reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielegnacja naszych kruszynek

my tez podajemy witaminke K, a teraz od 3 tygodnia zycia podajemy dodatkowo witaminke D.... tylko ze nam to lekarz przepisał....
Nam tak samo. pediatra w szpitalu napisał to w zaleceniach i pozniej jeszcze polozna powiedziala to samo.jeżeli chodzi o kąpiele - nie przegotowuję wody. Woda przegotowana jest dla alergików skornych. Tak mi lekarz powiedział. Zwykla, ciepła kranówka ;-)

reklama
A powiedzcie mi jak z raczkami i stopkami dzieciaczkow?
Bo moja mala ma ciagle zimne dlonie i stopy. A ja juz ja tak cieple, ze bardziej sie nie da :eek: Dzis polozna powiedziala zeby moze jeszcze zalozyc druga pare skarpetek na stopki. no i tak zrobilam, ale niewiele to daje :-(

mojemu synkowi tez schodzi skora z raczek ale to podobno normalne,
za to nie wiem czy to normalne jak synek ma codziennie czkawke nawet ze 3-4 razy?
nam lekarz wit K nie przepisal :eek: a wit D3 kazal brac po 15 dniu zycia 1 raz dziennie 6 kropelek,,, nie za duzo? dalam mu pierwszy raz wczoraj i zwymiotowal :zawstydzona/y:

Bo moja mala ma ciagle zimne dlonie i stopy. A ja juz ja tak cieple, ze bardziej sie nie da :eek: Dzis polozna powiedziala zeby moze jeszcze zalozyc druga pare skarpetek na stopki. no i tak zrobilam, ale niewiele to daje :-(
u mnie tak samo raczki i nozki zimne ale ja wycfanilam ze jak naloze skarpetki na spiochy to nic nie daje wiec nakladam skarpetki a spiochy na gore i ma cieple nozki :) a raczki jak ma zimniejsze okrywam kocykiem badz nakladam rekawiczki :) podobno najlepeij sprawdzic kark dzidzi i wtedy wiadomo czy zimno jej czy nie.... sprawdz moj sposob na stopy :) nam pomaga

U Zuzi wczoraj odpadł pepek i była połozna i widziała go - wszystko jest w porządku. Pepuszek schowa się za jakis czas. Będzie odstawać jeszcze przez jakiś czas.

Dziewczyny, witaminę K i D podajecie przed czy po jedzeniu?
mi połozna kazała dawac przed jedzeniem żeby maluch od razu"zajadł" bo one są obrzydliwe w smaku.

Dziunka
To normalne ze niemowlaki mają zimne dłonie i stopy bo układ krążenia nie jest jeszcze w 100% sprawny, ale nie świadczy to o tym że dzieciaczkom zimno... jeśli kark lub/i klatkę piersiowa dzidzia ma ciepłą znaczy że wszystko OK. :tak:

Dziunka
To normalne ze niemowlaki mają zimne dłonie i stopy bo układ krążenia nie jest jeszcze w 100% sprawny, ale nie świadczy to o tym że dzieciaczkom zimno... jeśli kark lub/i klatkę piersiowa dzidzia ma ciepłą znaczy że wszystko OK. :tak:

To dobrze.
Bo ja to juz mam wrazenie, ze Asie zaniedbalam, ze jest wyglodzona, wychlodzona i cholera wie co jeszcze. Wogole to mam juz dosc. I pomyslec ze to jest moje drugie dziecko :eek: a ja zachowuje sie jakby bylo pierwsze. Nawet moj A wykapal mala, a ja sie balam i nie chcialam wogole kapac, bo nie wiedzialam jak mam ja, taka kruszynke wytrzec :szok:

ja tez zaczelam stosowac oliatum, ale mam wrazenie, ze zamiast lepiej jest duzo gozej, :( wczesniej przez pierwszy tydzien mylam po prostu woda i mydelkiem dla niemowlat, ale pozniej przyjechali rodzice i nawiezli mase kosmetykow, ponoc hipoalergicznych, nivea i niestety zaczely sie problemy. nivea juz odstawilam i zastanawiam sie nad odstawieniem oliatum, bo moja Kianka na buzi zaczyna miec jedna wielka ranke - nie dosc ze sie luszczy i w tym miejscu skora bardziej czerwona to doszly czerwone krosteczki. nie wiem czy to czyms smarowac. tu oczywiscie nic mi nie poradza, bo zalecaja tylko wode i ewentualnie mydelko dla niemowlat...

ja tez zaczelam stosowac oliatum, ale mam wrazenie, ze zamiast lepiej jest duzo gozej, :( wczesniej przez pierwszy tydzien mylam po prostu woda i mydelkiem dla niemowlat, ale pozniej przyjechali rodzice i nawiezli mase kosmetykow, ponoc hipoalergicznych, nivea i niestety zaczely sie problemy. nivea juz odstawilam i zastanawiam sie nad odstawieniem oliatum, bo moja Kianka na buzi zaczyna miec jedna wielka ranke - nie dosc ze sie luszczy i w tym miejscu skora bardziej czerwona to doszly czerwone krosteczki. nie wiem czy to czyms smarowac. tu oczywiscie nic mi nie poradza, bo zalecaja tylko wode i ewentualnie mydelko dla niemowlat...
Na łuszczącą się skórkę wypróbowałam już Hipp, Nivea, Oillan i Bepanthen. Wracam do przegotowanej wody i żadnych smarowideł, bo widocznie wszystko samo musi się unormować, a chemia tu raczej nie pomoże.

reklama
ale to wszystko zależy czy karmisz piersia czy mieszanką. Bo przy mieszance się nie podaje
a ja karmię tylko mlekiem modyfikowany i dziś była pediatra na patronażu i przepisała receptę na Vita D! powiedziała, że w zimę lepiej dawać, a to Vita D ma mniej jednostek niż inne preparaty z witaminą D, więc mam dawać Martynie

Do góry