reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Pielęgnacja dziecka

Ja od 2 tyg. znów Paulinę kąpię w krochmalu bo na ciele ma takie suche czerwone plamki (cos tak jak liszaj, tylko dużo bledsze) i nie bardzo wiem od czego. Czy to od warzyw w zupce? Na razie jadła: ziemniak, marchewka, pietruszka, kalafior (ale to na pewno nie od niego) z dodatkiem masła roślinnego (jego już zamieniłam na zwykłe masełko, bo może tam za dużo było jakiś konserwantów, utwardzaczy, itp.). No i zmieniłam mleko Bebiko na Nan. Może od tego?
Już sama nie wiem :(.

reklama
a nie jest czasem uczulona na bialko mleka krowiego? Jest w masle.
Sprobuj wyeliminowac i patrz czy sie poprawia stan skory.

Moj Mati dostal na glowie jakies pryszcze. Wygladaja jak tradzik. Dwa reflektory na czole i trzy na roznych czesciach glowki. Nie wiem od czego to moze byc.

Mika może to sprawka komarów lub meszek, teraz takie plagi grasują ;)
Dytek a z chemii do prania nic nie zmieniłaś ostatnio, albo kosmetyków do pielęgnacji Paulinki?

No wlasnie dziiaj w nocy pozarl nas komar. Ale sie na nim wyzylam, jak juz go znalazlam. Sciana do mycia, poduszka do prania, ale co tam!!!
My to my, ale Marcela znowu pozarl. Ma biedny na buzi 3 wielkie czerwone plamy, na uszku i na raczce. Smaruje Fenistil zelem, zawsze pomagal, ech, a chyba z 10 razy przegladalam pokoj jak Marcel zasnal i jesczze zani ja sie polozylam. Skad to cholerstwo sie bierze, niech juz spac idzie!!

Qrde, mam problema.
W związku z tym że rzadko młodemu uda mi się wcisnąc jakąś kaszę to i rzadko próbuje i nie zauważyłam tego wczesniej.
Krzysiek ma jakies kontaktowe uczulenie na mleko wszelkiego rodzaju, oprócz mojego. Próbowałam mleka modyfikowane różnych firm, różne kaszki a dzisiaj nawet dałam mu troche mleka krowiego - reakcja taka sama - czerwone plamy na buzi i wszędzie tam gdzie mleko dotknie (czasami wyglada to tak jak oparzenie pokrzywa) :(. Oczywiście schodzą po kilku minutach. Żadnych innych problemów typu wzdęcia, wysypka, brzydka kupa nie zauważyłam. Nie wiem co mam z tym zrobić.

Jak karmiłam tylko piesią to Paulina uczulenia na nabiał nie miała. I te plamki nie są w fałdkach, czy za uszami, tylko na pleckach, brzuszku, troszkę na ramionkach.
A chemii nie zmieniałam, bo na poczatku uczulał ją Bobas, zmieniłam na Jelp i cały czas na nim ciągnę. Już sama siebie przestałam kremowac na rekach i dłoniach (tam gdzie jest z nią kontakt).
Ostatnie co zmieniałam to masło roślinne na masełko zwykłe (ale spróbuje zupełnie je wyeliminowac), no i mleko modyf. Bebiko na Nan (ale to ona dostaje tylko raz dziennie). A może ja za dużo ogórków, czy pomidorów jem i ona się uczula ???

Dziusia- nie mam pojęcie co to jest? Nigdy o czymś takim nie słyszałam?
AskaK- podobnonajlepiej ugryzień komarów niczym nie smarowac i wtedy najlepiej się goją.

Dytek to ja już nie wiem co to może być, jak nie daje Ci to spokoju po prostu skonsultuj z lekarzem.
Tak jak Dziusia, trudno tu coś wykombinować, dziecko musi mleczko spożywać więc trzeba znaleźć na nie mądry sposób.
Aska a Marcelka to wogóle swędzi? Igunia była nieźle pokąsana i jej to nie robiło różnicy. Chociaż kiedyś coś innego niż komar ją ukąsiło w główkę, w tą tylną włochatą część, na której najczęściej leży, tarła okropnie główką o poduszkę. Częściej ją wtedy sadzaliśmy i kładliśmy na brzuszku, żeby nie podrażniała sobie tego miejsca i też bez żadnych kuracji samo się zagoiło ;)

dziusia a czy to jest ciepłe? młodemu moga robic sie takie plamki od ciepłego sprobuj na letnim...maluchy sa bardzo delikatne jesli chodzi o temperatury zarcia....
jesli chodzi o ukaszenia to najgorsze sa meszki po ich ugryzieniu jest czerwona krostka z obwolutka czerwona tez...lekarz ,mowil ze fenistilem jesli nie posmaruje sie od razu zaraz po ukaszeniu to juz nie ma sensu smarowac pozniej-samo zejdzie tylko wolniej....

Dytek takie plamki podobne do liszaja moga byc skazowe,ale mi alergolog mówił
ze podobne sa po pomidorach i bananach.

reklama
Do góry