reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja niemowlaka od A do Z

reklama
Nie, nie stopi. Przerabiałam to 2 dni temu :-). I jeszcze planuję tak robić przez pierwszy okres życia dzidziusia, a potem już tylko przelewać wrzątkiem (nasze dziewczyny tutaj tak robiły i mnie uświadomiły, że potem to już tak wystarczy).

Dzięki Ewuś, idę wyparzać :-)

No to jeszcze jedno pytanko w temacie sterylizacji i wyparzania :sorry2:
Co z laktatotrem? Też, jak sądzę, trzeba go wyparzyć, tylko, nie wiem czy te silikonowe części też mam gotować 5 minut?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dokładnie tak Juaska! Ja mam elektryczny, więc nie można gotować rączki i zasilaczy (no przecież ;P), ale całą resztę przedwczoraj wygotowałam - razem z każdą, najmniejszą silikonową częścią (tylko go rozebrałam przed gotowaniem na części) i przeżył. Powodzenia z Twoim ;)

A jak już wszystko wyparzycie to butelka do szafki i czeka na "swój moment" tak? Chodzi mi o to że będzie już gotowa do użycia czy tuż przed nim znów coś tam przy niej majstrujemy z wrzątkiem?

Alicja, w razie czego przed pierwszym użyciem jeszcze raz przelej wrzątkiem. Ale nie trzeba teraz drugi raz gotować tych, co wygotowałaś, chyba że zdążą się do porodu mocno zakurzyć ;-).
Tak myślę :-)

ech, moja mama rządzi u nas w kuchni i mi jeszcze nie pozwala butelek gotować, zołza :> nawet smoczka dla niuni.
No, ale ja kupiłam sobie butelki samosterylizujące :D jestem strasznie ciekawa czy to będzie działać ... :|

Od dawna zabieram się za wyparzanie laktatorów dwóch jakich posiadam i mam pytanie- pewnie banalne ale ja już głupieje:-). Po prostu wlewam wodę do garnka i gotuję aż zacznie wrzeć i wrzucam tam poszczególne części laktatora, butelki itp i przykrywam pokrywką i zostawiam to na 5 minut czy dłużej? Potem oczywiście wyjmuje i suszę.

reklama
Od dawna zabieram się za wyparzanie laktatorów dwóch jakich posiadam i mam pytanie- pewnie banalne ale ja już głupieje:-). Po prostu wlewam wodę do garnka i gotuję aż zacznie wrzeć i wrzucam tam poszczególne części laktatora, butelki itp i przykrywam pokrywką i zostawiam to na 5 minut czy dłużej? Potem oczywiście wyjmuje i suszę.
Mała_mi88 dokładnie, 5 minut wystarczy. Ja nie przykrywałam pokrywką. Zobacz, czy w instrukcji laktatora nie jest napisane, że jakiegoś elementu nie można wyparzać. Jeśli nie - wyparzaj tak wszystko. Acha - woda niech przez cały ten czas wrze, nie wyłączaj jej przed wrzuceniem rzeczy do wyparzania.

Do góry