reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielegnacja naszych Pociech

reklama
A ja muszę powiedzieć, że Bianka chyba jednak źle reaguje na te pieluchy Dada, bo pojawiły się drobne kropeczki- jakby wysypka. W sumie mało tego było, ale myślę, że to chyba od tych pieluch :baffled:. No cóż trzeba będzie poczekać aż przytyje na ponad 4 kg i wypróbować Lidlowskie :happy2:.

czy któraś z was używa chusteczek nawilżanych HUGGIES? Ja używałam tylko Nivea, ale raz teściowa przyniosła te huggies i mały dostał podrażnienia, ranki na posladkach jakby odparzenie. Zmieniłam natychmiast na Nivea znowu i wszystko wróciło po kilku dniach do normy. Spotkałyście się z czymś takim?

czy któraś z was używa chusteczek nawilżanych HUGGIES? Ja używałam tylko Nivea, ale raz teściowa przyniosła te huggies i mały dostał podrażnienia, ranki na posladkach jakby odparzenie. Zmieniłam natychmiast na Nivea znowu i wszystko wróciło po kilku dniach do normy. Spotkałyście się z czymś takim?
Tak samo miał antek, tylko ze na chusteczki pampersa mial uczulenie.

Dzisiaj położna mnie uświadomiła, że dzieci które ciężko przeszły żółtaczką, a Piotruś wyjątkowo cięzko bo bilurbine miał 21:-( mogą miec później przez jakiś czas problem ze skórą, ze u takich dzieci często jest AZS. Ale żeby sie tym nie przejmować bo samo po jakimś czasie mija.
I faktycznie Piotrusiowi łuszczy się skóra, pomimo natłuszczania sie łuszczy, nie ma tragedii. Bede go obserwować.

bardzo dobrze, skóra nie jest podrażniona przez ocieranie. w ogóle Danielek ma skórę tak gładziutką i delikatną jak aksamit. :tak:
Cherie a jaki masz ten puder? Jakiej firmy?

Mojemu Frankowi też się skóra łuszczy mimo natłuszczania, w okolicach brwi ma takie jakby strupki, być może to jeszcze maź płodowa, nie jestem pewna też czy nie zaczyna mu się ciemieniuszka na główce. Czy u któregoś z dzieciaczków się pojawiła, czym się objawia?

Cherie a jaki masz ten puder? Jakiej firmy?

Mojemu Frankowi też się skóra łuszczy mimo natłuszczania, w okolicach brwi ma takie jakby strupki, być może to jeszcze maź płodowa, nie jestem pewna też czy nie zaczyna mu się ciemieniuszka na główce. Czy u któregoś z dzieciaczków się pojawiła, czym się objawia?

NO mi sie wydaje ze to raczej ciemieniucha ! MOj Fifolek tez ma malutka na glowce no i czolo i brwi !!! Ale walczymy z tym i idzie nam calkiem gladko ! OLiwka i po 30 minut szczotkowanie miekka szczoteczka!
ciemieniuszka to jakby tlusty lupiez czy cos takiego kurde niewiem jak to okreslic ! Jednak jest dosc widoczna jakby na skorce rosla nowa ktora sie zaczyna luszczyc ,nalezy pamietac aby nie scierac jej na sucho bez oliwki lub kremiku !I nalezy wlaczyc z nia odrazu aby nie zapuscic tego bo poznije moga zostawac ranki po starciu !

Franko na główce jeszcze nie ma, czasami mi się tylko wydaje jakby miał łupież :-D Ale na brwiach ma ewidentnie skorupkę, tylko jakby miękką. Mnie ciemieniucha zawsze się kojarzyła z ciemiączkiem, ale brwi to dla mnie zaskoczenie :szok:

Tak samo miał antek, tylko ze na chusteczki pampersa mial uczulenie.

Dzisiaj położna mnie uświadomiła, że dzieci które ciężko przeszły żółtaczką, a Piotruś wyjątkowo cięzko bo bilurbine miał 21:-( mogą miec później przez jakiś czas problem ze skórą, ze u takich dzieci często jest AZS. Ale żeby sie tym nie przejmować bo samo po jakimś czasie mija.
I faktycznie Piotrusiowi łuszczy się skóra, pomimo natłuszczania sie łuszczy, nie ma tragedii. Bede go obserwować.

No my też jesteśmy "pożółtaczkowi", Wojtek miał 2 dni naświetlań i skóra do dzisiaj mu złazi (najgorzej nie wiedzieć czemu - w miejscu gdzie powinny być brwi). Małemu schodziła też skóra na pleckach a na klacie miał krostki. Lekarz kazał mi go myć tylko w wodzie, bez płynów i mydła, a po kąpieli smarować oliwką (na pupę sudocrem i mąka ziemniaczana). Pomogło, tylko te huggiesy do dupy są :baffled:

reklama
Franko na główce jeszcze nie ma, czasami mi się tylko wydaje jakby miał łupież :-D Ale na brwiach ma ewidentnie skorupkę, tylko jakby miękką. Mnie ciemieniucha zawsze się kojarzyła z ciemiączkiem, ale brwi to dla mnie zaskoczenie :szok:

Bo ciemieniucha bedzie miekka az sie nie zaniedba wtedy rabia sie normalnie suche strupy !I zarazta wiekszy obszar skory ! Trzeba wyczeswywac za wczasu !Ciemieniucha przewaznie zaczyna sie wlansie od ciemiaczka ! Ale wcale nie musi !I na brwiach tez sie czesto bardzo zdarza :tak: Moj ma wlansie tez :)

Do góry