reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja dziecka

Oj tak i jeszcze piącha w buzi. Sprawdź czy nie idą jej zęby (powinny dolne jedynki) bo u nas chyba idą.

reklama
U nas, tak na moje oko (mogę się mylić, bo nie mam w tych sprawach jeszcze doświadczenia) to będę gorne jedynki. Nie za bardzo wiem jak to rozpoznać, a pediatrze nie przyszło na razie do głowy zajrzec Myszy do dzioba. Na razie dziąsła dolne normalnie wyglądają, w każdym razie są dużo miękciejsze niż górne, a górne mega twarde i białe. A moze takie mają być ???

czyżby i u nas zęby? Tosia zasliniona i zabąbelkowana, piastki w buzi, niespokojne noce, popłakuje jak tylko ma okazje, ogólnie jest marudna, średnio z podajnika chce jeść... hmmm...

eeee no co wy mamuśki, z moich obserwacji wynika że co drugie lutowe dziecię sie intensywnie ślini i wkłada piąstki do dzioba,łącznie z moim, ale to nie oznacza chyba że zęby idą... ??? moje też się ślini i piąstki traktuje jak smoczek ale ja tam zębolków nie widu... poza tym podobno najpierw idą dolne jedynki... hmmm ::)

OPIS: ząbkowanie, czyli wyrzynanie się zębów mlecznych, przebiega u większości dzieci bez zaburzeń; jest to naturalny proces, którego przebieg jest w znacznym stopniu przewidywalny, jednak u poszczególnych niemowląt może się nieco różnić;

* zęby mleczne:
o ząbkowanie zwykle rozpoczyna się około 5-7 miesiąca życia, a kończy na przełomie 2-3 roku życia,
o pierwsze wyrzynają się siekacze środkowe dolne, następnie dwa lub cztery siekacze górne, a po nich siekacze boczne dolne,
o po kilku miesiącach pojawiają się pierwsze zęby trzonowe (dolne - około 12 miesiąca życia, górne-okoto 14 miesiąca życia),
o po wyrżnięciu się kłów w 16-18 miesiącu życia wyrzynają się w 20-24 miesiącu życia drugie zęby trzonowe,
o mniej więcej u 25% zdrowych dzieci ząbkowanie jest opóźnione: pierwsze 4-6 zębów pojawia się tuż po ukończeniu pierwszego roku życia,
o wcześniaki ząbkują zazwyczaj zgodnie ze swym wiekiem ciążowym, a nie kalendarzowym; jeśli ząbkowanie jest znacznie opóźnione, dziecko należy skierować do stomatologa dziecięcego;
* zęby u noworodków:
o 1 na 2000 noworodków rodzi się z obecnym już co najmniej jednym zębem (wydaje się, że jest to zjawisko występujące rodzinnie),
o zęby noworodkowe mogą być luźno osadzone, jednak w większości przypadków są to prawidłowe mleczne siekacze środkowe dolne, które pozostają do czasu naturalnej utraty zębów mlecznych,
o mniej więcej u 18% spośród dzieci z zębami noworodkowymi obserwuje się obecność niewielkiego owrzodzenia w okolicy podjęzykowej,
o ze względu na ryzyko zaaspirowania większość stomatologów dziecięcych zaleca wybiórcze usunięcie luźno osadzonych zębów, aczkolwiek nadal wzbudza to kontrowersje.

OBJAWY:

* u większości dzieci ząbkowanie przebiega prawidłowo, bez patologicznych objawów klinicznych,
* nasilone ślinienie i ssanie palców pojawia się około 3-4 miesiąca życia; jest to jednocześnie okres wzmożonej stymulacji wydzielania śliny na drodze ręce-usta,
* na obrzękniętym dziąśle, nad obszarem wyrzynającego się zęba, może się pojawić niewielka czerwona lub biała plamka,
* czasami pojawia się niewielki stan zapalny lub krótkotrwałe krwawienie z dziąsła,
* dziecko może być niespokojne, zwłaszcza w okresie wyrzynania się pierwszego zęba, zębów trzonowych lub gdy kilka zębów wyrzyna się jednocześnie,
* niektórzy rodzice bserwują u swoich dzieci w okresie ząbkowania: drażliwość, niepokój, zaburzenia snu, niechęć do jedzenia lub zmianę rytmu karmienia, obecność wydzieliny z nosa, niewielki kaszel, wysypkę na bródce, gorączkę, biegunkę, pociąganie się za ucho i ocieranie policzkiem o posłanie; brak jednak podstaw, aby sądzić, że przyczyną tych objawów jest ząbkowanie; w związku z tym zarówno rodzice, jak i lekarze powinni szukać innej ich etiologii, aby nie przeoczyć współistniejącej choroby.

LECZENIE:

* postępowanie obejmuje, jeśli jest to konieczne, leczenie objawowe oraz dokładne poinformowanie rodziców o istotnych szczegółach dotyczących ząbkowania,
* dziecku należy zapewnić bezpieczne zabawki (np. odpowiednie kółko z tworzywa sztucznego) przeznaczone dla niemowląt w okresie ząbkowania lub gryzaczek,
* jeśli przynosi to dziecku ulgę, to obrzęknięte dziąsła można masować,
* dziecku można podawać do picia chłodne płyny, należy jednak unikać pokarmów lub zabawek o temperaturze poniżej 0°C, mogą one bowiem spowodować termiczne uszkodzenie delikatnych dziąseł dziecka,
* niektórzy rodzice podają dziecku do gryzienia grzanki, herbatniki, krakersy, wymaga to jednak pilnej obserwacji dziecka, gdyż może grozić zadławieniem,
* nie należy używać w nadmiarze żeli i płynów przeznaczonych do stosowania w okresie ząbkowania,
* nie stosować alkoholu!,
* jeśli wystąpi niewielka gorączka, której towarzyszy wzmożona drażliwość dziecka i stan zapalny dziąseł (a wymienione wcześniej środki nie są skuteczne), to można stosować okresowo paracetamol w odpowiedniej dawce,
* na dziąsłach mogą się pojawiać niewielkie krwiaki o wyglądzie niebieskawych torbielek; większość z nich nie wymaga leczenia, należy się jednak upewnić, czy nie współistnieją inne objawy, które mogłyby świadczyć o zaburzeniach krzepnięcia,
* niemowlęta karmione piersią w okresie ząbkowania mogą pod koniec karmienia zamiast ssać - żuć brodawkę; można je jednak nauczyć, aby jej nie gryzły, i kontynuować karmienie naturalne również po wyrżnięciu się zębów,
* rodzicom należy zwrócić uwagę, aby: unikali podawania słodkich produktów mających uspokoić dziecko, uniemożliwili dziecku kontakt z meblami malowanymi farbami zawierającymi ołów, nie zawieszali na szyi dziecka zabawek i gryzaczków.

Misia jestes niezastapiona :-* :-* :-*
Bartosz tez sie slini, piachy w buzi, maruda i na dodatek zeby mu dac teraz cyca to albo go uspac i dac cyca albo uspac jego czujnosc, zabrac szybko smoka i dopiero cyca (boshe co ja musze wyprawiac zeby to moje dziecko jadlo z cyca ??? ??? ???, juz czasami mi pomyslow bakuje) ale nie sadze zeby to bylo zabkowanie ::) ::) ::)

reklama
Do góry