reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pięlegnacja dziecka

reklama
Patka wszystko zależy od szpitala. W szpitalu w którym ja będę rodzić (tak miałam przy pierwszym porodzie) przy dziecku nie robisz zupełnie nic oprócz karmienia. Położne kąpią, przebierają a Ty odpoczywasz i cieszysz się maleństwem. Ale jest to szpital kliniczny, gdzie warunki są specyficzne i przynajmniej w Krakowie jest jedynym, który tak idzie matkom na rękę :)

Lindsay ale ja jestem bardzo wdzieczna za Twoje doswiadczenia i zartowalam z ta firma "Pampers"
Macie racje obydwie tzn Malgosia tez, trzeba wyprobowac,oby tylko malutka pupcia nie ucierpiala za bardzo ;)

wiesz Orzeszku ja czasami tak mam, ze nie lubie jakiejs firmy bo tak i nawet nie wiem czemu ,ale z pampersem mam same złe skojarzenia ( narobiłam sie w swoim zyciu jako opiekunka do dzieci :)), ale i tak kazda dzidzia sama zadecyduje co bedzie lubiła. beda jaja jak moj Synek ukocha sobie własnie pampersiki hihihi ;D

O rany Kaszu o której Ty siedzisz na necie ;) ;)

Orzeszku nawał jak to nawał, piersi twarde, bolesne, a synio nic tylko śpi ;D Najważniejsze to karmić z jednej piersi, dokładnie aż do końca, przed karmieniem dobrze ją rozmasować, a z drugiej piersi odciągnąć laktatorem tyle aby poczuć ulgę, nie więcej (mi na szczęście siostra laktacyjna mówiła w ml ile mam odciągnąć!). Następne karmienie odwrotnie, karmisz z piersi z której odciągałaś, a z tej drugiej odciągasz. Pomagają okłady z liści kapusty ;D

Małgosiu jeśli chodzi o dietę, no to cóż moge pić tylko gorzką herbatę i wodę niegazowaną, lepiej wodę. A jem tak: śniadanko kanapeczka z bułeczki z chudą wędliną drobiową, obiadek zupka lurka na masełku np. ryżanka, krupniczek ... bez śmietany, troszkę warzywek startych na tartce ..., drugie danie ziemniaczki, gotowany kurczaczek i marchewka gotowana, bez żadnych ulepszaczy, kolacja taka sama jak śniadanko. W międzyczasie sucharki bezcukrowe.
Pępek mam go przemywać 3x dziennie spirytusem 70%, nie wiem co chcesz wiedzieć więcej??
ubranka - jedna zmiana na dzień wystarczy w zupełności, możesz mieć jakieś zapasowe. Położne kąpały maluszki pod kranem wieczorem i wtedy ubierałam w świeże ubranka, tych zewn. np. pajacyk itp może być mniej. Mój mały nie ulewał więc wszystko OK. Ja zawsze przy karmieniu podkładałam pieluszkę tetrową i nic nam się nie brudziło. Aaa ważne nie pozwają w szpitalu obcinać paznokci więc trzeba mieć rękawiczki, albo lepiej skarpeki na łapki (skarpetki lepiej się trzymają ;))

Doxa no nie ma jak to w domu, co???
Ja Wam powiem, że po tych 4 pobytach w szpitalu podczas tej ciąży nabawiłam się już dosłownie szpitalo-fobii!!! :mad: :mad: :mad:
chciałabym, żeby się tak udało zajechać do szpitala przed samiusieńkim porodem, raz dwa urodzić i po trzech dniach do domciu..., ale jak będzie to się okaże...

dzieki Doxa za cenne rady, wiec laktator juz sie przydal ;) wlasnie tak myslalam, ze on wielka funkcje spelni niedlugo po porodzie, nawet mimo tego, ze karmic chcemy normalnie ;)

Jakies sery - np. zamiast tej wedliny - mozesz jesc?
I jak dlugo potrwa taka dieta, tak jak pisala Jolik kolo 3 tygodni??

Orzeszku laktator przydał mi się 2x: raz z powodu nawału, a dwa to przez kilka dni musiałam dodawać saszetkę BMF do pokarmu czyli ściągałam 50ml pokarmu mieszałam z proszkiem i dawałam dziecku. Laktator kupiłam dopiero w szpitalu, nigdy nie wiadomo czy się przyda, a wiedziałam że są do kupienia na miejscu i można wcześniej wypróbować więc nie kupowałam na zapas.

Dieta - zamiast wędliny mogę jeszcze jeść chudy biały serek. Ta ścisła dieta obowiązuje 7dni od CC, a potem dieta matki karmiącej ;)  Przez 1 m-c podobna do tej, ale już można jeść cukier, banana, pić rozwodnione soki owocowe, jabłuszko, zakwaszony nabiał ... I potem stopniowo wprowadzać kolejne produkty

Orzeszku a Jolik jak rodziła CC czy naturalnie?

reklama
nie wiem Doxa, nie wiem nic wiecej :(
napisala do mnie juz przed 8 rano,w dzien porodu, zaraz jej odpisalam, ze jak bedzie miala czas i ochote to niech napisze cos wiecej, bo wszystko potoczylo sie tak szybciutko, ale od tamtej pory nic wiecej nie pisala :(

Do góry