reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielegnacja naszych Pociech

A skad ja mam wziasc parafine w tej anglii??!!nie wiem czy tu maja cos takiego, a co do poloznych to mi w szpitalu mowily jak wychodzilam zeby niczym nie smarowc przez pierwsze pare tygodni i kapac co 4 dni...Kevinka wykapali mi dopiero jak i sobote urodzilam o 20.30 to w poniedzialek rano...:wściekła/y:i to po moich prosbach i nagonkach dopiero:wściekła/y:

nam neonatolog odradzil kategorycznie parafine i nadmanganian potasu :tak:
Rozalke kapalam w emulsji oilatum i smarowalam kremem oilatum soft.

teraz uzywamy kosmetykow Weleda nagietkowych, na Anielki sucha skore pomogły, moze tez wyprobuj no i w anglii sa.
a jak nie to szukaj oilatum, balneum na e-bayu z polski i niemiec dostaniesz napewno.

reklama
Od A do Z - pielęgnujemy niemowlę - Lidia Ruszkowska - Dziecko w INTERIA.PL - ciąża i wychowanie dzieci, planowanie ciąży, forum dla rodziców

Nam neonatolog polecił kąpać małego w nadmanganianie potasu :tak: zamiast płynów i olejków w wodzie ...:tak: to się nazywa: kalium hypermanganicum galena, rozpuszcza się tak by kolor wody był bladoróżowy, trzeba rozcieńczac bo skóra przy większym stęzeniu może ulec podraznieniu :tak: ale działania ma super, łagodzace, odkażajace i ściagajace :)

Ja tez Piotrusia kapałam w nadanganianie potasu i pomogły te kąpiele, teraz kapiemy w oiliatum i jest oki:-)

A skad ja mam wziasc parafine w tej anglii??!!nie wiem czy tu maja cos takiego, a co do poloznych to mi w szpitalu mowily jak wychodzilam zeby niczym nie smarowc przez pierwsze pare tygodni i kapac co 4 dni...Kevinka wykapali mi dopiero jak i sobote urodzilam o 20.30 to w poniedzialek rano...:wściekła/y:i to po moich prosbach i nagonkach dopiero:wściekła/y:

Bo tam uwazaja ze to jest bariera naturalna i dlatego nie kapia dzieci po urodzeniu:tak:moja bratowa tez o tym mowila:tak:

U mnie Lidkę też wykapali dopiero następnego dnia- tzn bardziej ochlapali woda niż wykąpali- jeszcze w domu miała tą maź płodową w pachwinkach. Ale moim zdaniem to dobrze, nie chciałam żeby jej ją zmywali. W domu tez nie kapiemy małej codziennie ale co 2 dni- codziennie tylko buzia, pupa i rączki. Tak nam zaleciła połozna.
No i do kąpieli też kalium a po kąpieli smarujemy tylko pupę niveą tą do pupci. Na razie nie narzekam na skórkę małej więc chyba jej pasuje taka forma higieny;-)

ja już wypróbowałam oilatum, emolium i balneum i najbardziej pasuje nam oilatum. do pupci linomag (nie widzę lepszego, Danielek ze względu na to, że często robił kupki, miał odparzoną skórę - tylko linomag sobie z tym poradził), paszki, pachwinki i szyjkę pudrujemy i raz na 3 dni smarujemy się mleczkiem z nivei.

ja już wypróbowałam oilatum, emolium i balneum i najbardziej pasuje nam oilatum. do pupci linomag (nie widzę lepszego, Danielek ze względu na to, że często robił kupki, miał odparzoną skórę - tylko linomag sobie z tym poradził), paszki, pachwinki i szyjkę pudrujemy i raz na 3 dni smarujemy się mleczkiem z nivei.

Jak sie spisuje puder na szyi?

Bo tam uwazaja ze to jest bariera naturalna i dlatego nie kapia dzieci po urodzeniu:tak:moja bratowa tez o tym mowila:tak:
Tu w Irlandii tez nie kapia dzieci po porodzie i zalecaja jak najzadsze w pierwszym miesiacu zycia. Ja kapie od powrotu do domu codziennie (mimo ,ze Max strasznie boi sie wody :) Jedyniew pozycjina bok mozna go do niej wsadzic).
Uzywam "elave" do mycia i wazeline do pupy. Cialko smaruje oliwka "bambino" i nie mamy ani jednego odparzenia , ani jednego pryszczyka.
Mimo ,ze Max jako pol irlandczyk ma jasna i wrazliwa skore.

reklama
Do góry