reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pięlegnacja dziecka

body z długim (lub z krótkim, wtedy + bluzeczka), na to sweterek, lub polarek, rajstopki, kombinezon, czapka, szalik, rękawiczki i buty.

reklama
Ja jak ide na spacer ubieram tez tak jak dziewczyny. A jak ubieracie do spania? Ja wole jak w pokoju jest zimniej i zakladam Tusiowi pajaca i kaftanik, ale to jak jest zimno a przewaznie spi w samym pajacu. Czasem body i spiochy. A Wy?

Tusiekn - na dwór ubieramy standardowo to co większość z dziewczyn, a do spania albo piżamy: góra+dół albo gatki z piżamy +body z długim rękawem. W sypialni mamy ok 21 stopni. To najzimniejsze pomieszczenie w naszym mieszkaniu :-)
Tymek nienawidzi przykryć typu kołderka. Praktycznie śpi bez przykrycia ...

Nati tez zasypia bez kolderki. W nocy tez czesto spi odkryty i chyba dobrze mu z tym;-) Tusiu prawde mowiac nie ma ani jednej pizamy:zawstydzona/y:, jakos nie pasuje mi zeby mial gole stopy, rano odrazu schodzi i biega po calym mieszkaniu wiec mialby zimne jak lody. No oczywiscie lata.

Natalia śpi w piżamce ze stopami albo bez, wtedy dodatkowo w skarpetkach. Czasami gdy jest otwarte okno dodatkowo w body z krótkim rękawem.

Słuchajcie, tak w ramach przestrogi. W sprawie rotawirusa.

Moja siostra jest u dziadków z małą i w zeszłym tygodniu Oliwka musiała od dziadka złapać rotawirusa bo wymiotowała w nocy, na drugi dzień miała rozstrój żołądka, kolejnego dnia pojechali do szpitala bo mała była tak osłabiona, że nie miała siły się podnieść. Lekarka objechała siostrę że nie przyszła z dzieckiem od razu po wymiotach i jak widziała że ma rozstrój na drugi dzień. Teraz podobno panuje znowu (albo wciąż) ten rotawirus.

Podobno nie można czekać bo dziecko bardzo szybko się odwadnia. Kiedyś juz o tym pisałyście ale może są też inne mamy które, jak ja, nie panikuja i czekają obserwując, a tu okazuje się że trzeba "panikować" :zawstydzona/y:

a i jeszcze podobno powinno się podawać dziecku miętę (co mnie zastanawia) z cytryną, jabłka (to też???), banany, sucharki, paluszki, chrupki.

Syla jablka, ale to chyba w postaci papki bo one chamuja biegunke, a gryzione to ponoc na obstrukcje.

Moja ped zawsze mówi, ze w sytuacji kiedy dziecko ma biegunke lub wymiotuje do picia wszystko prócz rumianku, byle by piło.

reklama
Do góry