reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielegnacja Naszych Kwietniowych Maluszkow .

U takich małych dzieciaczków to ta skóra się często łuszczy. Ja miałam na początku smarować oliwką, potem balsamem, ale tak naprawdę to i tak ta skóra była sucha, aż po prawie 3 tygodniach jak się wszystko złuszczyło to skórka jest jak nowa (bo w sumie to jest nowa :) Więc chyba trzeba zalecić trochę cierpliwości :)

reklama
g_agnes ja kąpię młodego codziennie choć nie zawsze mu się to podoba, ale po kąpieli wydaje mi się, że jest bardziej zrelaksowany i szybciej nam zasypia wieczorem:)

Byłam z Wandzią na wizycie patronażowej u pediatry i tez skarzyłam się na suchą skórę która się nieladnie łuszczy. Szczególnie na rączkach i stopach. Kazała mi poczekać kilka dni i kąpać codziennie używając emolium bądź balsamu z oliwką. Jeżeli suchość nie ustapi to dostałam receptę na maść natłuszczającą i nią smarować córeczkę. Czekam do poniedziałku i wykupię receptę.
Noworodki złuszczają naskórek i jeżeli nie trwa to za długo to jest normalne. Do miesiąca powinno wszystko ustąpić.
agnes myśmy kapali co drugi dzień do ukończenia 2 tygodnia życia a teraz już codziennie od wtorku.

A sprobujcie smarowac dzieciaczki oliwa z oliwek :-) Tylko nie extra vergine(czy jak to sie pisze), bo podobno sie klei :tak:

U nas poprawa :-) 2 razy wysmarowalam mlodego wazelina w tych najsuchszych miejscach i skorka luszczy sie tylko na buzce. Do kapieli dodaje tylko kilka kropel parafiny. U nas kazali kapac tylko w wodzie przez 6 tygodni, pozniej stosowac jakies kosmetyki.

Dziewczyny, a kladziecie maluchy na brzuszku?

aga_cina ja kładę Tymka na brzuchu od pierwszych dni w domu. Najpierw na kilka minut kładłam a teraz to nawet ok. pół godziny tak sobie leży i bardzo to lubi.

agacina ja klade na brzuszku jak mala ma kolki jesli nie jest az tak zle to ladnie zasypia na brzuszku i spi tak pare godzin do nastepnego karmienia:)))) z tym ze tak klade tylko w lozeczku i zaraz wlaczam monitor oddechu, bo ponoc na brzuszku czeciej ie zdarza smierc lozeczkowa nic w innych pozycjach

Od poczatku kapiel w emolientach, potem smarowanie oliwka i juz teraz skorka jest bardzo ladna, nawet raczki i nozki juz prawie doszly do iebie:)

Dziewczyny-ta sucha skora to norma i przejdzie po jakims czasie. Ja smaruje oliwka J&J i jest poprawa choc wciaz nie jest idealnie.
Agacina-ja czasami klade Antosia na brzuszku ale na krotko, generalnie spi na pecach, czasami lubi polezec na brzuszku i zaczyna cwiczyc podnoszenie glowki, latwiej mu sie tez beka w takiej pozycji :-D

reklama
ja smaruje małego oliwką z bambino i skóra jest już coraz lepsza a po porodzie odchodziła mu płatami...
na brzuszku się kładziemy ale nie na długo bo jak się mały zmęczy podnoszeniem głowy to podnosi głośny alarm :-D ale nie pozwoliłabym mu spać na brzuchu!!!

Do góry