reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pięlegnacja dziecka

reklama
Jeśli chodzi o pępek to przede wszystkim w domu zdjąć z niego wszelkie opatrunki - o ile nie zrobili tego w szpitalu. Przemywać w 70% spirytusie (100% spirytus zmieszany z wodą - lyżeczka wody i 2 łyżeczki spirytusu) najlepiej jałowymi gazikami a jeszcze lepiej patyczkami do uszu. Niestety Leko nie zdają tu egzaminu, bo są za sztywne i za mało nasączone. Robić tak kilka razy dziennie, przy czym obserwować skórę wokół pępka żeby nie przedobrzyć i nie poparzyć jej zanadto. Pieluszki zakładać powyżej pępka i starać się go nie moczyć przy kąpieli - przynajmniej dopóki się nie zagoi. I głowa do góy :) nie taki diabełek straszny :D

Czasem dzieci "zanoszą się" z płaczu. Mojej małej na szczęście się to nie zdarzało, ale pracując z malutkimi dziećmi miałam z tym do czynienia. Wtedy najlepiej zrobić tak jak pisała Duralex
duralex pisze:
Atas wystarczy dziecko obudzić a jak to nie pomoze to należy je przechylić przez rękę plecami do góry i oklepać tak jak się robi gdy komuś coś stanie w gardle
lub po prostu dmuchnąć mocno w buzię - powinno poskutkować. Jeśli nie to tak jak pisała Małgosia dzwonić natychmiast po pogotowie

Masz rację Efunia. Podstawa to niczego przy dziecku się nie bać, bo maleństwo to czuje. Warto też zawierzyć matczynej intuicji :) Poza tym z całą pewnością będziemy popełniać całą masę nieprzewidzianych błędów - choć chciałoby się ich całkowicie uniknąć :)

Jeszcze tylko dodam na temat pępka, że jeśli zamoczymy w kąpieli to nie przejmować się za bardzo. I tak spirytusik wysuszy pępuszek (mądrość tę usłyszałam w mojej SzR) :)

a ja tez dodam do pepka, ze pieluszki jesli sa jednorazowe ( tetrowe nie wiem) powinny byc zawiniete tak, zeby pepus byl na wierzchu - nie w wilgotnym srodowisku pieluszkowym (wilgotnym nie znaczy koniecznie przesiusianym - to tez madrsc od poloznej.

A ja mam pytanie dotyczace chusteczek wilgotnych do wycierania pupci...jakie kupujecie??
Kiedys Lundsay pisala o jednam typie pampersow, ktory podobno sie nie sprawdzi - ktorty to?

reklama
Orzeszku a mi mówili w SzR coby nie wywijać pieluszek (ani nie wycinać dziurek).
Widać co położna to inaczej mówi :)

Narazie nie kupuję chusteczek, bo dostałam razem z torbą Johnsona. Jeśli się nie sprawdzą to kupię pampersa te sensitive.

Do góry