reklama
u mnie w rodzinie wszyscy bracia stosowali dla swoich dzieci oliwe z oliwek, ale to jak już dzieci były większe. Takie samo ma zastosowanie jak każda oliwkaJa też zamierzam kupic sudocrem i bambino.Jak będą uczulały to zmienię.Ale najwiecej dobrych opini słyszałam własnie o bambino i nie są drogie jak inne.
Chusteczki do pupci kupiłam rosmanowskie zobaczymy.
Podobno też dobrze zaczynać od oryginalnych pampersów bo najlepiej chłoną kupkę( ktora podobno na początklu jest rzadka), a pozniej mozna się przerzucić na tańsze bo drogie trochę te oryginały...
Ktos pisał o oliwie z oliwek do smarowania dzidziusianie wydaje się Wam to już lekką przesadą.Wiem , wiem tam nie ma chemi no ale...
malina1979
;)
ja używałam oliwy z oliwek i mączki ziemniaczanej do pielęgnacji mojej córki. Ona była na początku na wszystko uczulona. Specjalnie zadowolona nie byłąm, a efekt uboczny jest taki, że do sałatek używam oleju, bo nie jestem w stanie jeść oliwyjej zapach kojarzy mi się z niemowlęcą kupą
![]()
Współczuję

Jedno jest pewne, skóra szybko się przyzwyczaja do natłuszczania, może lepiej tego unikać?
Uleńka_79
Listopadowa Mamusia
Cześć dziewczynki
A ja słyszałam od położnej i od mam, żeby dzieciątko myć albo mydełkiem i po kąpieli oliwką, ALBO (i ten sposób ja wybrałam) - kapiel z dodatkiem płynu do kąpieli Oliatum i po kąpieli już nic, bo sam płyn ma w sobie właściwości nawilżające m.in. parafinę.
Jeżeli chodzi o pępuszek to najlepiej gaziki jałowe nasączyć 70% spirytusem (w aptece na zamówienie jest robiony a jak nie - kupujemy w alkoholowym i rozrabiamy 2 do 1).
Oczka przemywać solą fizjologiczną, koleżanka na początku przemywała też tym pupkę, siusiaka, buzię, paszki - po kąpieli.
Do pupki Bepanthen a jakby co Sudocrem. O mące ziemniaczanej też słyszałam.
Szampon do włosków po 1 msc życia, chociaż na szamponie Oliatum chyba nie ma ograniczenia.
I pamiętajmy na początku żadnego Johnson&Johnson!!! ;-)
A ja słyszałam od położnej i od mam, żeby dzieciątko myć albo mydełkiem i po kąpieli oliwką, ALBO (i ten sposób ja wybrałam) - kapiel z dodatkiem płynu do kąpieli Oliatum i po kąpieli już nic, bo sam płyn ma w sobie właściwości nawilżające m.in. parafinę.
Jeżeli chodzi o pępuszek to najlepiej gaziki jałowe nasączyć 70% spirytusem (w aptece na zamówienie jest robiony a jak nie - kupujemy w alkoholowym i rozrabiamy 2 do 1).
Oczka przemywać solą fizjologiczną, koleżanka na początku przemywała też tym pupkę, siusiaka, buzię, paszki - po kąpieli.
Do pupki Bepanthen a jakby co Sudocrem. O mące ziemniaczanej też słyszałam.
Szampon do włosków po 1 msc życia, chociaż na szamponie Oliatum chyba nie ma ograniczenia.
I pamiętajmy na początku żadnego Johnson&Johnson!!! ;-)
a co do oczek to kupujecie jakis roztwór cz zwykła ciepła woda....
do oczek - sól fizjologiczna

Kasiiula
mamusia Pawełka :)
dziekuje za opinie...
a co do oczek to kupujecie jakis roztwór cz zwykła ciepła woda....
sól fizjologiczna
http://alejahandlowa.pl/tr/produkt/...plyn-do-przemywania-oczu-olsztyn_2063205.html
U nas oliwka Bambino wysuszała bardzo skórę Zuzi, ale krem ochronny Bambino uważam za niezastąpiony. Uzywałam go własnie na zmiane z Sudokremem bo Sudokrem jest leczniczy i wolałam nie przyzwyczajac do niego pupci
A Bepanthen jest tez dodatkowo do piersi jak dzidzius rany porobi, ja dostałam próbke ze szpitala i uzywalam juz tam i bylo jak reką odiął
Własnie znalazlam jeszcze tą próbkę i jestem przeszczęscliwa (jeszcze nie jest przeterminowana nawet:-))
Ktos pisal o smarowaniu spirytusem po kąpieli, z tego co wiem to nie wolno tego robic, jak Zuzia miala 2 miesiące i sie przeziebila to lekarka pozwoliła jedynie smarowac stópki mascią kamforową.

A Bepanthen jest tez dodatkowo do piersi jak dzidzius rany porobi, ja dostałam próbke ze szpitala i uzywalam juz tam i bylo jak reką odiął

Ktos pisal o smarowaniu spirytusem po kąpieli, z tego co wiem to nie wolno tego robic, jak Zuzia miala 2 miesiące i sie przeziebila to lekarka pozwoliła jedynie smarowac stópki mascią kamforową.
reklama
mi położna odradziła od razu rozrabianie samodzielne spirytusu z monopolowego. Jeżeli rozrobisz za mocno - skóra się wysuszy i może być uczulenie, a za słaby roztwór nic nie zdziala. Najlepiej poprosić lekarza rodzinnego o wypisane recepty na spirytus 70%. I po pielęgnacji kikuta, przykryć jałowym gazikiem, aby nie zaczepiał o pieluszkę.
Jeżeli chodzi o kosmetyki, to będe ich używala jak najmniej, żeby nie zabić naturalnej bariery ochronnej skóry dzieciaczka. Do kąpieli Oilatum lub polski odpowiednik Emolium, w razie potrzeby ( w co wątpię ) oliwka (hipp albo bambino), sudocrem no i do codziennej pielęgnacji pupki - krem nawilżający bambino.
Jeżeli chodzi o pieluchy - to tak jak u nas z podpaskami. Jednej dobre są takie a drugiej inne. Ja na początek - Happy. Są tańsze, a często będzie trzeba je zmieniać. Pampersy na lato, bo są cieńsze od pozostałych. No i jak najmniej chusteczek mokrych. Najlepiej przy przewijaniu myc pupkę i narządy wodą z mydłem lub samą wodą. A chusteczki - w gościach i poza domem.
To sa info od mojej położnej i doświadczonych mam.
Jeżeli chodzi o kosmetyki, to będe ich używala jak najmniej, żeby nie zabić naturalnej bariery ochronnej skóry dzieciaczka. Do kąpieli Oilatum lub polski odpowiednik Emolium, w razie potrzeby ( w co wątpię ) oliwka (hipp albo bambino), sudocrem no i do codziennej pielęgnacji pupki - krem nawilżający bambino.
Jeżeli chodzi o pieluchy - to tak jak u nas z podpaskami. Jednej dobre są takie a drugiej inne. Ja na początek - Happy. Są tańsze, a często będzie trzeba je zmieniać. Pampersy na lato, bo są cieńsze od pozostałych. No i jak najmniej chusteczek mokrych. Najlepiej przy przewijaniu myc pupkę i narządy wodą z mydłem lub samą wodą. A chusteczki - w gościach i poza domem.
To sa info od mojej położnej i doświadczonych mam.

Podziel się: