reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pięlegnacja dziecka

wczoraj albo mi ktos podmienil dziecko, albo znalazl sie sposob na "odmowe poddania sie pielegnacji"... ;-)

otoz od jakiegos czasu Krystian nie cierpi mycia zebow i ogcinania paznokci... drze sie, jakby go ze skory obdzierali i zapowietrza mi sie... po prostu klasyczna histeria...
wczoraj wymianilam mu szczoteczke, tym razem na niebieska i sam pieknie umyl bez slowa...
dzis rano nie moglam znalezc nozyczek tych co zwykle (podobno sa za telewizorem), wiec uzylam starych... pieknie dal sobie obciac jedna lapke... druga juz nie, bo sam chcial, ale nie bylo zadnej rozpaczy... :-)

reklama
Teddy, swietnie!

u nas paznokcie tez szalu nie robia. ale wrzasku nie ma. skonczylo sie jak zmienilam nozyczki na takie ustrojstwo co robi klik-klik (obcinarka czy kliper to sie nazywa?). Toli bardzo podoba sie to klikanie.

Natalia u rąk da sobie obciąć normalnymi nożyczkami, ale tylko stojąc w oknie. U nóg dalej dramat. Mycie głowy z płaczem, na mnei widząc, ale bez histerii takiej i jak umyta to nie chce zmykać z wanny, a ostatnio chciała. No nic, jakoś wymyslimy te nogi jeszcze....

Do mam chlopakow: Dziewczyny jak u Waszych chlopakow wyglada sprawa stulejki, czy jest duza i ewentualnie rozmawialyscie z pediatra o jej nacieciu?

kurcze Tusiek, nie mam pojecia o czym mowisz, siusiak to siusiak... pediatra oglada zawsze i nic nie sugerowala...

Wrócę do paznokci!
U nas nie ma już najmniejszego problemu! Otóż wprowadziłam obcinanie paznokci do codziennego rytuału po kąpieli. Na początku były protesty, musiałam czymś go zabawiać, dawać coś do rączek, czasem pozwolił 2 paznokcie obciąć, czasem tylko u jednej kończyny, ale konsekwentne wyciągnie nożyczek przyniosło efekty.Przycinałam nawet jak nie było co przycinać, tak dla zasady. I tym oto sposobem np. dzisiaj obcięłam mu paznokcie u wszystkich 20 palców nie dając do zabawy zupełnie nic!!!! Po prostu było obcinanie paznokci!
Polecam tę metodę! Może i u Was się sprawdzi.

A tak przy okazji ... ostatnio były chłodniejsze dni, więc Oli po kąpieli ubierany był w szlafrok i tak szedł na kolację (kaszkę), no i od tamtej pory zawsze chce ubierać ten szlafrok i koniecznie zakłada kaptur, który ma uszy, i przegląda się zadowolony w lustrze! Nawet dzisiaj w ten upał, założył szlafrok i kaptur :-) :-)

Doxa, może jest to sposób. U nas paznokcie u rąk bez problemu, ale ze stopami gorzej. Wypróbuję Twoj sposób!:tak:

Co do szlafroczka, to Nadia ma taki z Kubusiem i po kapieli jak ja wytrę zaraz woła BAM BAM-czyli Kubusia chce ( szlafroczek).
A Bam Bam dlatego, że w Kubus i Hefalumpy spiewaja piosenke bampi , bampi bi pi czy jakos tak:-) a przynajmniej Nadia tak śpiewa.

U nas wczoraj czy przedwczoraj Natalia pokazała, ze trzeba obciąć paznokcie u rąk i niektóre u stop też dała, na luzie, wiec chyba najgorsze minęło.
A szlafrok i kapturty jak najbardziej, niezaleznie czy coepło czy zimno. I koniecznie po kąpieli kaptur od ręcznika, wczoraj w nim usypiała i przebudzała się gdy zdejmowałam :-)

Kasiek no właśnie u nas najgorzej było z paznokciami u nóg, a ręce zależnie od humoru panicza. Doszłam do wniosku, że tak jak przy wielu innych działaniach, przy regularnym stosowaniu nie ma protestów. I rzeczywiście tak jest :-)

Magdusiek super, że u Was poprawiło się w tym temacie!

reklama
Dziewczyny a ile razy Wasze dzieci robia dziennie kupki? Natek wczoraj zrobil 2, ale martwi mnie bo bardzo smierdzace. Poza tym je normalnie. Nie wiem czy potrzebnie ale dalam mu lakcid.

Do góry