reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Piękna w ciąży i po

reklama
tak naprawde to mozesz smarowac sie wszystkim omijajac brodawki. mozesz ochronic buzie dziecka tetrowka zeby nie dotykalo policzkiem piersi podczas karmienia. u mnie biuscik juz prawie wrocil do swojego malenkiego rozmiaru i na szczescie nie jest obwisly. nawet rozstepy zaczynaja znikac.

a ty karmisz jeszcze piersia czy juz nie? ja tez sie boje o biust ale znalazlam pewna informacje i troche sie uspokoilam:-)

Jak wynika z badań opublikowanych niedawno w Aesthetic Surgery Journal karmienie piersią wbrew obiegowym opiniom nie jest główną przyczyną poporodowej obwisłości piersi. Obwisłość piersi po urodzeniu dziecka jest jednym z najczęstszych problemów, z którym kobiety zwracają się do chirurgów plastyków. Jest też jedną z najczęstszych przyczyn rezygnacji z karmienia piersią. Dotej pory zarówno w powszechnej opinii kobiet jak i w mniemaniu lekarzy za główną przyczynę deformacji kształtu biustu uważano karmienie piersią. Cytowane badania zdają kłam tej opinii wskazując na inne przyczyny poporodowej obwisłości piersi. Najważniejsze z nich to: starszy wiek matki w chwili zajścia w ciążę, większa waga ciała, większy przyrost wagi w trakcie ciąży, większa ilość ciąż, większy rozmiar piersi przed ciążą oraz palenie papierosów. Co ciekawe jak wynika z przeprowadzonych badań nie tylko sam fakt karmienia pierisą ale również długość karmienia pierisą nie miały wpływu na stopień obwisłośći piersi.

Powyższe informacje stanowią nie tylko racjonalny argument za karmieniem piersią ale również są argumentem przeciwko obawom o wygląd piersi po porodzie u młodych pacjentek planujących korekcję kształtu piersi (np. powiększenie piersi lub ich podniesienie) przed zajściem w ciążę i urodzeniem dziecka.

Wbrew powszechnemu przekonaniu, karmienie dzieci piersią nie powoduje zwiotczenia biustu. Niekorzystnym zmianom w jego wyglądzie winna jest ciąża. Karmienie wcale nie pogarsza sytuacji - ogłosili naukowcy po zbadaniu kobiet starających się o operację plastyczną biustu
Na formę biustu niekorzystnie wpływa także palenie i wiek - mówili uczestnicy konferencji Amerykańskiego Stowarzyszenia Chirurgów Plastycznych.

Kobiety mogą karmić piersią bez strachu o przyszłość kształtu swojego biustu - ogłosił chirurg plastyczny, Brian Rinker. Zdecydował się on zbadać wpływ karmienia na kondycję piersi wskutek żądań wielu jego pacjentek. Chciały one, by "naprawił w piersiach to, co popsuło karmienie".

Razem z naukowcami z University of Kentucky, Rinker analizował dane dotyczące 132 kobiet, które w latach 1998-2006 starały się o operację powiększenia lub podniesienia piersi. Większość z nich co najmniej raz była w ciąży. Niemal 60% karmiła piersią co najmniej jedno dziecko.

Naukowcy prześledzili historię medyczną tych kobiet, analizowali ich wzrost i wagę. Pytali też, jaki rozmiar biustonosza nosiły przed ciążą, i czy paliły.

Okazało się, że wśród kobiet, które karmiły, i które nie karmiły piersią, nie ma różnic w stopniu zwiotczenia biustu.

Na wygląd piersi wpływały jednak inne czynniki. Biust badanych był tym mniej jędrny, im więcej ciąż miała za sobą dana kobieta. Ważne też było, czy paliła papierosy.

Palenie powoduje rozkład obecnego w skórze białka zwanego elastyną. Nadaje ono młodej skórze elastyczność i pomaga utrzymać ładny kształt piersi - tłumaczy dr Rink

Ostatnia edycja:
raz dziennie ale i tak daje po tym butle. piersi juz zupelnie nie zachowuja sie jak podczas regularnego karmienia, z dnia na dzien sa coraz mniejsze i nie takie miekkie jak puste po karmieniu.

Dziewczyny znacie może jakiś dobry krem do rąk? Mam strasznie wysuszoną skórę,taką spierzchniętą na wewnętrznej stronie dłoni,a od oliwki w żelu j&j (ja stara baba) dostałam uczulenia:baffled:

Dziewczyny znacie może jakiś dobry krem do rąk? Mam strasznie wysuszoną skórę,taką spierzchniętą na wewnętrznej stronie dłoni,a od oliwki w żelu j&j (ja stara baba) dostałam uczulenia:baffled:

więc nic nie pomagało, i poszłam do dermatologa,babka powiedziala,że jeśli nie przestanę myć rąk to nigdy się tego nie pozbędę :eek: Ale jak mam nie myc rąk ??! tym bardziej przy dziecku? przepisala masc ze sterydami...

reklama
smarowałam kremem nivea s.o.s,nic to nie dało.znajoma kosmetyczka poleciła mi w mokre ręce wcierac oliwke,kupiłam zwykłą oliwkę i to trochę pomaga :)

Do góry