reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

piękna i zadbana w ciąży :)

Czy macie dobre techniki golenia w ciąży?

• Tak, mam bardzo ciekawy pomysł na to.

Głosów: 9 50,0%
  • Nie, nie umiem sobie z tym poradzić.

Głosów: 9 50,0%

• Wszystkich głosujących
    18
No nie byłabym taka pewna. Jak urodzisz to na bank Ci pokażą Igę, ale będziesz miała ochotę odpocząć po porodzie. Wręcz bym powiedziała że nie będziesz miałą siły na "opiekowanie się" dzieckiem.
Ja wybłagałam położne żeby zabrały mojego Lolka na godzinę, bo się bałam że go nie usłyszę jak będzie płakał (nie spałam 5 nocy, a sam poród trwał 28 h).
Uważam że położne super postąpiły zabierając dzieciątko :tak:

jak widac co kobieta to opinia. Ja czesto jednak slyszalam ze kobiety chca byc non stop z dzieckiem. Ty jestes inna, ty chcialas odpoczac. Moja mama szalala jak jej na chwile zabierali dziecko. Inna znow powiedziala mi ze najgorsze kjest jak sie na dziecko czeka, a potem nie chce sie go oddac. Mi sie wydaje jednak ze takich odczuc nie bede miala jak ty. Z reszta podobno czesto jest tak po znieczuleniu - ze kobiety nie maja tego naturalnego pociagu do opieki nad dzieckiem bo to wywoluje ingerencje hormonalne.
Mojego mezczyzny kolezanka dostala "kopa" po porodzie, w trakcie marzyla zeby odpoczac a potem kiedy bylo po byla pelna energii i tylko chciala z dzieckiem byc i sie juz zajmowac.
Wiem, ze masz doswiadczenie, ale nie jest powiedziane ze ja bede miala potrzebe odpoczybku od dziecka, tak jak to napisalas.

Ostatnia edycja:
reklama
kataszaone, ja też zawsze byłam tego samego zdania ale to zalezy w jakiej formie przetrwasz poród.Od każdej matki słyszę że jest to największy wysiłek jaki przyjmuje na siebie organizm i na prawdę jest to podobno świetne rozwiązanie ,bo jak padasz na twarz,masz mroczki przed oczami i nie jestes w stanie ze zmeczenia utrzymać dziecka to po co tak? Wystarczy pare godzin snu i wtedy czerpiecie prawdziwą radość z siebie na wzajem

Kataszone- mysle ze to czy chcesz byc po porodzie z dzieckiem czy chcesz odpocząc to kwestia tak indywidualna..faktem jest ze zaraz po porodzie kobieta ma w sobie nadal tyle adrenaliny i siły ale bardzo szybko to opada!!!! Ja osobiscie nie potrzebowalam by ktoś poza mna i mężem zajmowal sie naszym dzieckiem wiec od urodzenia do wyjscia ze szpitala macius byl z nami...ale niektore moje znajome ktore mialy cesarke prosiły zeby zaopiekowac sie dzieckiem....były tak wycienczone ...a poza tym o cesarce nie mozna wstawac przez jakis czas a wiem ze w niektorych szpitalach w nocy nikt z gosci nie moze przebywac wiec co z tymi kobietami ktore urodza w nocy przez cc i nie moga sie ruszac iles godzin, a są same bo mężow wypraszają?

TAkze dlatego uwazam ze to indywidualne...poza tym po porodzie czasem są powiklania, krwawienia itp i jak taka kobieta ma sie zajmowac dzieckiem....oby wszytsko bylo ok ale to trudno przewidziec!

Ostatnia edycja:
ja bardzo dużo przytyłam, mam wrażenie że jestem duża a w tym tygodniu usłyszałam dwa komentarze (kobiety i młodej dziewczyny) stwierdzające że mam mały brzuszek jak na 8 miesiąc:szok: a przeciez jest wielki i synek też (2kg)... wydaje mi się, że to kwestia postrzegania ciąży przez daną osobę, więc nie ma co się przejmować:tak:

Kataszone nie możesz tak autorytatywnie stwierdzać że to chore i że tak nie można i że Ty inaczej postąpisz... po pierwsze jeszcze tego nie wiesz, po drugie pamiętaj że są różne przypadki... niektóre kobiety (i to nie tylko po cesarce) naprawdę nie mają siły, zwłaszcza jeśli poród był ciężki... i nie ma w tym nic złego i nie ma co oceniać... a czasem naprawdę lepiej odpocząć niż będąc na ostatnich nogach niechcący zrobić krzywdę dziecku albo być bliskim temu, a bywa i tak... i nie chodzi tutaj o egostyczną potrzebę odpoczynku tylko fakt, że naprawdę nie miały siły i były wręcz omdlewające, osłabione.. i taka kobieta miałaby przewijać dziecko tylko dlatego, że to jej dziecko??? oczywiście co innego mieć blisko siebie dziecko, nakarmić, ale potem je oddać na jakiś czas, przecież nikomu nic złego się nie stanie w tym czasie!! życzę Ci tej siły i szybkiego dojścia do siebie, zeby z mety zająć się własnym dzieckiem.:tak:

Dziewczyny pomóżcie mi wybrać imię!! Kompletnie z mężem nie możemy się zdecydować i cały czas zmieniamy zdanie.... Do chyba 7 miesiąca miała być u nas dziewczynka Oliwia, jednak okazało się że będzie synek... Nasze typy na imiona to Adrian, Krystian, Dominik, Oliwier, Mateusz... i jak tu się zdecydować??????

Ojej...no to się wam pozmieniało :-D Ja właśnie też sie zastanawiam jak to u nas będzie...bo taką sytuacje jak wy miałam już z nszym Filipem- nagle z córci stał sie synkiem haha

Z imion które podałaś podoba mi się najbardziej Mateusz (|Mati) i Oliwier (Oli)
Ja też nie mam jeszcze wybranego imienia dla córci...chyba zdecydujemy dopiero po porodzie....;-)

reklama
Do góry