Cię interesuje i tam udzielą Ci wszelkich informacji.
P.S trochę namotałam z tym postem ale mam nadzieję, że ogólny sens da się wyłapać? ;-)

dziewczyny a przychodnie z których przychodzi do Was położna przed porodem to też Wasze przychodnie czy tylko malucha tam zapisałyście? bo u mnie w przychodni gdzie ja jestem zapisana nie ma pediatry i nie wiem teraz co zrobić, siebie też przepisywać czy położna jakby od nienarodzonego jeszcze dziecka przychodzi?

natolin, po porodzie mówisz w szpitalu, do której przychodni mają wysłać papiery dziecka, a potem Ty albo ojciec maleństwa idziecie do tej przychodni i zgłaszacie, że tam zdecydowaliście się zapisać dzidzię i wybieracie położną środowiskową. Rzadko zdarza się, że przychodnia przed porodem kontaktuje Cię z taką położną. To raczej wyjątki od reguły.
Są różne teorie - u nas np. w szkole rodzenia mówili, że położną środowiskową i przychodnię wybiera się przed urodzeniem dziecka, ale w praktyce okazało się to nieprawdą. Zróbcie tak, jak w/w.

dzięki dziewczyny!
najlepiej zadzwonię do tej przychodni co chcę zapisać małego i się dowiem czy taka położna przychodzi przed i jak tak to najwyżej siebie tam zapiszę też, w sumie mi obojętne

a tak w ogóle to w przychodni do której jestem teraz zapisana nie ma pediatry, jest 3 internistów i aż 9 położnych. to po co one w sumie?

Ostatnia edycja:
Do pępuszka w szpitalu polecili mi tylko i wyłącznie octenisept, inne roztwory mogą być zbyt słabe jak sama mieszasz a fiolet to trza mieć wprawe by malucha całego nie zapaciac potem ubranek itd... Octenisept na gazik odciągnać trochę pępuszek by powycierać zakamarki potem acłość spryskać trochę powietrzyć i gotowe. Na ranę po cc też octenisept kazali i po naturalnym na szwy też zalecają więc myślę że warto. Szybko, łatwo i bezproblemowo, potem resztę można zużyć do dezynfekcji jakowychś ran....

a ten octenisept do pepuszka to jest taki w spreyu????? Bo mam taki w apteczce (nie wiem kto mi to przepisal i kiedy) , ma termin przydatności jeszcze kilka lat takze moglabym to wykorzystac. Choc leko tez juz zakupilam.

Doris octenisept jest w sprayu dlatego łatwo sie go aplikuje. Ja osobiście nie przepadam bo kikuty często sa dłużej, nawet i 3-4 tygodnie, ale teraz większość połoznych go poleca, może taki trend :)

kurka no to teraz się zastanawiam czy ten octenisept czy spirytus 70% (gaziki leko odpadają - już od kilku osób słyszałam że są strasznie sztywne i niewprawionej mamie trudno się nimi posługiwać) ....

reklama
Czytalam, ze po urodzeniu dobrze jest smarowac niemowle ciekla parafina zamiast oliwkami i balsamami. Słyszalyscie cos o tym? Albo czy macie jakies doswiadczenie w tym kierunku? Jak tak to powiedzcie, czy smarowac ja na sucha, czy moze jeszcze wilgotna skore i czy trzeba ja z czyms rozcienczac?

Do góry