reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja naszych maluszków od A do Z ...

Zosia jeszcze czkawki nie miała, może za szbko, bo dziś 4 doba nasza :) pępuszek wycieram w około wacikiem i patyczkiem do ucha i wtedy psikam 3 razy Octeniseptem. Ja kąpie codziennie i nie wyobrażam sobie inaczej.

asia - pielegniarka mówła żeby zawsze myć do dołu. Więc myję i wycieram chuteczkami, bo leci taki biały śluz jeszcze. Do spania ukłądam na pleckach i na boczkach z główką w różne strony, żeby się ładnie układała.
Ehh... sporo tego wszystkiego....

reklama
z 2 godzinki byliśmy bo pojechaliśmy do parku na biskupin aż, chłopaki grały w piłe a ja z mała chodziłąm sobie po parku, łądnie spała ciepło było więc myśle że jej nie zaszkodzi, musiałąm tlyko zrobić przerwe na karmienie. dzisiaj też pewnie wyjdziemy na dłużej puki ładna pogoda.

u nas położna dopiero jutro przyjdzie :( bo naurlopie była, ale wyczytałąm żeby nie czyścić tego co tam jest między wargami, ale tak takie napakowane mi się wydaje tego wszystkiego że już sama nie wiem :(

My też kompiemy codziennie ale to dopiero drugi raz :-D.Do wody wlewam Olilatum i taką wodą tylko myje.Kompiemy małegow waniennce ,
Co do spania to mały śpi na boczku a czasem zdarzy się na wznak ;-)
Co do czkawki mój Bartuś jak wrócił do domu ma ją dosyć często i najczęsciej łąpie go zaraz po odbiciu albo jak załapczywie je i nałyka się powietrza.
Ja narzie pępuszek przzemywam wodą z mydełkiem a czasem po kąpieli przemyje gazikiem Leko.

wrześniowa nam pediatra mówiła, żeby nie odciągać całkiem u takiego maluszka, bo można ponadrywać i wtedy jest problem (nefrolog podobne miała zdanie, pokazała tylko, jak to zrobić, żeby umyć siusiaczka bez całkowitego ściągania napletka)
asia fajna pogoda wam się trafiła :)

Wrześniowa z tym ściąganiem napletka to chyba teraz jeszcze za wcześniej.Mnie się wydaje że to za kilka miesięcy dopiero ale słyszałam też opinie by tego nie robić ;-)
Co do pielęgnacji cipci to czyścić tylko we wnątrz jak jest kupka to lekko rozchylić wargi i husteczką przetrzeć.Czasem między wargami moze być taka biała wydzielina to nie czyśćić tego bo to jest też taka ochrona ;-)
Asu tak jak bebzonik napisała myc od góry do dołu ;-)
Oj jak ja bym chciałą już na spacerek wyjść ;-) siostry też doczekać się nie mogą.

my tez już na spacerku pierwszym byłyśmy wczoraj tak 20 min.
dzis już dłużej bo 1 godzine ale zapowiada sie ładny tydzień wiec pewnie bedziemy całymi dniami przesiadywac na zewnątrz.

Zazdroszczę Wam pięknej pogody na spacery, korzystajcie póki można:-)
Co do pielęgnacji dziewczynki to ja wycieralam maz miedzy wargami woda przegotowana, tak jak należy u każdej kobiety od góry do dołu,nigdy odwrotnie.
O napletku Polozna mówiła żeby nie ściągać jedynie raz w tygodniu delikatnie odciagnac ale nie do końca. Myśle zreszta ze zaprezentuje nam obsługę jak będzie na wizycie po porodzie;-)

no dokładnie z góry na dół i nie wycierać tego białego śluzu u dziewczynek..
ja też kupiłam oilan do kąpieli i dzisiaj już w tym było..i nawet bez płaczu, bo pierwsze dwa razy Ada nie była zachwycona..
My też dzisiaj 2h na spacerze, wczoraj też ponad godzinę, a w sumie był to 1-szy spacer, ale jak ładnie to czemu nie chodzic? dzisiaj było u nas bardzo gorąco, nie wiedziałam jak małą ubrać...

Co do ubierania to ja wyznaje zasadę ze najlepiej ubierać na cebulke i jedna warstwę wiecej niż ubieramy na siebie. Lepiej jak dziecko jest trochę wychlodzone niż przegrzane... Nigdy nie zapomnę jak z miesiąc temu w wielkim upale spacerowalismy po rynku a obok nas dziecko w wózku w kombinezonie polarowym i przykryte grubym wlochatym kocem... Nie chce nawet zgadywac co jeszcze miało pod spodem...
Ja np. dziś 28 stopni ubralabym Leosia w body,bawelniane spodenki i skarpetki a na główkę bawelniana cienka czapeczke. W zapasie byłby polarkowy cienki kocyk.

reklama
Do góry