reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja naszych maluchów

Mój Szymek też przy kąpieli wrzeszczy. Może i ja spróbuję z wodą cieplejszą niż zalecana;-)
Zmieniam mu pieluszkę po karmieniu, bo wtedy on sobie ogląda coś tam a ja mogę spokojnie zmienić pampka;) Mój synek on wczoraj zaczął robić mamie numery i dwa razy posikał się przy zmianie pieluszki, teraz muszę pieluchą go przykrywać, żeby ciuszków nie zasikiwał:-)
U nas smok działa właśnie jak cyc. Uspokaja się przy nim, a kiedy jest już mu dobrze, to wypluwa. Zmieniłam wczoraj smoka na inny i częściej ssa teraz go i nie ma paniki.
W nocy jak Szymek spać nie chce, to robię mu ciut mleka do butelki i on ssie sobie butelkę ( mleka nie pije) i zasypia w ten sposób, chociaż dzisiaj nas oszukał i to nie pomogło:dry:
Też zdziwiłam się, że taki maluch potrafi 7 h nie spać w zasadzie tylko czuwać i co godzinę cyc, pielucha, przytulanko.

reklama
Ja też daję Bartusiowi mońka. Nie uważam, żeby to coś złego było, zwłaszcza, ze teraz są najróżniejsze smoczki o możliwych kształtach i nie zaburzają ssania.
Mój Synek lubi się kąpać tylko podobnie jak u Was-jak się Go wyjmuje z wody, to jest taki krzyk i wyciąganie rączek jak przy narodzinach:-). Kiedy się Go opatuli ręcznikiem, uspokaja się.
Justys u nas wczoraj w ciągu dnia Mały prawie wcale nie spał, za to w nocy elegancko obudził się o 1 a potem o 4 na jedzonko. Dziś też ładnie śpi, odsypia :-), bo gazy Go nie męczą chyba. Ciekawe jak w nocy będzie:-).

Mój synek od urodzenia ma bardzo suchą skórę. Kupiliśmy Emolium do kąpieli, ale to nic nie daje:-( Dzisiaj zauważyłam, że na nóżkach skórę normalnie ściągnąć można, tak się przesusza:-( Macie jakieś złote środki, rady na skórę u maleństwa?

Justyś moja malutka też ma bardzo sucha skórę, miejscami to aż ranki się robią :-(, ale ja smaruję Mustella i widzę poprawę, dwa razy dziennie całe ciałko smaruję. A ta pierwsza skórka też musi się złuszczyć.

Dziewczyny, a czy Wasze maluchy też tak mają, że np. cały dzień spią? Mojej zdarza się 6h bez przerwy i żadne formy wybudzania nie działają. Oszaleję już z nerwów, bo może jej zimno, a może chora...
Po tym przeczyszczeniu, które jej zafundowałam prawie cały czas śpi. Budzi się na 10 min, ale jak dostaje butlę to od razu zasypia i widzę, że jest taka wycofana dzisiaj :-(. Zjadła tylko 2 x 30 ml. Kurcze, a taka mądra byłam przed porodem, mnóstwo teorii zapierałam się, że żadnych rad nie potrzebuję. A teraz chcę kogoś "mądrego" obok mnie.

Ostatnia edycja:
Mój synek od urodzenia ma bardzo suchą skórę. Kupiliśmy Emolium do kąpieli, ale to nic nie daje:-( Dzisiaj zauważyłam, że na nóżkach skórę normalnie ściągnąć można, tak się przesusza:-( Macie jakieś złote środki, rady na skórę u maleństwa?

u nas tak samo, neonatolodzy przez 3 tyg. nic niczym nie kazali smarowac - zadnych kosmetyków, pediatra na patronazu mówiła nam, ze u noworodka to normalne tzw. "skóra węza" - ten, jak wiadomo zrzuca skore co jakis czas, nasze noworodki tylko raz na szczescie

Justys u naszego Bartusia zdiagnozowali suchą skórę i rzeczywiście schodzi mu na nóżkach, rączkach i oczkach szczególnie(tu można ją płatkami ściągać). Ja jak smarowałam parafiną to było ok, ale to podobno nie można długo stosować. Teraz po kąpieli w oilatum soft smaruję mu skórę kremem ziajka, nawilża i natłuszcza bez pozostawiania jakiś śladów. Dla mnie ten Oilatum jest dobry.Mam zamiar kupić jakąś oliwkę nivea jak Mały miesiąc skończy, to masaże będę mu robiła.
Mojej koleżance położna zaleciła oliwką zwykłą natłuszczać i ścierać pieluszką lub ręcznikiem, jak jej ta skóra u synka schodziła.

Donia 6h to sporo ale może Małej potrzeba tego snu. Ciekawe jak na wadze przybiera. Bo jak przybiera prawidłowo, to ponoć nie trzeba specjalnie wybudzać. A co do wody to ja robię mleczko z przegotowanej wody z filtra dafi.

Ostatnia edycja:
Justy
mój też miał suchą skórę szczególnie na nóżkach, mimo kąpieli w emolinum. Pomogły dwa smarowania po kąpieli parafiną. Dodatkowo nóżki smarowałam przy każdym przewinięciu. Teraz już nie smarujemy i skóra okej. U mnie prawdopodobnie ta sucha skóra była wynikiem długiego naświetlania z powodu żółtaczki.

Donia 6h to sporo ale może Małej potrzeba tego snu. Ciekawe jak na wadze przybiera. Bo jak przybiera prawidłowo, to ponoć nie trzeba specjalnie wybudzać. A co do wody to ja robię mleczko z przegotowanej wody z filtra dafi.

Alice właśnie problem w tym, że nie przybiera prawidłowo, a dzisiaj jest bardzo osowiała, nawet nie płacze jak ma kupkę. Nie chcę jechać na IP bo tam choróbska i będą ją kłuli. Jeju niech ten dzień się już skończy a jutro niech Amelcia obudzi się w norlamnym nastroju :-(

reklama
Alice właśnie problem w tym, że nie przybiera prawidłowo, a dzisiaj jest bardzo osowiała, nawet nie płacze jak ma kupkę. Nie chcę jechać na IP bo tam choróbska i będą ją kłuli. Jeju niech ten dzień się już skończy a jutro niech Amelcia obudzi się w norlamnym nastroju :-(

no chyba trzeba poczekac do jutra - po tym przeczyszczeniu trudno, aby znów jadła normalnie, zolądek na nowo się przyzwyczai i jutro znów bedzie OK:)

Do góry