reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pediatra - zalecenia

No to po wizycie u ortopedy.Niestety bioderka nie do konca w porządku - mamy skierowanie na usg.Pani ortopeda też wysyła do neurologa - mówi, ze słabe odwodzenie nóżek to może być albo niedorozwój stawu albo zaburzenie napiecia mieśniowego.Mówi o rehabilitacji.

Misia - zwracam sie do Ciebie jako osoby kompetentnej - czy to zaburzenie to coś poważnego?rehabilitacja pomaga?
i drugie pytanie - czy jezlei jest niedorozwój stawu to przychodzi czas, ze sie dorozwinie?

strasznie sie zdenerwowałam tym wszytstkim.

reklama
Antares to może być wrodzona dysplazja bioderek, która przy nagłym wyprostowaniu prowadzi do zwichnięcia stawu biodrowego (głowa k. udowej wychodzi z panewki i źle się ustawia).
Objawem zwichniętego stawu biodrowego jest między innymi słabe odwodzenie nóżek, objaw przeskakiwania, nierówne fałdy udowe.
Badanie usg pozwala określić rodzaj wady oraz kontrolować proces leczenia. Im wcześniej tym lepiej. W przypadki Tośki to idealny czas rozpoczęcia leczenia, bo takie małe dzieci leczy się bardzo szybko i daje to wspaniałe efekty - tzw "niedorozwój" wspaniale się dorozwija.
I nie martw się kochana, dziewczynki mają 5x częściej dysplazję stawu biodrowego, jest to dość powszechna i łatwo dająca się korygować wada, spowodowana ułożeniem w brzuszku u mamy... po prostu dziewczynki są bardziej na to podatne...

Co do neurologicznych aspektów to wątpię czy to to, ale lekarzem nie jestem i w tej kwestii dużo powiedzieć nie mogę, ale warto to sprawdzić. Załatwisz od razu te "schowane kciuki" i to słabe odwodzenie za jednym razem ;)

Antares, ja miałam niedorozwój stawów biodrowych, a teraz fikam jak kózka ;D Będzie dobrze, nie martw się, Mamusku!

Antares, ja tez, ja tez!!!!!!! Ja tez jestem "niedorozwinieta" biodrowo :-) I w dodatku praktycznie nieleczona, bo mi nierozpoznali ;-)
jedyny objaw tego mojego nieleczenia byl taki, ze podczas skoku pokwitaniowego bolaly mnie te niedorozwinite biodra i "klikalo" w nich, jak cosik mieszalam dziwnie...
Teraz jest super. A Twoja Tosia juz rozpoznana, wiec nawet klikania nie bedzie :-) Glowa do gory!!!!!!!!!!!!!

Antares głowa do góry jak piszą dziewuchy wszystko bedzie dobrze ;) po to są wizyty i badania by wszystko rozpoznać
i wyleczyć za wczasu Tośka bedzie tańcowała już niedługo ....

Antares nie martw się na zapas. Każde dziecko rozwija się indywidualnie. Ja mam dwie córcie i każda inaczej wszystko przechodzi. Natalka była słabsza i też długo zaciskała piąstki. A teraz jest OK :).
A tak swoją drogą- ja osobiście wolę, aby wysyłali na badania profilaktycznie, niż mieli coś przeoczyć i zaniedbać. Jestem wtedy dużo spokojniejsza.

Dzięki Dziewczyny :) Co ja bym bez Was zrobiła :)Kochane niedorozwinięte i rozwinięte biodrowo Ciotki :)

Co do pani pediatry.No tak.Biję sie w piersi (małopokarmowe ;() Moze zbyt pochopnie sie wyraziłam ;) Kurka.Tylko po co mnie od razu straszy????

Oni nie rozpoznali jeszcze dysplazji.Ortopeda mówi, ze moze być to albo zaburzenie miesniowe.Tym martwię sie bardziej.Jak na nią patrzę, to faktycznie może jedną rączkę ma blizej ciałka niż drugą ale za chwile obie rączki wyciąga na boki równo.MA troche napięte rączki nie od razu układa je luźno jak próbuję np podnieśc je nad główkę ale po dosłownie sekundzie puszcza i jest luźniutko.Czasem jej sie zdarzają niekontrolowane odruchy ale to chyba normalne, przecież ona nie może być mega skoordynowana jeszcze.A moze może?? Coś wspomniała o odchylaniu główki do tylu.JAk mocno odchyla to źle, a Tosia odchyla.No i jeszcze napisała USG pilne i szybciutko do niej z wynikami.Boshe jak to mało potrzeba, żeby sie nakręcic.

Mam nadzieje, ze to wszytko to strachy na lachy.

Misiu a kiedy te piąstki sie rozluźnią? Jakie następne etapy? zaciekawiło mnie to :)

reklama
Do góry