Najprościej jest zajrzeć do księgi imion i przekonasz się że są to typowo słowiańskie imiona :-)No niby ale i tak nie jestem przekonana do końca bo to staropolskie imiona i sklecone raczej ze wszystkich języków słowiańskich
reklama
mantezowa
chyba znowu dwa w jednym
W takim razie będe trzymać jutro mocno kciuki, ja w piątek mam usg połówkowe, na które idę z mężem i już się nie mogę doczekać bo w końcu lekarz spróbuje określić płeć mojego robaczka:-)moja wizyta jutro o 12 30 juz nie moge sie doczekac,To jest jedyne USG ktore robia w norwegii, mam nadzieje ze trafie na kompetentnego lekarza i powiem co sie kryje miedzy nozkami Groszka. milej niedzieli
patisia16
6/II/10-3670g szczęścia:)
Majsii : Jeśli mówiąc " imię Kazimierz ma brzydkie znaczenie " masz na mysli to że oznacza ono " niszczyć pokój" To muszę cie naprostować . W językach słowiańskich takie znacznie niekoniecznie miało negatywny wydźwięk . " Niszczyć , niweczyć pokój" Oznaczało również wprowadzanie ruchu , energiczność i żywiołowość . Innymi słowy imię to oznacza osobę w okół której coś się dzieje . Proszę nie odczytywać Znaczenia imion słowińskich z WIKIPEDII dosłownie . Kiedyś POKÓJ nie oznaczał jedynie wyrazem przeciwstawnym do WOJNY i KŁÓTNI . Słowo mir oznaczało zarówno pokój polityczny jak i np nudę , bezruch i brak jakiejkolwiek akcji . Więc imię Kazimierz nie ma BRZYDKIEGO ZNACZENIA . Takie stwierdzenie jest bezmyślne i ukazuje komplety bark wiedzy na temat naszych korzeni .
A poza tym zmieniliśmy zdanie co do imienia dla dziewczynki Przeforsowałam KALINĘ !!!
A poza tym zmieniliśmy zdanie co do imienia dla dziewczynki Przeforsowałam KALINĘ !!!
reklama
No przecież ja jestem spokojna ... ale drażni mnie publiczne wyrażanie opini na tematy o których nie ma sie pojęcia ... ciebie nie pysia ? Jakby ktoś napisał że "Tokio hotel to odwieczna ikona heavy metalu" ?Nie zirytowało by cię to ? Dla mnie przodkowie i korzenie odgrywają ważną rolę w życiu . Dlatego nie pozwolę szerzyć błędnych opini na ten temat ! I basta ..
Podziel się: