reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

piękna i zadbana w ciąży :)

Czy macie dobre techniki golenia w ciąży?

• Tak, mam bardzo ciekawy pomysł na to.

Głosów: 9 50,0%
  • Nie, nie umiem sobie z tym poradzić.

Głosów: 9 50,0%

• Wszystkich głosujących
    18
reklama
Jak patrzę na te ćwiczenia to przypomina mi się tekst Wojewódzkiego " Od samego patrzenia robią mi się żylaki":-)
A tak na poważnie mam straszne problemy z oddychaniem, chyba zbyt duże jak na ten etap ciąży i w związku z tym nawet wejście po kilku schodach to dla mnie mega wysiłek.

a co do wagi !!! to ... :-D asia teraz wytlumaczy :-D bo to mialam w szkole rodzenia :-D jezeli kobieta przed ciaza miala bmi normalne to przytyc moze do 20 kg nawet !! wiec bez przesady kazda inaczej bedzie tyc !! a w 3 trymestrze na tydzien powinno sie nabywac pol kilo na tydzien ;)

ja jestem teraz w 24 tyg ciąży i ważę 71,5 kg a wyjściowa waga to 64,5kg, wiem że to może sporo ale w ostatniej ciąży przytyłam łącznie 23 kilo i wszystko zrzuciłam bez odchudzania w 3 miesiące. Nigdy nie miałąm zdolności do tycia zawsze się objadałam ile chciałam i nie tyłam a w ciąży niestety muszę się bardziej ograniczac co mnie wkurza !!!! podobno kobiecie w ciąży wolno się objadac a co ze mną??? ja muszę teraz czasami obejśc się smakiem...:((( lekarka mówi żeby się ograniczac z jedzeniem i jeść mało a często a chodzi o to że ja jem mniej niż przed ciążą więc już nie wiem o co chodzi... przejmowac sie czy nie...?:confused2:

Porównałam to sobie to cen w szpitalu państwowym. Dla pacjentek bez ubezpieczenia, czyli takich, które musiałyby płacić:

poród - 2500
cesarskie - 3500
sala pojedyncza - 1000
ZZO - 600
położna - 1500
opieka nad noworodkiem - 1000
patologia ciąży - 600+400
USG - 50
KTG - 30
zdjęcie szwów - 50

W sumie - 11230 zł

Choć właściwie chyba wychodzi mniej, bo nie wiem, czy w przypadku cesarskiego nadal płaci się za poród SN.

A szpital prywatny prawdopodobnie ma tą kwotę własnie dlatego, ze w dowolnym momencie rodząca lub lekarz może zdecydować się na cesarskie.

Poza tym prywatnie właśnie takie mają warunki - osobista położna, osobisty lekarz, sala pojedyncza PPP (taka która posiada sprzęt do monitorowania matki, porodu i nowo narodzonego dziecka), wszelkie badania w pakiecie i na bieżąco, znieczulenie w pakiecie (na życzenie), poród w wodzie na życzenie i cesarka na życzenie (oczywiście medyczna także jeśli jest konieczna). Szkoda tylko, że jeśli się nie skorzysta z takich "bajerów" to cena nadal jest kosmiczna.

A powiedzcie tak hipotetycznie - gdyby pieniądze nie grały roli, wolałybyście szpital państwowy, czy nowo otwarty prywatny?

ja jestem teraz w 24 tyg ciąży i ważę 71,5 kg a wyjściowa waga to 64,5kg, wiem że to może sporo ale w ostatniej ciąży przytyłam łącznie 23 kilo i wszystko zrzuciłam bez odchudzania w 3 miesiące. Nigdy nie miałąm zdolności do tycia zawsze się objadałam ile chciałam i nie tyłam a w ciąży niestety muszę się bardziej ograniczac co mnie wkurza !!!! podobno kobiecie w ciąży wolno się objadac a co ze mną??? ja muszę teraz czasami obejśc się smakiem...:((( lekarka mówi żeby się ograniczac z jedzeniem i jeść mało a często a chodzi o to że ja jem mniej niż przed ciążą więc już nie wiem o co chodzi... przejmowac sie czy nie...?:confused2:
ja myslę ze powinaś się zapaśc ze wstydu i to conajmniej:-D:-D:-D. A tak poważnie jesli ktoś tyje, a nei obzera sieswiństwami i nie truje dziecka to co za róznica. Po prostu dlużej będzie wracać do formy, ale nam nic do tego :)

Jak patrzę na te ćwiczenia to przypomina mi się tekst Wojewódzkiego " Od samego patrzenia robią mi się żylaki":-)
A tak na poważnie mam straszne problemy z oddychaniem, chyba zbyt duże jak na ten etap ciąży i w związku z tym nawet wejście po kilku schodach to dla mnie mega wysiłek.

A ja na sekundę zmienię temata bo...masz zaje*bisty vatar!! Za każdym razem kiedy patrzę na niego to jestem oszczana:-D:-D:-D:-D

reklama
Do góry