reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielegnacja naszych Pociech

A skad ja mam wziasc parafine w tej anglii??!!nie wiem czy tu maja cos takiego, a co do poloznych to mi w szpitalu mowily jak wychodzilam zeby niczym nie smarowc przez pierwsze pare tygodni i kapac co 4 dni...Kevinka wykapali mi dopiero jak i sobote urodzilam o 20.30 to w poniedzialek rano...:wściekła/y:i to po moich prosbach i nagonkach dopiero:wściekła/y:

nam neonatolog odradzil kategorycznie parafine i nadmanganian potasu :tak:
Rozalke kapalam w emulsji oilatum i smarowalam kremem oilatum soft.

teraz uzywamy kosmetykow Weleda nagietkowych, na Anielki sucha skore pomogły, moze tez wyprobuj no i w anglii sa.
a jak nie to szukaj oilatum, balneum na e-bayu z polski i niemiec dostaniesz napewno.

reklama
Od A do Z - pielęgnujemy niemowlę - Lidia Ruszkowska - Dziecko w INTERIA.PL - ciąża i wychowanie dzieci, planowanie ciąży, forum dla rodziców

Nam neonatolog polecił kąpać małego w nadmanganianie potasu :tak: zamiast płynów i olejków w wodzie ...:tak: to się nazywa: kalium hypermanganicum galena, rozpuszcza się tak by kolor wody był bladoróżowy, trzeba rozcieńczac bo skóra przy większym stęzeniu może ulec podraznieniu :tak: ale działania ma super, łagodzace, odkażajace i ściagajace :)

Ja tez Piotrusia kapałam w nadanganianie potasu i pomogły te kąpiele, teraz kapiemy w oiliatum i jest oki:-)

A skad ja mam wziasc parafine w tej anglii??!!nie wiem czy tu maja cos takiego, a co do poloznych to mi w szpitalu mowily jak wychodzilam zeby niczym nie smarowc przez pierwsze pare tygodni i kapac co 4 dni...Kevinka wykapali mi dopiero jak i sobote urodzilam o 20.30 to w poniedzialek rano...:wściekła/y:i to po moich prosbach i nagonkach dopiero:wściekła/y:

Bo tam uwazaja ze to jest bariera naturalna i dlatego nie kapia dzieci po urodzeniu:tak:moja bratowa tez o tym mowila:tak:

U mnie Lidkę też wykapali dopiero następnego dnia- tzn bardziej ochlapali woda niż wykąpali- jeszcze w domu miała tą maź płodową w pachwinkach. Ale moim zdaniem to dobrze, nie chciałam żeby jej ją zmywali. W domu tez nie kapiemy małej codziennie ale co 2 dni- codziennie tylko buzia, pupa i rączki. Tak nam zaleciła połozna.
No i do kąpieli też kalium a po kąpieli smarujemy tylko pupę niveą tą do pupci. Na razie nie narzekam na skórkę małej więc chyba jej pasuje taka forma higieny;-)

ja już wypróbowałam oilatum, emolium i balneum i najbardziej pasuje nam oilatum. do pupci linomag (nie widzę lepszego, Danielek ze względu na to, że często robił kupki, miał odparzoną skórę - tylko linomag sobie z tym poradził), paszki, pachwinki i szyjkę pudrujemy i raz na 3 dni smarujemy się mleczkiem z nivei.

ja już wypróbowałam oilatum, emolium i balneum i najbardziej pasuje nam oilatum. do pupci linomag (nie widzę lepszego, Danielek ze względu na to, że często robił kupki, miał odparzoną skórę - tylko linomag sobie z tym poradził), paszki, pachwinki i szyjkę pudrujemy i raz na 3 dni smarujemy się mleczkiem z nivei.

Jak sie spisuje puder na szyi?

Bo tam uwazaja ze to jest bariera naturalna i dlatego nie kapia dzieci po urodzeniu:tak:moja bratowa tez o tym mowila:tak:
Tu w Irlandii tez nie kapia dzieci po porodzie i zalecaja jak najzadsze w pierwszym miesiacu zycia. Ja kapie od powrotu do domu codziennie (mimo ,ze Max strasznie boi sie wody :) Jedyniew pozycjina bok mozna go do niej wsadzic).
Uzywam "elave" do mycia i wazeline do pupy. Cialko smaruje oliwka "bambino" i nie mamy ani jednego odparzenia , ani jednego pryszczyka.
Mimo ,ze Max jako pol irlandczyk ma jasna i wrazliwa skore.

reklama
Do góry